sak122 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Siema, mam problem bo nie wiem jakie śmigło daj do yaka 54 z black horsa, wstadziłem motorek asp FS91AR i zalecane smigło do silnika to 13x8, zalecane do modelu to 12x6 ale przy mniejszym motorku.Ja myślałem właśnie nad tym 12x6, pomocy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Szczerze mówiąc nie rozumiem Twojej "prośby" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Śmigło stosuje się do konkretnego silnika, a nie modelu. 13x8 to maxymalny rozmiar i to pewnie do makiet. Zalecają pewnie też 12x6 do sportowych, a ty masz taki właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Do ASP FS91AR śmigło 15x4W albo 15x6 jeżeli chcesz polatać 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 15x4 wystaje poza model jeszcze jakies 1,5cm, ja myslałem w ostatecznosci 0 13x6, zalecane do modelu i optymalne do motorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 15x4 wystaje poza model jeszcze jakies 1,5cm, A według ciebie to wada? Przecież im więcej "wystaje" tym naped sprawniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Z tym wystawaniem pewnie chodzi o to, że nie będzie się dało lądować, bo prześwit jest za mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Ale nie może być tak by śmigło nie wystawało poza obrys maski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Do ASP FS91AR śmigło 15x4W albo 15x6 jeżeli chcesz polatać 3D. Jakie 3D? To model do klasycznej, "szybszej" akrobacji a nie do typowych lotów 3D i w takiej formie powinien być też spostrzegany i użytkowany. Z powyższego powodu także dobrany w tym przypadku silnik jest kompletną porażką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Ja mam do tego silnika 14x6 i spisuje się bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 z tym wystawaniem to chodzi o to ze 15x4 wystaje poza obrys całego samolotu, nie chodzi mi o owiewke silnikową,po prostu przy odpalaniu te migło rżnęło by o ziemię, chyba sie zdecyuje na 13x6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek80 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 marcin133 W jakiej formie powinien być postrzegany i użytkowany to zostawmy dla pilota. Według Ciebie jaki silnik byłby optymalny do tego modelu? FS70AR jest zaledwie o 5g lżejszy od FS91AR a z FS61AR może nie wystarczyć do tego Yaka. Ten silnik to "najmniejsze zło" do tego modelu Śmigło 13x6 jest dobre ale do 2 taktów o poj. 9ccm. Z 91 to jest największa porażką. Tak jak napisali poprzednicy- do tego silnika tylko 14x6, 15x4W, 15x6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 marcin133 W jakiej formie powinien być postrzegany i użytkowany to zostawmy dla pilota. Napisałem tak ponieważ istnieją różnice konstrukcyjne między typowym modelem do lotów 3D i normalnym modelem akrobacyjnym (szczególnie w tak małej skali!) na tyle istotne że często ten drugi kiepsko sprawdza się w roli pierwszego - ale oczywiście jak dla mnie to możesz i nim próbować pole orać... o ile będzie Ci to sprawiać przyjemność :ble: Według Ciebie jaki silnik byłby optymalny do tego modelu? FS70AR jest zaledwie o 5g lżejszy od FS91AR a z FS61AR może nie wystarczyć do tego Yaka. Ten silnik to "najmniejsze zło" do tego modelu Producent dokładnie określa jaki silnik należy montować do modelu i akurat w tym przypadku są to całkowicie wystarczające sugestie do lotów do jakich został ten model zaprojektowany. Jeżeli założeniem są loty 3D to wsadzenie tylko większego silnika nie wystarczy bo lepszym wyjściem byłby wybór innego modelu a przy normalnych lotach to zbędne podwyższanie masy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.