Skocz do zawartości

Akrobat Rapsody

woj-tech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Powstaje u nas nowy model z przeznaczeniem dla syna na nowy sezon. Jest to konstrukcja Vejmoli o rozpiętości 1500 mm i długości 1100 mm. Do wiosny spokojnie się go zrobi a na chwilę obecną zrobione jest skrzydło i statecznik poziomy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

bardzo fajne kształty to ma, ciekawe czy ktoś już zrobił go jako RC:P chętnie samemu bym spróbował lecz aktualnie mam 3 projekty na stole i muszę się wstrzymać z kąd macie plany?

pozdrawiam

Opublikowano

Przeróbka na RC to moim zdaniem nie najlepszy pomysł bo trzeba by było przeprojektować go trochę a efekt niewiadomy. Model na uwięzi musi charakteryzować się jednak innymi własnościami lotnymi niż RC.

Opublikowano

Witam

Plany robiłem sam na podstawie rysunków z wymiarami które udostępnił mi kolega. Zawierają trochę niedokładności bo naprawdę żeby zrobić dobre plany trzeba na to poświęcić sporo czasu. Ale jak widać model da się z nich zrobić.

Opublikowano

czy mógłbyś zrobić fotkę lub zeskanować te "plany", chciałbym zrobić sobie 2 modelik i nie mam pomysłu a ten mi się narazię podoba :faja: Jeśli masz możliwość wyślij mi "plany" na maila kubmod1@wp.pl

Opublikowano

Kuba 12 przecież na razie tylko płat i statecznik widziałeś, więc co możesz o modelu powiedzieć?

Opublikowano

Witam.

Zastanawiałem się jaki silnik zastosować ale doszedłem do wniosku że już tego MVVS-a trochę wyczułem i można powiedzieć że się dobrze spisuje. Jak się pojawił w ofercie sklepu to postanowiłem go kupić. Ten ma regulację przy gaźniku i trzeba będzie bardziej uważać na palce.

Dołączona grafika

Opublikowano

Cześć, ja w swoich modelach stosuję przedłużenie wału o ok. 15 mm i nie mam problemów.

pozdrawiam

sylkub

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam taką cichą nadzieje że nie trzeba będzie go tak często regulować jak ten mój z tylną regulacją. Mamy MVVS-a z taką samą konstrukcją gaźnika tylko o pojemności 2,5 to pięknie chodzi bez dotykania do iglicy. Zresztą nie tak dawno wpadłem na pomysł że może wpływ na regulację ma podgrzewanie paliwa w zbiorniku przez tłumik. Robiąc 3-4 loty w pierwszym mam za wysokie obroty i trochę odkręcam iglicę. Po wylądowaniu model tankuje i czekając na lot paliwo się nagrzewa. :?: W drugim muszę już trochę przykręcić paliwa bo obroty są za małe. Przeglądając zdjęcia zauważyłem że w Częstochowie Skrabałek miał taką warstwę izolacyjną na zbiorniku. Muszę to zastosować u siebie i zobaczyć czy ta teoria się sprawdzi.

Dołączona grafika

Trochę ruszyłem do przodu z kadłubem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Gość Anonymous
Opublikowano

Wojtek, a te blaszki z gwintem do przykręcania silniczka to proponowałbum przykręcić do łoża, nie tylko przykleić, bo kiedyś mogą odpaść i będzie kłopot...

Opublikowano

Woj-tech powiedz jak z wychyleniami na tym orczyku?

Na razie sprawdzałem tylko wychylenia na klapach i przy wymiarach orczyka 100x25 mm i dźwigni klap 32mm mam po ok. 47 stopni w obie strony.

Wojtek, a te blaszki z gwintem do przykręcania silniczka to proponowałbym przykręcić do łoża

Te blaszki to służą jako podkładki a od spodu do przykręcenia są takie nakrętki z przelotem MP-JET. Zalałem je klejem i myślę że będzie dobrze. Dla pewności zrobię chyba próbę wytrzymałościową jakiej siły trzeba użyć żeby wypadły.
Opublikowano

Witam.

Wagowo sprawy mają się następująco:

skrzydło 440g

statecznik poziomy - 80g

łoże - 70g

silnik+adapter+tłumik 460g

Porównując to z poprzednim modelem zaoszczędziłem na razie na skrzydle 60g i na stateczniku 20g, łoże wyszło tak samo.Cały poprzedni model waży 1800g więc na tym liczę że na 1700g uda się zejść.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.