Gość RomanB Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Majzel to przecinak ale..całkiem mozliwe ,że sie mnie pozajączkowało.Tak czy siak z szanownym dziadkiem nie będziemy wchodzic w spór zbiorowy. Laubzega jest laubzega i trza ją mieć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 ...dłuto, jeśli mnie pamięć nie myli to jest sztamajza :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Majzel to przecinak ...dłuto, jeśli mnie pamięć nie myli to jest sztamajza :wink:Czułem, że coś pokręciłem :crazy: - widać mało uważnie słuchałem dziadka... :oops: . Tego nadrobić już się nie da :cry: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ustalcie cos - zrobcie liste i dajcie znac - bo nie wiem ktorej wersji sie uczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 No to sie porobiło! Mamy V.1, V1.2 itd Poddaję się bo i słownictwo niezbyt jednoznaczne, i dżwięczy w nim echo niehlubnych zaborów. By jednak nie było zbyt gładko na koniec posyłam zatrutą.... śrubę. Właśnie-śruba czy wkręt do np. metalu. Czym sie różnią w swej istocie?Wiem i powiem ale zgadujcie lub powiedzcie jak wiecie ale bez wikipedii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 dla mnie z technicznego punktu widzenia sruba ma gwint metryczny lub calowy ,czasem sa inne np trapezowy itd... wkret ma gwint jak by to nazwac ... gleboki , ostry o duzym skoku Hmmm to tak bez wikipedi ale zaraz sprawdze :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Nie. Nie tędy droga. Trzeba było czytać wypowiedzi osobnika Roh kilka lat temu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 hihihi !!! mozesz cos napisac wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Mogę ale za szybko by było. Gra wstępna ma niebagatelne znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Z tego co ja wiem, to wkręt od śruby różni się główką. Wkręt przykręca się wkrętakiem (śrubokrętem), a śrubę przykręca się kluczem. Czy może się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobiecki Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Według mnie ( a jest teraz 7 rano 1 stycznia) to wkręt od śruby nie różni się łbem , tylko na śrubę/szrube nakręca się muterkę, a wkręt musi sobie sam swoją dziurkę znaleźć 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Z tego co ja wiem, to wkręt od śruby różni się główką. Wkręt przykręca się wkrętakiem (śrubokrętem), a śrubę przykręca się kluczem. Czy może się mylę? I mamy zwycięzcę ! Wprawdzie główka i łeb to dwie rózne emocjonalnie rzeczy. Czasami natura tak zarządziła,że jedni łbem a inni główką to nazywają zgodnie z rzeczywistością lub przez analogię. Tak. Śruba przykręcana jest kluczem a wkręt śrubokrętem.,Różnią się więc kształtem łba lub główki-zależy co kto ma.Ważne ,że kolejny sekret warsztatu jest rozwiązany. Jasny gwint ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobiecki Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Eee Jaja se Pan robi... Ja tam widziałem śrube z łbem co do wkrętaka pasuje. A na przecinak to się mesel mówiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Eee Jaja se Pan robi... Ja tam widziałem śrube z łbem co do wkrętaka pasuje. A na przecinak to się mesel mówiło To taki nowy ni pies ni wydra. Śrubowkręt -tak to nazywam-pewnie dla każdego co zapomni wziąć prawidłowe narzędzie. A serio to faktycznie są takie materiały śrubowe. A podział jest jak najbardziej zgodny ze szlachetną sztuką mechaniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 A tą laubsegą to mnie się rzeczywiście pokręciło, najwyraźniej wpływ bąbelków i innych wspomagaczy A przecinak to przypadkiem nie bardziej majsel a nie mesel? fonetycznie rzecz jasna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 dokladnie ale pisze sie meisel to z niemieckiego wiekszosc slow ktore podaliscie sa uzywane w gwarze Slaskiej Ps. troche nie na temat piszemy :oops: ,czas na miotly Moderatorow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seyv Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Tak. Śruba przykręcana jest kluczem a wkręt śrubokrętem.,Różnią się więc kształtem łba lub główki-zależy co kto ma.Ważne ,że kolejny sekret warsztatu jest rozwiązany. Jasny gwint !A co z tak zwanymi śrubami stolarskimi (lub zamkowymi - ich druga nazwa - z łbem okrągłym) Wkręt od śruby różni się rodzajem gwintu. Śruba do mocowania (lub współpracy) potrzebuje drugiego nagwintowanego elementu (np. nakrętki). Wkręt nie potrzebuje gwintu w elemencie w jaki jest wkręcany (choć czasami potrzebuje otworu). Zarówno śruby jak i wkręty występują z tymi samymi rodzajami łbów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Ps. troche nie na temat piszemy :oops: ,czas na miotly Moderatorow.Rzeczywiście- chyba sobie przyznam nagrodę za offtopowanie :mrgreen: .Usilnie główkuję od którego miejsca podzielić ten temat :roll: . Po zrobieniu cięcia będziemy sobie mogli spokojnie dalej gawędzić bez naginania zasad :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 NIGDY! Laubzega to zawsze piłka włosowa, a piłka do metalu to bukwel - niezależnie od zaboru I tu mamy problem ! Na tym terenie holajza (fonetycznie) była piłką do metalu śrubsztag to dłuto a rolsztanga to rolsztanga.Szpadel to sztychówka czyli rydel.Kapusta czerwona to modra kapusta lub siwaTu sie wychodzi na pole a nie na dwór. Jedzie sie do miasta a nie do np.Krakowa. A w ogóle to idze,idze by nie mieć laubzegi :rotfl: Holajza nigdy nie była piłką do metalu tylko ewentualnie dłutem choc inna nazwa to sztamajza śrubsztak służy do sztramowania czyli imadło a śrubokrętem wkręca się holcśruby -wkrety do drewna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 ...a ja wychodzę na dwór, ale z modelem jadę na pole, a co... :wink: U mnie, mimo, że zabór rosyjski, zawsze był śrubsztag, mesel, bukwel/bukfel, sztamajza, laubzega, krajzega, hebel i heblarka, raszpel, waserwaga, mutra i kontramutra, śrubunek, winkiel, weber, szwajser, rolwaga, furman, i wiele, wiele innych :oops: A umawiałem się na piwo (i w innym celu) na bergu przy giserni.... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.