Peter Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 ....chyba kazdy z nas jest po trochu prawdziwym pilotem.... I na pewno niespelnionym marzeniem wiekszosci bylo,jest lub bedzie zajecie miejsca za sterami.Model RC jest jak gdyby namiastka tego.Lecz my generalnie widzimy model z dolu. Nie spelnia to moich oczekiwan.Ja juz latam,widzialem,i wiem.Co prawda na paralotni,takze z silnikiem,juz ladnych kilka lat,wiec statyczne obserwacje modelu z ziemi,na dluzsza mete byly dla mnie nuzace. Idac za modnym ,tryndem'' latania w goglach video,zapoczatkowanych przez naszych znakomitych kolegow z zaprzyjaznionego forum,postanowilem i ja sprobowac tego miodu. Na poczatek oczy :shock: czyli gogle. Po spedzonych niezliczonych godzinach na necie,wybor padl na : http://www.emagin.com/ I tu ciekawa historia,cena zmieniala sie szybciej niz moje pobory . Z 550$ na .... https://checkout.google.com/view/buy?o=shoppingcart&shoppingcart=464213027046068 No niestety,jestem troche ..... ale mam jeszcze corke,zone , dom i sporo innych wydatkow. Musialem odpuscic,za malo zarabiam :oops: ,na moje hobby moge przeznaczyc maksymalnie 100-150 f na miesiac.Tu w tym miejscu gorace podziekowania dla Zbyszka,Zbiga,(wiekszosc wie o kogo chodzi) za naprowadzenie na wlasciwy trop , czyli http://www.oriscape.com.cn/en/products.asp?sortid=253&id=128 Obraz jest zdecydowanie mniejszy niz w eMagin Z800,no ale musze zniesc te porazke. Ale pracuje nad tym (gram w Lotto :rotfl: ) Na dluzsza mete nie da sie w nich ogladc filmow (nawet producent zaleca przerwy),ale do tego celu mam normalny telewizor.Przeznaczeniem tego urzadzenia,jest dostarczenie obrazu z kabiny pilota ( jak? o tym w nastepnym temacie-watku) Na poczatek,maly problem 9V,stabilizowane.Nie chcac ich uszkodzic podlaczajac 12V ,splodzilem prosty stabilizator na 9V,choc podejrzewam ze pracowaly by takze i na 12 woltach.Czyli jeden z elementow tej ukladanki juz jest. klopotliwe bedzie uzytkowanie ich w pelnym sloncu,ale cos wymysle. Na plus nalezy zaliczyc ze ma przelotki typowe cinch, typowy poziom video 1V i nie sprawiaja problemow w eksploatacji.Dolaczone sluchawki,sa raczej z tych najmarniejszych,nie jest to hi-fi,ale stereo dzial ok. Zapyta ktos-po co? No wlasnie .... Jak wiemy,caly ten bajer z lataniem,to te widoki,nie z ziemi.Na model samolotu,a nawet na prawdziwy to moge sobie popatrzec zawsze-z dolu.Ale z kabinki,tu juz troche trudniej. Dochodzi do tego najwazniejszy parametr-brak :ass: pilota.Odbiera to wiele atrakcji,i znaczaco utrudnia orientacje,odczuwanie bodzcow z zakresu g ,utrata tych informacji znaczaco utrudnia sterowanie,ale jest calkowicie bezpieczne (przynajmniej dla pilota). W najblzszych dniach.postaram sie przedstawic (w osobnym dziale) system do transmisji. A moze ktos na tym forum juz lata w goglach....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Znasz ta strone : RC-tech ? troche interesowalem sie tym temate, jednak nie pod katem googli lecz po prostu nagrywania dobrej jakosci filmikow z powietrza. Informuj dalej, ciekawy watek sie zapowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Znam.Nawet nawiazalem mila korespondecje z Anthonym. Co do nagrywania,postaram sie przygotowac osobny watek o nagrywaniu,poczawszy od laptopow do telefonow komorkowych,bo i takie tez lataja. W miare rozrastania sie dzialu,przygotuje tzw. linkownie, gdzie bedzie jasny i klarowny podzial,gdzie co i za ile kupic.Takie rozwiazanie moze zaoszczedzic wiele pieniazkow, i dostarczy wiedzy o ,,tryndach'' w tej dziedzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Przeglądając RC-Cam fora,natknąłem sie na to zdjęcie :shock: ,wydaje mi się że jest to trochę tańsze rozwiązanie niż gogle,zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że nie tylko Polak potrafi Shot at 2007-07-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 edit W protescie przeciw durnemu zachowaniu Marcina133 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Ale sobie uzywacie.... Dzis (sobota a krolewscy roznosza poczte? ) dotarl do mnie R1. To ostatni element w systemie. Cieszy to ze ma tez wtyk do Futaby 9 ,mozna zamowic takze do innego typu radia. Dla ciekawych,fotka co jest w srodku. A tu juz efekt finalny Musialem zamowic dwa,jeden R1 bedzie dla kogos zarazonego powaznie-cena taka sama jak online. Dwa dlatego,ze zazyczylem sobie nowszy soft (mniejszy dryf) i podobno ma lepsze zyro. Fakt,chodzi to super.Pewna niedogodnoscia jest co kilka minut tzw.reset (to ten maly przycisk-niebieski) ale to niewielka niedogodnosc w porownaniu do efektow. Zaraz, zaraz,jak to dzias na lotnisku pewien anglik powiedzial,,childhood deams'',no i tu trudno sie z nim nie zgodzic.Latanie nabiera innego wymiaru. Komentarzy corki i zony nie bede cytowal,umarli byscie ze smiechu :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Po co wykonuje się ten reset ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Po co wykonuje się ten reset ? Z tego co nas uczyli na nawigacji to zyroskopy maja niestety tendencje do dryftu - czyli pozycja neutralna ciagle "splywa" w jednym kierunku (w gre wchodza najrozniejsze "opory"). Aby temu przeciwdzaialac trzeba co jakis czas "resetowac" zyro w neutralnym punkcie. Inaczej np po pol godzinie latania Ty trzymalbys glowe na wprost a kamera patrzylaby coraz bardziej w bok. Wiec robisz reset i znowu zyro jest na srodku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 No to, troszeczke to niekomfortowe rozwiazanie !! Jest jakaś inna tańsza alternatywa obrotu kamery w modelu oprócz "head trackera" ? Może ktoś ma jakieś tańsze mechaniczne rozwiązanie !!?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 najtańsze rozwiązanie jakie widziałem oparte jest na potencjometrach i ciężarkach. Do osi potencjometru przymocowana jest dźwignia z ciężarkiem. Jak pochylasz głowę, to dźwignia z ciężarkiem cały czas ustawiona jest pionowo w dół (zwisa gdzieś na plecach), a oś potencjometru się trochę obraca. Ale nikt tego nie sprzedaje. Trzeba sobie samemu zrobić. Wszystkie tańsze rozwiązania są samoróbkami. Albo system na akcelerometrach. Scalony akcelerometr dwuosiowy za 40 zeta + procesor za kilkanaście. Inne tanie rozwiązanie to domiksowanie obrotów kamery w poziomie do steru kierunku i sterowanie pochylaniem góra dół za pomocą dodatkowego kanału (widziałem filmy z lotów w takim setupie i wyglądały dość naturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Masz jakieś linki, gdzies, gdzie mozna by zobaczyc jakies zdjecia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 najtańsze rozwiązanie jakie widziałem oparte jest na potencjometrach i ciężarkach. Do osi potencjometru przymocowana jest dźwignia z ciężarkiem. Mr Vrflyer uzywal takiego cudu-uroczo wygladal w tych kabelkach Dzis dotarl kolejny R1 z nowym softem Troche wiekszy od poprzednika Zdecydowalem sie na takie rozwiazanie (mimo dryfu) gdyz w tym ukladzie mozliwe jest wychylenie kamerki np. o 1/4 .W innych ukladach (akcelerometry) chyba nie jest to mozliwe? Nie jest tu miejsce na gielde,ale i towar specyficzny.Jesli ktos reflektuje na jeden-odstapie.Troche czasu zajelo mi (listy-dyskusje) ustalenie co wlasciwie zmienic.Warunkiem kupna dwoch przeze mnie ,byla zmiana softu-teraz wychylenia sa w miare przewidywalne i precyzyjne +/- 20 stopni.Wtyki sa do Futaby 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 co to znaczy "wychylenie kamerki np. o 1/4" ? Jedna-czwarta czego? Dlaczego w innych ma to być niemożliwe? Chodzi ci o maksymalny zakres wychyleń? Czy możliwość ruchów proporcjonalnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Tak a'propos kontroli ruchu głowy - gracze komputerowi np. do symulatorów lotniczych używają systemu TrackIR - zestaw diody (chyba) i czujnika podczerwieni (kamerki?), jedno na głowie, drugie na monitorze, w jakimś układzie kontroli ruchu. Lekkie ruchy głową są wzmiacniane i przekazywane do programu jako polecenia zmiany pola widzenia. Ustrojstwo wykrywa zbliżenie, obrót, pochylenie i przechylenie. http://www.naturalpoint.com/trackir/ Może coś podobnego moglibyście zastosować zamiast tych żyroskopów i akcelerometrów ? EDIT: Jest też polska strona http://www.trackir.pl EDIT2: I polska recenzja http://acn.waw.pl/sturm/TrackIR.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 MiQ27, fajna sprawa !!! Tyle, że aby to połączyć ewewntualnie z aparaturą, potrzebny byłby laptop, lub jakiś "konwenter", który tłumaczyłby dane wysyłane z tego urządzenia, na sygnały rozpoznawane przez adaną aparature? Świetna sprawa np. w połączeniu z goglami video podłączonymi pod komputer , dla kogoś, kto uwielbia symulatory lotnicze !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 co to znaczy "wychylenie kamerki np. o 1/4" ? Jedna-czwarta czego? Dlaczego w innych ma to być niemożliwe? Chodzi ci o maksymalny zakres wychyleń? Czy możliwość ruchów proporcjonalnych? Nie okreslilem tego precyzyjnie.Chodzilo mi o np. ruch serwa (juz przerobionego 180 stopni z buforem) w granicach 25 stopni-proporjonalnie.Idealem bylo by gdyby reagowalo dynamicznie tzn. szybszy lub wolniejszy ruch glowy. IR i tym podobne sa juz gotowe rozwiazania pod laptopa i radio.Ale kilkukrotna konwersja sygnalu,komplikacja calego systemu i CENA ,raczej odstrasza. http://www.endurance-rc.com/realvision.html Jest juz taki system , ktory reaguje liniowo i takze dynamicznie.Pochylenie glowy w przod powoduje wlaczenie zoom,do tylu odwrotnie.Szybki ruch glowy L-R przelaczanie kamery np. na stateczniku itd.Czujka jest na wprost pilota,podobnie jak w innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 26 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Peter - wszystko jedno jaki czujnik, żyro, akcelerometr, czy potencjometr Funkcje o których piszesz i ruchy dynamiczne i proporcjonalne zależą tylko od oprogramowania , które dane z tego czujnika będzie przetwarzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 Funkcje o których piszesz i ruchy dynamiczne i proporcjonalne zależą tylko od oprogramowania , które dane z tego czujnika będzie przetwarzać. Aha,wiec dlatego musialem kupic dwa,by sie oplacalo programiscie 8) Warunkiem zakupu x2 bylo spelnienie przez soft wlasnie tych funkcji. W UK to norma-wieje i pada deszcz poziomo-ale w sobote zeznam czy to tak dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.