Jump to content

SZD 6X - nietoperz 120cm

rapier

Recommended Posts

Postanowilem tutaj w tym dziale prowadzic dokumentacje budowy i powstawania modelu mniejszego nietoperza ( rozpietosc 120cm )

Z formatki z balsowo-lipowej sklejki , po ok. 30 min skladania laserowych puzli otrzymujemy takie CUS ;) co wazy teraz 43g

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Skrzydla laczone przy pomocy bagnetu z rurki weglowej 6mm

Model bedzie ewoluowal do postaci zgrabnych puzli pakowanych do pudeleczka i dostepnych w sprzedazy. ( pod warunkiem ze model bedzie poprawnie zachowywal sie w powietrzu )

jest już jakiś przybliżony termin oblotu ? 8) chodzi za mną już od jakiegoś czasu taka mała makietka :) niby mam Pirata i Swifta, ale to electro, Nietoperek byłby czysty glider :faja:

• 3 weeks later...

Dzieki Chlopaki za slowa uznania.

Oczywiscie zeberka w czesci przykadlubowej nie beda az tak geste. Model ma zaledwie 120cm rozpietosci przeciez. Gestosc jest podyktowana tym ze chce dokladnie odwzorowac powierzchnie sterowe gdzie zeberka sa widoczne i tam taki podzial wlasnie jest.

Łamie sie jeszcze bo modelik maly i zastanawiam sie czy sensowniej nie byloby dac mu skrzydla bez skorupy, ale wtedy chyba wygladalby dosc smiesznie i malo makietowo.

Tak wiec chyba zrobie po bozemu i cale platy pokryje balsa.

tyle, ze u mnie jedyna możliwość bawienia się szybowcami to hol...

Nie martw sie, ja tez najczesciej bede latal z holu i strzelajac z gumy. :)

I kolejny etap prac.

Udalo mi sie okleic przykadlubowe czesci skrzydel, wyprowadzic przejscie kadlub/statecznik i wyciolem niepotrzebne czesci wreg wewnatrz przestrzeni kabinowej.

Teraz zabieram sie za przednia czesc, ploze i kilka drobnych szczegolow.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• 2 weeks later...

Dziekuje wszystkim kibicom :)

Model ciut do przodu znow ruszyl. Teraz biore sie za wnetrze, mocowanie ser, wyczep holu i reszte bebechow. Po dokladnym wyprowadzeniu dziobu zdejme z niego negatyw aby zrobic forme do tloczenia w podcisnieniu z hipsa tego elementu co ulatwi sprawe wyczepu holu.

Model teraz wyglada tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.