Janusz Joe Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Witam Chce zbudować ten model, w rozpiętości 60 in (150 cm chyba). Mam oczywiście kilka problemów: 1) Jaki pakiet do niego, np 4x te cele? 2)Jaka balsa na keson, 1,5 mm? 3) Co to jest? Końcówki skrzydeł? I co oznacza -1, +1 i +2? (plik Tip Binder.pdf) Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Cześć co do pakieciku to ok. Tem mam sobie go kupić jak będzie dostępny do mojej aluli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 1) Jaki pakiet do niego, np 4x te cele? 2)Jaka balsa na keson, 1,5 mm? 3) Co to jest? Końcówki skrzydeł? I co oznacza -1, +1 i +2? (plik Tip Binder.pdf) Z góry dziękuję. 1. już wiesz. 2. 1,5 mm. opis w tekście + uwaga żeby sobie obejrzeć na rysunku. 3. Tu masz rysunki, bardzo ładnie wytłumaczone. A tak w ogóle to zrób sobie Funny Fast Birdy - pogadaj z Arkiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 A ja przeciwnie powiem, ja bym robił ten model w 1,5m wersji chociaż dla ciebie rzeczywiscie może być za duży ... Może ktoś pokusił się o formę kadłuba i rury 1,5m :?: Skrzydła i stateczniki są dość proste do wykonania ... Może bym machną taki modelik :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Wrzuć kadłub z SG2, powinno być ok. edit. Tu jest fajny patent na kadłub :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Zamawiam balsę i może w sobotę zacznę dłubaninę (będę miał cały dzień to może uda mi się zrobić skrzydła :roll: ). Czym kleić keson? (żebra i 90% modelu na CA CA bo szybko :mrgreen: ) Mogę poxipolem?? Kadłub zrobię chyba tak jak w linku od Pana blackriver. Tylko nie wiem bo balsa w modelarnia.pl jest strasznie ciężka... i model wyjdzie na duży wiatr........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 POXIPOLEM :OOO . (żebra i 90% modelu na CA CA bo szybko) jak to kiedyś świetej pamięci znajomy powiadał szybko to pies robi Kleisz wszystko na "klej do drewna" taki biały jak lody waniliowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Tutaj szukaj czeskiej balsy, ma być lekka. Keson można nawet na CA przykleić, ale na klej wikolo podobny też bedzie dobrze. Poxipol bym odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Wielkie dzięki. Na CA to najpierw złapać punktowo przy listewce a potem po całym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Dosłownie mała kropelka (punktowo) a pożniej wikolem przejechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Jak na moje to bym wikolem kleił, jest dość elastyczny, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia spoiny przy uginaniu się skrzydeł czyli takie elementy jak dźwigar, keson to tylko wikol, a CA to raczej zostawić na drobniejsze sprawy. Ale zrobisz jak uważasz to tylko moje zdanie. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Zrobię taj jak radzicie - ca jako "złapanie" a potem wikolem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Po co kombinować, posmarować wikolem i przypiąć do stołu dobrze i ma być, a jakieś łapanie CA, a potem zalewanie wikolem, dla mnie to trochę mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 A na której koncepcji wielkości modelu ustałeś :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 60 in czyli 152.4 cm, mam w okolicy szeroką górkę (ul. spacerowa) na której są łąki a jest bardzo szeroka. Zrobię jeszcze kiedyś jakieś nano dlg do pośmigania za domem (mocno wieje, bo nie ma jeszcze bloków) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Czy dasz rade z obrotu rzucić 1,5m modelem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 a kto by nie dał . . . zaczyna się od pół obrotu, potem dochodzi się do pełnego obrotu a na koniec rozbieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Może tak... Jak nie to będę płacił siostrze 50 gr od każdego rzutu xD A tak na poważnie mam 156 cm wzrostu i jestem dość silny więc może mi się uda (ale z siostrą to niegłupi pomysł :roll: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Ja wiem że każdy jest w stanie, ale chodzi mi o pozycje wyjściową, jak ja wyprostuje rękę to modelowi brakuje pare cm do ziemi, jak Janusz przyjmie złą pozycję to model połamie jeszcze przed rzutem opierając skrzydło o ziemie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Robi się trochę off top... Rękę wyprostuję trochę do góry i będzie ok. a jak nie zrobię haczyk i będę strzelał z gumy 8). Kadłub z balsy pokryć czymś czy samo pomalowanie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.