juraspl Opublikowano 25 Stycznia 2010 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Witam. Wiem że to nie forum szkutnictwa ale mi chodzi bardziej o problem aparatury a pytam tutaj ponieważ jest tu baaardzo wielu forumowiczów więc myśle że uzyskam tutaj pomoc w tej sprawie którą tutaj opisuję więc. Jak w temacie posiadam aparature Hitec Laser 4 nowa ze sklepu i problem tkwi w tym że łódź jest sterowana silnikami w której niema stabilności a raczej prostoliniowości pływania czyli płynąc prosto łódka zaczyna delikatnie np zbaczać w prawo ale gdy delikatnie skontruję to znowu zaczyna zbaczać w lewo i wkoło macieja skontruje w prawo to ściąga w prawo w lewo to w lewo oczywiście trymery poustawiane odpowiednio oraz potencjometry wychyleń, bardzo widoczne również na sucho patrząc na śruby gdy delikatnie skręce w lewo i puszcze chcąc płynąć prosto już prawa śruba szybciej się kręci i odwrotnie skręce deliktnie w prawo i znowu odwrotna sytuacja czyli płynąc prosto lewa śruba kręci się szybciej oczywiście w nadajniku ustawiony tryb Elevon, później myśląc że to wina sterowania śrubami próbowałem nawet wmontować ster i również ten sam błąd czyli nigdy nie centruje się na środku. Dlaczego tak się dzieje :?: Zauważyłem że w środku aparatury na płytce montażowej z elementami elektronicznymi są dwa mini potencjometry może tam gdzieś tkwi błąd :?: Proszę o pomoc w tej sprawie.
Leszek_K Opublikowano 26 Stycznia 2010 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Obawiam sie ze to przegrana sprawa. Woda jest niescisliwa i minimalna roznica w predkosci srob da takie wlasnie efekty. A ze regulatory obrotow do dokladnych nie naleza - to i masz. Muzialbys uzyc regulatorow ze stabilizacja obrotow ale nie jestem pewien czy cos takiego jest w sprzedazy. Moze do heli ale tez watpie.
utopia Opublikowano 26 Stycznia 2010 Opublikowano 26 Stycznia 2010 i problem tkwi w tym że łódź jest sterowana silnikami Sterowanie samym napędem przypomina zabawkę nie model z powodu jaki już wspomniał Leszek_K, Nic nie piszesz o napędzie rodzaju silnika śruby pracują w dyszy czy gołe? Kierunek obrotów tych śrub ?
juraspl Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2010 Kierunek tych śrub to prawa i lewa gołe nie w dyszy, na dwóch silnikach, dwa regulatory i dwa akumulatory żelowe, miksowane za pomocą systemu Elevon oraz odbiornik zasilany przez Bec, łódź jest do wywózki zanęty w wędkarstwie czyli na dalekie odległości niską prędkością, ale mi się wydaje że nie w sterowaniu śrubami tkwi problem skoro później wmontowałem ster na jednym serwie i oczywiście bez włączonego miksera nigdy nie powracał do punktu zero proszę zobaczyć jak na rysunku
Leszek_K Opublikowano 26 Stycznia 2010 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jezeli tak to oznacza ze cosik mechanicznie jest zrabane. Sprawdz najpierw czy samo serwo centruje. Jezeli nie - nie ma co dalej szukac, sprawdz serwo a byc moze i drazek w nadajniku. Jezeli tak - szukaj w napedzie steru - luzy + ciezko chodzacy ster = brak centrowania.
juraspl Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2010 Prawdopodobnie serwo złej jakości na to wychodzi, ale w sterowaniu śrubami wyszło coś takiego że śruby idealnie równo pracują jak kręcą się w tym samym kierunku czyli wychodzi na to że nie może być zastosowana śruba prawa i lewa ale dlaczego to nie wiem. :roll:
dobiecki Opublikowano 27 Stycznia 2010 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Prawdopodobnie masz szczotkowe silniki, dla nich jest różnica w którą stronę się kręcą. Zależy to od cech osobniczych motorka a dokładniej konstrukcji jego szczotek. Radą było by przełożenie szczotek - o ile jest to możliwe.
Leszek_K Opublikowano 27 Stycznia 2010 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Juraspl - to jest normalne ze w miare nowoczesne silniki inaczej kreca w lewo i w prawo. Polozenie szczotek wzgledem magnesow o tym decyduje. Dlatego w przyzwoitych silnikach masz regulacje polozenia szczotek - miedzy innymi po to by mozna bylo silnik w druga strone krecic. Metoda ustawienia odwrotnych obrotow jest dosc prosta. Sprawdz ile pradu bierze na biegu jalowym, przy dosc niskim napieciu (1/3 - 1/4 normalnego napiecia) silnik ktory ma sie krecic w strone "naturalna" W drugim silniku poluzuj caly interes trzymajacy szczotki, podlacz do tego samego napiecia tylko odwrotnie i ustaw krecac powoli szczotkami ten sam prad co w pierwszym silniku. Zakontruj i powinno byc b.dobrze.
juraspl Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2010 I tu jest chyba cała odpowiedź z szczotkami by w jednym silniku spróbować je obrócić, wieczorem zrobię test No i jest problem z ich rozebraniem chyba są nie rozbieralne a na dodatek patrząc przez otwory w silniku szczotek też się nieda obrócić. Mierząc pobór prądu na silniku bez obciążeń rzeczywiście jest różnica w poborze napięcia 0,1A może to nie wiele ale z tąd chyba różnica obrotów, muszę chyba się rozejrzeć za innymi silnikami.
Leszek_K Opublikowano 27 Stycznia 2010 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Niekoniecznie jest to rozbieralne. W wielu silnikach plastikowy dekiel trzymajacy szczotki jest trzymany zagietymi wasami wycietymi w obudowie. Jezeli te wasy odegniesz - bedziesz mogl caly interes obracac. Potem pewnie bedziesz musial wyciac nowe wasy lub nowe wciecia w deklu a byc moze ze masz gotowe wasy - i prawdopodobnie zostaly one wyciete dokladnie w celu odwrocenia obrotow.
juraspl Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2010 Leszek_K - ja myslałem że szczotki mam obrócić jakoś w ich siedzisku a tu się okazuje że mam tylko obrócić cały ten interes :lol2: jutro zabieram się jeszcze raz za rozbiórke ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.