Tabak Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Witam! Czym okleić model wykonany z EPP, żeby wzmocnić konstrukcję i żeby wyglądał kolorowo, a konkretnie chdzi mi o model ASW-28 szczególnie skrzydła wyglądają strasznie delikatnie, aż strach próbować latać, a czeka mnie oblot iego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 A coz to za model? Co producent zaleca nie przeczytales? Nie sadze by EPP wzmacniac trzeba bylo, to scierwo jest niezniszczalne. Mozna je tylko usztywnic - jezeli takie sa zalecenia. Np listwy z wlokna weglowego, mozna okleic tasma wzmacniana wloknem szklanym a na to folie Oralite, Solarfilm czy co tam masz po reka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 chyba mylisz elapor z EPP wyglądają podobnie, ale mam modele z jednego i drugiego i to są dwa różne materiały: - elapor taki jak z ES, czy EG jest tworzywem sztywniejszym, bardziej zachowującym się po uderzeniu jak zwykły styropian tz. wgniata się na dość dużych powierzchniach, choć faktycznie elapor w zależności od modelu i producenta elapor jest nieporównywalnie jest mocniejszy od styropianu, - EPP jest totalna gumą i odbija się bez widocznych usterek a po przekroczeniu naprężeń krytycznych ulega rozwarstwieniu zachowując jednak naokoło pęknięcia stan sprzed usterki, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Skrzydła zostaw jak są, ew. użyj prętów węglowych. Przepis na wzmocnienie kadłuba: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=10099 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Nie myle, to guma. Zagi ktorym latam od lat jest wlasnie z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 mam ASW28 i jedyne co zrobiłem to wewnątrz kadłuba wkleiłem dwa pręty weglowe bo kabina taka wiotka mi sie wydawała. z 1.5m spadł na dziób(przeciągniecie) i jest ok:D Pręty węglowe 3mm wklejone w miejscu gdzie mieścisz wyposażenie. No i od razu proponuje wymienić zaczep kabiny na drewniany. przy drugim lądowaniu jakimś cudem mi sie wyrwał. Proponuje także zabezpieczyć natarcie skrzydła taśmą przeźroczystą zeby nie uszkodzić w wypadku lądowania w jakiś krzakach czy coś. To samo na brzuchu modelu zeby nie ścierać pianki. Pozdrawiam i przyjemnych lotów!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Nie myle, to guma. Zagi ktorym latam od lat jest wlasnie z tego.Zagi jest z EPP, ale on ma ASW 28 z elaporu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Kotecek - taz przeciez gosc pisze Czym okleić model wykonany z EPP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.