M@verick Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Chcialbym takie nabyc. Czy ktos z Was wie gdzie mozna takie kupic w PL ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Chyba Batimex ma w swojej ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Zaraz się przeniosę do działu "handlowego" ale warto pogadać ze mną. W porównaniu do Batimexu "warto" wynosi jakieś 30% :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@verick Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Zanim je kupie i pogadam z Kojotem mam jeszcze jedno pytanko. Czy musze kupic tez specjalny regulator i cos jeszcze ? Zamierzam to kupic na 99%: http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5632 http://www.unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5548 Zastanawia mnie tylko to, ze w opisie ladowarki jest napisan, iz laduje "LiFe (A123)" a aku maja oznaczenie LiFePo4. Domyslam sie jednak, ze to chodzi o to samo. Doszedlem do wniosku (po wielu przygodach z lipolami), ze te A123 na przestrzeni 2-3 lat wyjda znacznie taniej niz Lipole, w niektoych przypadkach az kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 zwroc uwage ze prad rozladowania dla nich pisze tylko 12C wiec nie weim czy to sa te ogniwa. ja czytalem ze maja dac 60A stalego i 120A chwilowego. oplaca ci sie wzac ladowarke?? z przesylka bedzie to ponad 100$ i mozliwe ze dolicza ci jakies clo. shark z LiFe kosztuje u nas z gwarancja podobne pieniadze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Takie pytanie 4celowy Li-fe ma napięcie max 14.4V ? Technische Daten Zellenzahl/Spannung 4/13,2V Kapazität: 2300mAh Gewicht: 312g Ladespannung: 14,4V Entladespannung: 8V Max. Ladestrom: 10A Max. Dauerentladestrom / Impulsstrom 60/150A Form: 2x2 Inline Abmessungen ca. 130 x 26 x 52 mm czy ja dobrze rozumiem, czy moznaby ładowac te ogniwa programem do PB? Moja ladowarka laduje akumulator żelowy w skrzynce startowej wlasnie do 14.4V zmniejszając prąd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 3,6*4=14,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 3,6*4=14,4 Niestety ... error ... poniżej wyjaśnienie dlaczego: Takie pytanie 4celowy Li-fe ma napięcie max 14.4V ? Technische Daten Zellenzahl/Spannung 4/13,2V Ladespannung: 14,4V Niestety ... 14.4[V] to jest napięcie ładowania w/w ogniw. napięcie pakietu 4S to 13.2[V] 4x3.3[V] = 13.2[V] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 A miało być tak pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 -==PEGAZ==-, pewny jesteś ?? Li-Pol tez ma 3,7V a ładowany jest do 4,2V ?? Ja bardziej zastanawiał bym się czy algorytm ładowania PB będzie odpowiedni do Li-Fe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Jestem pewny Motylku http://www.a123systems.com/newsite/pdf/ANR26650M1_Datasheet_FEB2007-1.pdf A co do li-poli, to przecież napięcia pakietów 2S - 3S też podaje się w nominalnych wartościach. 3.7x2=7.4[V] i 3.7x3=11.1[V]. A że się je ładuje do 4.2 do co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Niestety ... 14.4[V] to jest napięcie ładowania w/w ogniw. Anasazi przeciez o ladowanie pytal wiec w czym problem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 No ja pytałem o napięcie końca ładowania. Lipole tak samo 11.1 to 12.6V. Nie wiem jaki jest algorytm ladowania PB- wiem tylko tyle, ze jak dojdzie do 14.4 to prąd spada. Wziąlem to na moj prosty rozumek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 No ja pytałem o napięcie końca ładowania. :oops: :oops: :oops: Sorki ... przyznaję wszystkim rację. Nie powinno być problemu z ładowaniem. Nie wiem co mi się stało ... To musiało być jakieś zaćmienie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 nie orientuje się jaki algorytm ma ładowarka do PB ale ładowanie tych ogniw nie jest tak rygorystyczne jak litowych czy nawet wodorkowych i chyba polega na utrzymaniu pewnego prądu ładowania (nawet nie musi on być stały, może być tętniący jak w przypadku prostych prostownków ) byle nie przekroczyć w trakcie ładowania napięcia 14,4V (dla akuma 12V). Podejrzewam wiec ze może i by tym programem naładował a123 ale najpierw zrób test i ładuj PB sprawdzając woltomierzem napięcie łądowania. Ktoś na forum chyba ładował a123 programem do lion (4.1V napięcie zakończenia ładowania i akumulatory chyba to przeżyły) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Ponieważ skrzynka ma już slaby akku żelowy to zobaczę. Mam miernik w ładowarce więc będę widział aktualne napięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Jedna z firm sprzedajacych te ogniwa pisze co nastepuje: LADEN Methode CC-CV (Konstantstrom - Konstantspannung) - empf. Ladestrom:3A - max. Ladestrom:10C - empf. Ladespannung: 3,6V - max. Ladespannung: 3,8V ... geht auch mit 4,1V Lebensdauer wird drastisch reduziert immer geeignete Ladegeräte und Ladeprogramme für FePO4 Zellen verwenden. Czyli jak sie ma zasilacz z ograniczeniem pradowym to mozna sobie spokojnie naladowac te ogniwka (podobnie jak LiPo ) Jednak jak pisza przy ladowaniu napieciam 4.1V/cele drastycznie spada trwalosc i dlatego zalecaja uzywanie odpowiedniej ladowarki z programamem LiFe. Czyli nie jest tak zle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 14.4 / 4 = 3.6 czyli zalecanie napięcie ładowania. Kurka, chyba, jak się wkurzę to zamówię pakiecik i będzie ( i tak potrzebny do szybowca będzie;) ) Jakby sie udało, to chyba jest to sposob na ładowanie najbardziej popularnego dla nas pakietu 4celowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Musze sprawdzic jak w mojej ladowarce wyglada proces ladowania aku Pb 12V ale wyglada, ze masz racje. Ustawia sie na pewno maksylany prad ladowania czyli wyglada na wspomniana metode staly prad potem stale napiecie. W parametrach ogniwa napisali, ze max na cele to 3.8V wiec przy 4S jest zapas 0.8V jakby cos nie tak bylo ladowarce Niestety ta metoda tylko 4S ale i tak spoko. Ja raczej zamowie te akku bo mi 2 LiPo spuchly (nie wiem czemu - w nocy kilka godzin po ladowaniu) i nie mam co do helika wsadzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Dzis ladowalem akku żelowy. Niestety pomyłka - ładowanie konczy się przy 14V. Nie 14.4V. W sumie robi nam się duży margines bezpieczeństwa. Pytanie na ile traci się w tym momencie na załadowanej pojemności:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.