Piotrek_G Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Czy posiadając w/w aparaturę, jestem skazany na drogie oryginalne odbiorniki, czy można dopasować jakieś zamienniki?
Paweł R Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Żartujesz w tej chwili? Oczywiście, ze można kwarc firmy z której jest odbiornik oczywiście 35mhz i elegancko działa. Mam hfs-06mt Hiteca i corone rp4s1 synteza i też śmiga.
Rob Mc Fly Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Do wyboru: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=229&curPage=1&v=&sortlist= - każdy z tych na 35 MHz.
Piotrek_G Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2009 Sęk w tym, że modelarstwem zajmuję się stosunkowo krótko, a w zasadzie na razie bawię się w budowę modeli, a latanie i wszystko co się z tym wiąże jeszcze przede mną. Tak więc w temacie wyposażenia jestem jeszcze zieloniutki i wszelkie porady, są dla mnie bardzo cenne. Forum przeglądam niemal że codziennie, ale zasad doboru odbiorników do aparatury jakoś nie znalazłem. Jeśli możesz, to mi to w skrócie przybliż. do wyboru: http://www.hobbycity.com/...=1&v=&sortlist= - każdy z tych na 35 MHz. Czyli nieważne, że ja nie mam syntezy? Nic nie kumam Po przeczytaniu opisu tego odbiornika czy już zaczynam łapać. Tak czy siak, dobrze będzie jak mnie jaszcze poduczycie
Paweł R Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Z grubsza: Jak siedzi kwarc w nadajniku to znaczy, że syntezy nie posiadasz ale odbiornik możesz kupić z synteza ( w nim nie ma kwarcu) i sam automatycznie po wciśnięciu przycisku wyszukuje kanału takiego jaki jest wsadzony w nadajniku i działa na tym kanale. Syntezę możesz mieć tez w nadajniku - działa na takiej samej zasadzie. Odbiornik z ta aparaturą będzie działał Ci każdy który jest w pasmie 35mhz ale muszą być włożone takie same kwarce na taki sam kanał w odbiorniku jak i nadajniku, a kwarce mają być tej firmy co odbiornik. Informacja: ta Corona co mam nie działała mi gdy w nadajniku miałem kwarc Graupnera gdy wymieniłem na Hiteca - działa. I przepraszam że naskoczyłem na Ciebie ale dosyć długo widzę Cię na forum i myślałem ze o tym wiesz EDIT: i jeszcze pojedyncza i podwójna przemiana - terminy te tycza się tylko odbiorników i kwarców. Te z podwójna przemianą są lepsiejsze - mniej zakłóceń.
Piotrek_G Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2009 A ja się wcale nie gniewam. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Leda_g Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Tutaj artykuł Piotra który warto poczytać http://www.piotrp.de/MIX/abc.htm
andrzej_t Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 MX12 ma kwarc z przydzielonym kanałem wkładany od spodu obudowy. Kanał w razie potrzeby można zmienić poprzez zmianę kwarcu na inny - najlepiej Graupnera chociaż z innymi też działa. Nadajnik taki współpracuje z odbiornikami z odpowiednim kwarcem do posiadanego kanału w nadajniku - może być Hitec lub Jeti - lub odbiornik z syntezą. Odbiornik może być zwykły czyli PPM lub droższy i lepszy czyli SPCM - napis na odbiorniku - trzeba na to zwrócić uwagę gdyby nie chciał działać. W nadajniku ustawia się to programowo. Nie zauważyłem różnicy we współpracy kwarców Graupnera z innymi firmami u mnie to działa w dowolnej konfiguracji. MX12s to synteza - nie ma kwarcu tylko ustawianie kanału programowo. Współpraca jest identyczna jak MX12. Mnie na kwarcach Jeti najtańszy (4 kanały) odbiornik E-Sky śmiga w troposferze i wraca na ziemię - jak na razie czyli około roku.
jary14 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 A ja w sumie od początku latam na REX'ach od Jeti i sobie je chwalę, a z Graupnerem współpracują idealnie
bartek1333 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 ale muszą być włożone takie same kwarce na taki sam kanał w odbiorniku jak i nadajniku, a kwarce mają być tej firmy co odbiornik.a jak ja mam odbiornik corony do moge wsadzić do niego kwarc e-sky (aparature mam e-sky i buduje 1 model rc więc się dlatego pytam )
smootny Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 ale muszą być włożone takie same kwarce na taki sam kanał w odbiorniku jak i nadajniku, a kwarce mają być tej firmy co odbiornik.a jak ja mam odbiornik corony do moge wsadzić do niego kwarc e-sky (aparature mam e-sky i buduje 1 model rc więc się dlatego pytam ) Tak.
filip Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Mam zamiar kupić odbiornik i w związku z tym pytam. Czy odbiornik futaby R149D będzie współpracował z mx-12 oczywiście po dobraniu kwarc-u :?: . Jestem PRAWIE pewien że tak, ale pomyślałem-co mi szkodzi zapytać :wink:
razor Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Futaba R149D działa w systemie PCM1024
filip Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Futaba R149D działa w systemie PCM1024 A ja muszę mieć PPM lub SPCM -dobrze rozumiem :?:
buwi777 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 lub SPCM -dobrze rozumiem :?: SPCM firmy GRAUPNER
madrian Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zawsze możesz kupić Coronę RP6D1 z syntezą. :wink: U nas ok. 120zł. Bez problemu pójdzie z MX-12.
filip Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zawsze możesz kupić Coronę RP6D1 z syntezą. U nas ok. 120zł. Bez problemu pójdzie z MX-12. Ja szukam czegoś 8-kanałowego, porządnego i wytrzymałego do modelu 2200mm rozpiętości i wolałbym coś mocniejszego niż Coronę RP6D1. Może jakieś propozycje :wink:
madrian Opublikowano 15 Stycznia 2010 Opublikowano 15 Stycznia 2010 A co? Rozbudowałeś MX-12 o dwa kanały? :wink:
filip Opublikowano 23 Stycznia 2010 Opublikowano 23 Stycznia 2010 A co? Rozbudowałeś MX-12 o dwa kanały? Nie no bez przesady, tylko w te dwa kanały, chcę wpiąć zasilanie i dlatego mi zależy na 8- kanałowym odbiorniku. Czy dobry by był odbiornik Futaba R168DF do zastosowania w 2,2m modelu?
bartek1333 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Przepraszam, że odświeżam temat, ale właśnie kilka godzin temu przyszła do mnie mx-12 z allegro prawie nówka :mrgreen: . Pojawiło się kilka pytań. W tej chwili w dwóch modelach posiadam ten odbiornik: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8623&Product_Name=Corona_4Ch_Single_Conv._Rx_35MHz_%28without_Crystal%29 Pracuje on w PPM. MX-12 ma modulacje ppm lub spcm tylko że kwarce graupnera widziałem tylko w spcm. I tu mam problem, bo odbiornik pracuje w ppm, a kwarce jak już mówiłem widziałem tylko w spcm. A jak ustawię nadajnik na ppm to kwarce mogę byle jakiej firmy :?: . I jeszcze jedno. To po co jest ten ppm w mx-12, jeśli kwarce są tylko na spcm? prosze o pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.