Marek:D Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Witam serdecznie. Jako, że staram się zbudować jak najlżejszy model do latania 3D chciałbym poznać wasze opinie o balsach wyżej wymienionych. Wiem, że czeska balsa(kupuję w modelemax) jest na prawdę lekka i sprawdzona przeze mnie, każda deska ważyła w przybliżeniu tyle samo. Balsa 1mm ważyła ok 8,7g(przyjąć można 10g na deskę, bo wiadomo, raz trafi się lżejsza raz cięższa). Ponoś Graupnerowska Andino jest również dobra. Ma ktoś może zważoną balsę 1mm bądź inną Graupnerowską? Pytam bo w modelu liczy się każdy gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 hymm... Ja kupowałem w modele-sklep wszystkie deski są Graupnera i są oznakowane lecz 1mm przyszła bez tego zielonego nadruku. Wagę mogę ci podać lecz nie wiem czy ta też jest graupnera. Deska 1mm miękka waży 19g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Witam. Ja jakiś miesiąc temu kupowałem w modele.sklep lekką balsę 1mm niema na niej żadnego nadruku, a jedna deska waży 15g Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Dzięki za obydwie odpowiedzi. Wygląda na to, że jednak zdecyduje się na czeską. Niby głupie 5-10g na desce ale jak trzeba użyć ponad 20 takich deseczek(2mm) to wychodzi te 400g do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ja także ostatni raz zamawiałem balsę w modele.sklep. Deska balsy 2.5mm Graupnera Andino kupiona u nich waży jedyna 49g :evil: Skoro piszesz, że balsa z modelemax jest sprawdzona to następnym razem zamówię u nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Deska desce nierówna - nawet z jednej firmy. Jak potrzebowałem lekkiej balsy to szedłem do sklepu i przy użyciu wagi sam sobie wybierałem, a rozrzut był wielki od 0,06 do 0,12 g/cm3 (dotyczy to oczywiście jednego dostawcy). Po przerzuceniu 200 desek wybrałem 10 odpowiednich............. Wątpię aby przy sprzedaży wysyłkowej sprzedawcy chciało się w to bawić....i tu po raz kolejny widać przewagę zwykłego sklepu nad internetowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Może i czeska balsa nadaje się do modeli ultra lekkich ale jest dużo słabsza niż graupnera także dla innych zastosowań niż twoje papierowej tj. czeskiej balsy staram się nie używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WKrolik Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Witam, na szybko to balsę można wybierać po kolorze, im jaśniejsza tym lżejsza. Balsa jest balsa. Jak trafisz czeską ciemną to też będzie ciężka jak ta od Graupnera i na odwrót. Drzewo jest drzewo i dostawca tego nie zmieni. Kwestia na co trafisz. Pozdrawiam, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.