dobiecki Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Powiedzcie mi proszę jak to z tą telemetrią jest. z tego co się dowiedziałem, to dane z telemetrii można odczytywać na bieżąco, a moduł zapamiętuje dane max/min - przynajmniej tak jest w przypadku Jeti. Czy Aurora też tylko w ten sposób prezentuje dane, czy może po locie można odczytać dane z całego lotu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bojler Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Telemetria jak sama nazwa mówi jest do przsyłania informacji między nadajnikiem i odbiornikiem i na odwrót. Przy czym są to informacje przekazywane w trakcie lotu, żeby można było zapamietać te parametry podejrzewam że potrzebny jest rejestrator. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobiecki Posted January 25, 2010 Author Share Posted January 25, 2010 Moje pytanie wynika z dość sceptycznego podejścia do odczytywania danych w trakcie lotu. Z praktyki wiem,że jak zacznę zerkać na ekranik w trakcie lotu to najbardziej będzie mi potrzebny moduł z GPS, żebym wiedział gdzie upadł model. Więc zerkanie na ekranik w czasie lotu odpada, pomiar max i min wartości jakie oferuje Jeti to już coś. Ale może Aurora zapamiętuje te wartości i można je sobie potem przeanalizować. Jeżeli nie ma takiej możliwości to nie widzę specjalnej potrzeby wożenia tego po niebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 Nie wiem jak z Aurora jest ale w Jeti mozesz zaprogramowac sygnaly dzwiekowe w zaleznosci od tego co czujnik przekazuje. Idealnie sie to sprawdza w przypadku wariometru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobiecki Posted January 26, 2010 Author Share Posted January 26, 2010 O możliwościach Jeti wiedziałem, ale nie mam pewności co do Aurory. Wydaje mi się, że jest możliwość robienia wykresów takich jak np z Vario Pitlaba. Ta właściwość pewnie zdecyduje o tym czy stanę się szczęśliwym posiadaczem Graupnera, czy Hiteca, bo ta telemetria,jeżeli nie będę mógł w spokoju przeanalizować a tylko w locie to na wiele mi się nie przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jerzy Markiton Posted January 26, 2010 Share Posted January 26, 2010 I mam podobne zdanie - za wiele się nie przydaje. To są kwiatki do kożucha celem obejścia przepisów o mocy nadajnika. Aktualnie Aurora przesyła tylko dane o napięciu odbiornika (on line, bez zapamiętywania) na ekran wyświetlacza. I to akurat jest dobre, praktyczne ale śledzenia tego napięcia w trakcie lotu sobie nie wyobrażam, chyba że to będzie EG. Reszta czujników - trakcie opracowywania !!!! Na razie spełniony jest wymóg transmisji dwukierunkowej, więc można spokojnie latać na 40 czy 50 mW, bo na 10-15 mW nie dałoby się. Tymczasem żaden producent nie wysilił się na włożenie do swojego odbiornika - nadajnika czegoś na wzór Eagle Tree, chociaż technicznie jest to możliwe i nic, poza kosztem nie stoi na przeszkodzie. W tym kontekście rozwiązanie Aurory jest dla mnie najbardziej sensowne albo najmniej idiotyczne, jak kto woli...... Pozdrawiam - Jurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.