karambolis8 Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Witam. Kupiłem jakiś czas temu Lasera 4 z odbiornikiem HFS 06 MT i serwami TowerPro SG-5010 i MG-995. Wydaje mi się, że serwa mają mały zakres ruchu - ok 70 stopni dla skrajnych położeń drążka. Dzieje się tak na każdym kanale i dla każdego serwa. A dlaczego myślę, że to mało? Na podstawie planów żaglówki, na których zakres ruchu ramienia jest większy. Co o tym sądzicie? To normalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
meloow Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 jeżeli na oko nie widzissz czy jest ok, a z twojego opisu na to wygląda, to zmierz kąty. Zrób tak włącz Tx podłącz rx i serwo , trymer na zero drązek na 50% czyli środek. Ustaw ramię serwa pionowo czy też poziomo i wtedy zrób test wychylenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted January 5, 2010 Author Share Posted January 5, 2010 Robiłem już tak. Zwykłym kątomierzem zmierzyłem 72-73*. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzradek Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 70 stopni wychylenia od połozenia środkowego czy od deski do deski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted January 6, 2010 Author Share Posted January 6, 2010 Od deski do deski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawko_k Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 wg mnie tak powinno być. miałem nadajnik sanwy i tak było, teraz mam opcitca i lekko ponad 90stopni uzyskuję jak epa i dr na 125% dam. może jak ktoś ma inny nadajnik albo inne serwa to będzie miał większe wychylenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabanosik Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 Na dole nadajnika po lewej stronie są dwa potencjometry do ograniczenia wychyleń serw.Może tu jest problem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek.riese Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 W laserze 6 miałem potencjometry te na dole nadajnika w lewym rogu, tam się ustawia dual rate, zobacz to. potem są przełączniki te na górze nadajnika od włączania i wyłączania tych dual rate. Pierwsze ustawiasz tym potencjometrem procent wychyleń a potem tylko włącz i wyłącz i wszystko OK. Tak Było w Laserze 6. Tak na Marginesie nie złe radio jak na początek zabawy z RC, Tanie i niezawodne. Ja swojego sprzedałem tylko z powodu braku pamięci. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted January 6, 2010 Author Share Posted January 6, 2010 Dzięki za porady. Instrukcję czytałem i bawiłem się też potencjometrami na dole obudowy. Od początku były ustawione na maksymalny zakres wychyleń, mogę nimi problem tylko pogorszyc Zauważmy, że pozwalają one na regulację tylko dwóch kanałów, a problem występuje na wszystkich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek.riese Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 Już nie jestem ci w stanie sprawdzić o ile się wychylały serwa w położeniu max bo już tego radia nie mam ale można wychylenia zwiększyć stosując dłuższą dźwignię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted January 6, 2010 Author Share Posted January 6, 2010 Zdaję sobie z tego sprawę ale właśnie tego się boję. Robię żaglówkę. Z serwem steru nie będzie problemu, chodzi głównie o serwo do żagli. Nie kupiłem profesjonalnej windy, tylko zwykłe serwo 13kg. Długie ramię to co najmniej dwa problemy: większy wysiłek serwa (wolałbym, żeby mi się żagle przy wietrze same nie składały ) i problem z upchnięciem tego w kadłubie. Miałem po prostu nadzieję, na jakąś ukrytą regulację dostępną po rozkręceniu obudowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.