Leszek_K Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Test na ziemi to chyba tylko upewnienie sie ze toto dziala w miare poprawnie. I jeszcze - jezeli arymetyka mnie nie zawodzi to chyba rzeczywiscie Mpx, po ziemi (znaczy 1.5m nad ziemia) ma dobrze ponad kilometr zasiegu.
modrzej Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Właśnie wróciłem z pola... test aparatury w powietrzu na zasadzie ryzyk fizyk... i wszystko jest jak najbardziej ok polatałem sobie 40min aż rozładował się pakiet silnika w szybowcu i wróciłem do domu. Dziękuję za wszelką pomoc teraz przydało by się zrobić jakąś lepszą obudowę na aparaturę bo ta jednak trochę brzydka się zrobiła i ciężko co kolwiek w niej poukładać... ale to z biegiem czasu coś się "wystruga".
Leszek_K Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Poszukaj na EBay.de albo EBay.co.uk - jest do sprzedania kilka nMultiplexow 3010 - ta wersja jest "najubozsza" to i za naprawde niewielkie pieniadze mozna kupic bo wszyscy chca 3030 albo 4000. Ale nawet temu najubozszemu malo ktory nadajnik dorownuje.
modrzej Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2010 No i znowu mam problem... I Panie Leszku do Pana prośba o pomoc w zidentyfikowaniu co to za element mi dosłownie wybuchł w w.cz. tylko tyle z niego zostało... wygląda mi to raczej na diodę SMD ale nie jestem pewien... dlatego proszę o wsparcie... Co do uszkodzenia... podłączyłem odwrotnie zasilanie ;( nie uwzględniłem odwrócenia płytki i poszło... mam nadzieję, że tylko to jest uszkodzone ;/
Leszek_K Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Wyglada na elektrolit, diody raczej nie eksplduja. Ale by wiedziec na pewno musialbym swoj modulik otworzyc i przyjrzec sie co to tam jest. Problem w tym ze jestem ok 5000 km od domu. W domu bede 22-go. Chyba ze jestes gdzies w okolicach Warszawy.
modrzej Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Oznaczeń nie widać żadnych wywaliło pół obudowy... po zeskrobaniu zwęglenia jest tam metaliczna warstwa (tak jak by okładka kondensatora) nie mogę nigdzie znaleźć żadnego schematu do tego modułu, a Pan kiedyś mi podsyłał takowy. Edit: przejrzałem trochę googla i wygląda to jak kondensator tantalowy SMD, tylko znowu problem z tym, jaka pojemność :/ Edit: Wygląda na to, że moduł jednak jest już totalnie martwy... wymieniłem tranzystor no i teoretycznie bez tego jednego kondensatora powinien wystartować... ale cisza w eterze jak makiem zasiał...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.