Gość Anonymous Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Czołem! Kupiłem sobie do HK-450 regulator TowerPro H40A, taki: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9299&Product_Name=TowerPro_H40A_Brushless_Speed_Controller_ Podłączałem go wczoraj kilka razy w celu zaprogramowania i wszystko było OK. Dziś jednak podłączyłem regulator i serwa do odbiornika (R700 Graupner/JR) i coś zaiskrzyło i poleciał dymek i smrodek spalenizny. Podlączylem drugi raz, teraz obyło się bez iskierki i dymku, i do tego serwa reagowały na ruchy drążków nadajnika. Rozłączyłem regulator, rozkręciłem go aby zobaczyć co się spaliło... oto fotki. Dodam jeszcze, że regulator podłączyłem do kanału 1 odbiornika. Odgiąłem też delikatnie te dwa duże tranzystory żeby zobaczyć czy to nie one, ale nie są przepalone, bynajmniej na wierzchu - wszystkie elementy zdają się być wizualnie OK. Myślicie że ten regulator nadaje się jeszcze do użytku? Czy odpuścić sobie i założyć inny? EDITED! Zlokalizowałem spaleniznę. To ten element się zjarał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Czasem się tak zdarza, że poleci dymek i regiel nadal działa... Ja mam regulator WOW RC 3F 20AX w EGP i przez przypadek podłączyłem odwrotnie lecz na szczęście zorientowałem się bardzo szybko jak tylko początek golda dotknął gniazda. Poleciał dym i czuć było woń spalenizny. Regiel działa już rok i wszystko jest z nim OK Ale dziwne, że samo z siebie to się stało... Zdejmij obwolute tą czarną jeszcze i może tam coś się podtopiło. W heli raczej zamontuj nowy bo nie wiadomo kiedy zawiedzie EDIT: Chciałem z edytować ten post bo już zaznaczałem obszar w którym też to samo zauważyłem ale nie zdążyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Jest to kondensator elektrolityczny. Dlatego działa. Ale powinieneś go wlutować. Znajdziesz na dowolnej starej karcie wkładanej do komp. PC, lub płytce z elektronika w starym dysku twardym.. Nie musi być nawet takiej samej pojemności. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 A jakie jest zadanie tego kondensatora? Czy regulator może działać bez niego? W ogóle to jaka mogła być przyczyna że poszedł z dymem i światłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 szczerze to pierwszy raz widzę aby kondensator elektrolityczny spalił się (palił dym, ogień) co najwyżej albo taki robi zwarcie albo wybucha http://pl.wikipedia.org/wiki/Kondensator_elektrolityczny o kondensatorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 A nie myslicie Panowie ze takiego regulatora nie projektowal rolnik ,i jesli tam cos ktos dal to powinno to byc ! Moze taki "jeszcze " dzialajacy regulator uzywac w szybowcu , gdzie zawsze jakos bez silnika mozna dac rade :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kustosz Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby pomimo dedykowania tego regulatora do heli, użyć go do silnika o małym kv (np. 1000) w samolocie :?: Cena bardzo atrakcyjna, opinie dosyć pozytywne, dobre chłodzenie, daje się programować przy pomocy karty Turnigy - same plusy. A czy są jakieś minusy tego rozwiązania? A wracając do kondensatora - często elektrolity pracują w systemie stabilizacji napięcia zasilającego jakiegoś wrażliwego układy i jego brak może wpłyną na stabilność pracy np procesora (nie znam układu tego regulatora więc to tylko moje gdybanie). Proponuję jednak wymienić ten element i porządnie wygrzać regulator na biurku a nie w powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby pomimo dedykowania tego regulatora do heli, użyć go do silnika o małym kv (np. 1000) w samolocie :?: Właśnie mam zamiar użyć go w skrzydełku opisanym w tym wątku . To przypisanie do heli to raczej przypadek handlowy. Trochę katowałem ten regulator "statycznie" (bo oblotu jeszcze nie było) i nie żałuję zakupu. Ograniczone zaufanie mam za to do do reg. SuperSimple - zawsze stosuję zewnętrzny BEC. Te zawsze mnie zawodziły (a miałem 3 szt.) - zimny lut lub odłamany z płytki przewód sterowania . Edit: literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Czy regiel z tematu można zastosować do takiego silnika http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4197&Product_Name=HXT_2445_%28370L%29_2900kv_Brushless_Inrunner silnik będzie stosowany w motoszybowcu z śmigłem 9x5 lub 10x6, a jeśli nie to jaki z tej strony. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kustosz Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Czy regiel z tematu można zastosować do takiego silnika http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4197&Product_Name=HXT_2445_%28370L%29_2900kv_Brushless_Inrunner silnik będzie stosowany w motoszybowcu z śmigłem 9x5 lub 10x6, a jeśli nie to jaki z tej strony. :?:Ten silnik nie nadaje się do motoszybowca:1 Inrunner 2 2900kv 3 ośka 2mm 4 na śmigle 5x5 bierze 30A To silnik do przekładni albo turbiny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 a jaki mógł byś polecić do motoszybowca o rozpiętości 2m wadze 500g zależy mi na Inrunner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kustosz Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 a jaki mógł byś polecić do motoszybowca o rozpiętości 2m wadze 500g zależy mi na InrunnerZapomnij o 500g, gotowy do lotu 2m to około 1000g lub więcejDlaczego inrunner? Do tego celu stworzono właśnie outrunnery, jak mało miejsca w kadłubie to wystaw na zewnątrz. np to http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3883&Product_Name=TR_35-30C_1100kv_Brushless_Outrunner_%28Eq_AXi_2808%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 a jaki mógł byś polecić do motoszybowca o rozpiętości 2m wadze 500g zależy mi na Inrunner Przeczytaj dobrze tytuł tego tematu nim zaczniesz zadawać pytania. Temat dotyczy reglera a nie silników do motoszybowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrula Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 ok zadam pytanie gdzie indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 ogolnie powiem tak .... kondensator pewnie pełnił rolę stabilizacji tętnień w ukladzie zasilania . Proponuje przetestowac na stole , potem zasieg czy nie sieje i jak testy beda pozytywne używać , jak coś nie tak to wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.