koko216 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Ostatnio czytając jakiś artykuł o P 23 Karaś przypomniałem sobie o modelu tegoż samolotu zaczętego przed wielu laty przez ojca. Postanowiłem więc "dokopać się" do niego i zobaczyć w jakim jest stanie. Okazało się że około 20-to letni model budowany na podstawie "Planów modelarskich" jest praktyczne na wykończeniu. Nie wiem jaka to dokładnie skala ale po prowizorycznym pomiarze wychodzi około 1:7,5. Model całkowicie oklejony blachą drukarska z zaznaczonymi nitami i podziałami blach. I tak się teraz zastanawiam co z nim zrobić. Pierwotnie miał być latający (są zamontowane napędy sterów,lotek,klap a nawet wyrzutników bombowych!!! Tylko nie wiem czy model tej wielkości jest w stanie dobrze latać czy lepiej dokończyć go jako model statyczny? Czekam na Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam, Piotr. A tu 3 fotki zrobione na szybko:): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Przy 1,9m oczywiscie, ze ma szanse latac. Kwestia jest waga- mozesz zwazyc wszystkie elementy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko216 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Hmm to co widać na fotkach waży ok 3kg... łącznie z podwoziem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Jesli rzeczywiscie to cos wazy 3kg, to wykonczenie na gotowo z RC powinno sie zmiescic w 5kg, co jest masa naprawde dobra przy takim uszczegolowieniu modelu. A wiec ja jestem za skonczeniem modelu jako model RC!! 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko216 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 No tak waży:) więc chyba w miarę możliwości postaram się "to coś" doprowadzić do stanu latalności bo naprawdę szkoda tego modelu który jest tak zaawansowany w budowie a przeleżał tyle lat w szafie,a i pracy niemało było z naklejaniem tej blachy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Robi wrażenie! konstrukcja pewnie klasyczna drewno jak się domyślam a jak mocowane zostało poszycie? klejone? jakim klejem bardzo jestem ciekawy podziwiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko216 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Konstrukcja klasyczna (balsa,sosna,sklejka) całość oklejona balsą, następnie japonką ,a na to blacha drukarska klejona na butapren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 WITAM ZDECYDOWANIE RÓB GO JAKO LATAJĄCY RC. Ilość pracy i oczywiście sam model są tego warte. Jak nie będziesz czegoś wiedział lub umiał pisz na forum na pewno każdy z nas jak będzie wiedział, umiał to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko216 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 No będę go jakoś pomalutku kończył bo model już by nie doczekał dokończenia przez ojca z powodu początkowego braku czasu a teraz ze względu na większe projekty (Jak 18,Zlin 50). Jak wspomniałem model został praktycznie zapomniany i przeleżał ładnych parenaście lat w szafie z oklejonym kadłubem,usterzeniem i jednym skrzydłem. Drugie skrzydło okleiłem sam jakieś 2 lata temu ale z braku czasu model poszedł w kąt... Ale teraz to trzeba go skończyć bo nie może sie marnować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Tak pięknie oblachowany, dobrze było by zrobić z niego laminacik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko216 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Trochę za mały żeby zdejmować z niego formę. Leżą gdzieś rozrysowane plany takiego w skali (nie pamiętam dokładnie jakiej) ale coś koło 1:3,5. Może kiedyś doczeka się realizacji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Wy jednak nie macie litości - 3 model w takim wykonaniu prezentowany w ciągu kilku miesięcy, do tego te plany w 1:3,5 ... Czekamy na loty bo budowanie wam idzie bdb :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Witam mam pytanie odnośnie Karasia w 95r widziałem podobnych wymiarów model w modelarni liceum lotniczego właśnie w Dęblinie czy to ten sam model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko216 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 To dokładnie ten sam model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 no tak właśnie myślałem konkretna konstrukcja pamiętam oglądałem mechanikę te 15 lat temu w tym modelu bo jeszcze nie był pokryty .Czy ta modelarnia jeszcze istnieje?czy p.Zawadzi jeszcze bawi się w rc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koko216 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Modelarnia jeszcze istnieje a czy pan Zawadzki się jeszcze w to bawi to dokładnie nie wiem ale chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 no to będę kibicował aby ten model w kuńcu pooddychoł troche hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 latający! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 czy p.Zawadzki jeszcze bawi się w rc Od pewnego czasu p.Zawadzki ma problemy zdrowotne i musiał ograniczyć trochę intensywność latania ale jeszcze daje radę i co jakiś czas śmiga po niebie. Również kibicuje budowie modelu i jak koko216 dasz znać kiedy i gdzie oblot to chętnie się pojawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam mam pytanie odnośnie latania na lotnisku w Dęblinie czy pozwalają jak kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.