Janosik72 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 diem, sa tarcze do dremelka diamentowe srednicy 24 mm to z pewnoscia ladnie bedzie cielo laminat bez szkody do tarczy Od Rob Mc Fly Temat wydzielony z wątku: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=23039 Tutaj dyskutujemy o wszelkiej maści laubzegach, bukwelach, heblach, majzlach, śrubach i co tam jeszcze po warsztatach się poniewiera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Mam, tne, ale mecze sie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Diem! Jaką masz, że się tak męczysz? Ja mam blondynkę naturalnie naturalną :ble: ! Do rzeczy. Cała sprawa polega na doborze narzędzia tnącego do materiału jaki tniemy/frezujemy oraz warunków pracy o czym napomknął śląski londyńczyk. Tarcze brązowe to ściernice z korundu i najczęściej nie mają siateczki wzmacniającej całośc. Służą do cięcia i frezowania materiałów twardych o dużym przewodnictwie ciepła-nie topi się materiał i "urobek" jest łatwo usuwalny przez tarczę. Jakiekolwiek odchylenie tarczy od osi cięcia powoduje jej zniszczenie i odłamki spokojnie, i bez żadnego problemu pozbawią majsterkowicza oka. Lub- i tu jest pełny wybór: teściowa,żona,dziecko,pies,kot, że o chomiku nie wpomnę też może zostać jednoocznym towarzyszem życia. I to nie są żarty! Bez okularów ochronnych nawet nie próbujcie posługiwać sie tym g......( bez wulgaryzmów mnie tutaj proszę - Motylasty) Okulary za 5 zł kupicie w jakimkolwiek superdziadomarkecie. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zakupienie za około 30zł firmowej tarczki diamentowej i używanie jej do laminatów lub innych kompozytów. To mnie podpowiada doświadczenie kolegów i moje. Tarcze a'la piłka sprawdzą się przy małych obrotach i posuwie w drewnie do precyzyjnego nacinania lub przecinania cieńkich elementów.Ogólnie to są narzędzia do specjalnych robót i raczej nie nadużywam ich. Inne są bardziej przydatne np. nóż ale to także sprawa osobistych preferencji.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Diem! Jaką masz, że się tak męczysz? Mowisz o tarczy? Ta z allegro. Laminat 1,6mm. Musze frezem wegliwkowym sprobowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 A nie możesz pociąć tego ręcznie, piłką włośnicową? Jak się trochę poćwiczy to tnie się naprawdę fantastycznie. Laminat potniesz którąkolwiek, byle miała drobne ząbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Az wstyd ale nie mam... przy kolejnym zamowieniu sobie sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Michał ramkę dość dobrą do włośnicy zanabędziesz a Tarn-Górach w castoramie. Natomiast brzeszczotów nie mają, dopominam się o nie u nich od roku. Mam kilka ze starych zapasów, podskoczysz - dostaniesz. Dobre brzeszczoty ostatnio widziałem w Obi w Bytomiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Potwierdzam, Obi ma dobry zwykle wybór brzeszczotów, nie tylko w Bytomiu. Ramki też mają - w kilku wykonaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Pytalem calkiem niedawno w obi i nie wiedzieli (zgrupowanie pracownikow przy narzedziowym) o czym do nich mowie... no ale coz, poszukam sam. Jak nie znajde to bedzie okazja zeby sie Tomku kawy napic, pokazesz mi swoj warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seyv Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Jeśli chodzi o frez piłkowy to polecam http://www.wolfcraft.de/jcatalog_generated/en/products/product_groups/1337_product.html tyle, że nie na miniszlifierkę a do wiertarki. Nie wiem jak laminat ale drewno siecze dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Jeśli chodzi o frez piłkowy to polecam http://www.wolfcraft.de/jcatalog_generated/en/products/product_groups/1337_product.html tyle, że nie na miniszlifierkę a do wiertarki. Nie wiem jak laminat ale drewno siecze dobrze. przeciez to sie nie nadaje do ciecia ,a do frezowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Pytalem calkiem niedawno w obi i nie wiedzieli (zgrupowanie pracownikow przy narzedziowym) o czym do nich mowie... no ale coz, poszukam sam. Jak nie znajde to bedzie okazja zeby sie Tomku kawy napic, pokazesz mi swoj warsztat Bez przekąsu -piłka włosowa funkcjonuje czasami pod nazwą "laubzega" co jest wprost spolszczeniem niemieckiej nazwy tego narzędzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 ...piłka włosowa funkcjonuje czasami pod nazwą "laubzega"... ...a to "cóś", co się do niej zakłada, żeby cięło nazywają "angielskim włosem" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seyv Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 przeciez to sie nie nadaje do ciecia ,a do frezowaniaFrez pikowy o średnicy 45mm bardzo dobrze nadaje się do cięcia i występuje również jako oddzielny element (chyba, że kolega zna lepiej od producenta jego zastosowanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Oj RomanB RomanB, widać że nie jesteś z zaboru pruskiego laubzega to piłka do metalu a nie piłka włosowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 NIGDY! Laubzega to zawsze piłka włosowa, a piłka do metalu to bukwel - niezależnie od zaboru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 http://www.sjp.pl/co/laubzega "cienka piłka służąca do wyrzynania otworów i wykrojów w drewnie; wyrzynarka; włośnica". Kojot dobrze prawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 przeciez to sie nie nadaje do ciecia ,a do frezowaniaFrez pikowy o średnicy 45mm bardzo dobrze nadaje się do cięcia i występuje również jako oddzielny element (chyba, że kolega zna lepiej od producenta jego zastosowanie). tylko ze te co podales sa strasznie male i strasznie grube osobiscie uzywam frezu pilkowego ale 3 cale czyli 75mm o grubosci 0,5mm nie uwazam ze ciecie listw 3 mm tarcza grubosci 2,4 mm jest powazne . Zawsze mozemy ciac tarcza 450mm o grubosci 6mm z zebem widiowym, a reszte doszlifowac :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 NIGDY! Laubzega to zawsze piłka włosowa, a piłka do metalu to bukwel - niezależnie od zaboru I tu mamy problem ! Na tym terenie holajza (fonetycznie) była piłką do metalu śrubsztag to dłuto a rolsztanga to rolsztanga.Szpadel to sztychówka czyli rydel.Kapusta czerwona to modra kapusta lub siwaTu sie wychodzi na pole a nie na dwór. Jedzie sie do miasta a nie do np.Krakowa. A w ogóle to idze,idze by nie mieć laubzegi :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 śrubsztag to dłutoI tu mamy problem :rotfl: .Dziadek (niech Mu ziemia lekką będzie) uczył mnie, że śrubsztag to imadło, z kolei dłuto z niemiecka nazywał majzlem. Teraz to już mi się wszystko pokićkało :roll: :devil: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.