darek.3333 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Witam Moje dziecko wyrwało mi kabel z kluczem licencyjnym symulatora RC. We wtyczce USB zamontowana była płytka z elektroniką klucza. Złącze USB miało cztery piny a płytka 4 twory z 4 ścieżkami. Właśnie wzdłóż tych otworów płytka pękła. Czy możliwa jest naprawa? Czy ktoś zna może jakiś zakład zajmujący się taką naprawą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Ja zajmuję się naprawami. Czy możliwa jest naprawa? Zależy od zniszczeń i technologii wykonania płytki. Trzeba by to zobaczyć. Pokaż chociaż jakieś dokładne foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Może prościej byłoby wylutować hot airem samego procka w którym jest ów klucz,a płytke wytrawić nową?Układ ścieżek mozna odtworzyć a zwykle taki interfejs do skomplikowanych nie nalezy,garstka elementów SMD i to wszystko .Albo jeśli nie ma tragedii to zerwane ścieżki uzupełnić drutem kynarowym(kynarem) a reszte zalać distalem :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Ja swoją wtyczkę USB od symulatora mam zalaną klejem termicznym i to zdaje egzamin. Tak samo mam kable jack od słuchawek [wlany klej do termokurczu], sporo żywotności zyskują :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 to lepiej skontaktować się z producentem nie wiem jak z tym symulatorem. Ja jak uszkodziłem klucz do programu od pomiarów elektrycznych dostałem nowy, tzn wymienili mi na nowy bez opłat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Nie wiem jakie mogą być koszty takiej naprawy. Niestety to był pożyczony symulator i muszę oddać sprawny. Płytka pękła wzdłóż rzędu otworów nawierconych w płytce do wlutowania czterech "nóżek" złącza USB. Może coś da się zobaczyć na tych zdjęciach: http://www.pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3649 Druga strona: http://www.pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3647 Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Jutro będę się kontaktował ze sprzedawcą symulatora i okaże się jakie jest jego podejście do odkupienia klucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 wygląda że gniazdo usb zrobić to betka. trzeba by się upewnić czy w oderwanej części nie biegły jakieś inne ścieżki. 99% da sie zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Jeżeli ta płytka jest tylko dwustronna (nie np. wielowarstwowa, w co wątpię), to moim zdaniem jest to do uratowania. Ja bym to skleił, a przerwane ścieżki zlutował wzmacniając połączenia cienkim drutem. Z tego co widać, to tylko złącze poszło. Ewentualnie wziąłbym kabel usb (taki z wtyczką) i do tej płytki przylutował tylko stosowne kabelki, a samą zamknął w jakiejś nowej obudowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Jeżeli ta płytka jest tylko dwustronna (nie np. wielowarstwowa, w co wątpię), to moim zdaniem jest to do uratowania. Ja bym to skleił, a przerwane ścieżki zlutował wzmacniając połączenia cienkim drutem. Z tego co widać, to tylko złącze poszło. Ewentualnie wziąłbym kabel usb (taki z wtyczką) i do tej płytki przylutował tylko stosowne kabelki, a samą zamknął w jakiejś nowej obudowie. Płytka jest raczej kilkuwarstwowa - zobaczcie na nogi układu - od żadnej nie idą ścieżki na widocznej od góry warstwie. Jeżeli chodzi o drugą stronę to jest pikuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 smootny, niekoniecznie. Ten procek (bo to pewnie jednoukładówka) może mieć 90% nóżek niewykorzystane, a ścieżki idą pod nim od widocznych "dziur" do jego nóżek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 smootny, niekoniecznie. Ten procek (bo to pewnie jednoukładówka) może mieć 90% nóżek niewykorzystane, a ścieżki idą pod nim od widocznych "dziur" do jego nóżek. Tak to prawda, może być tak jak mówisz. Zdjęcie jest kiepskiej jakości - niewiele można zobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 naprawa prosta jak budowa cepa :rotfl: jak cos dawaj na PW. To chyba chinski phoenix ? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 10 min roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Też zaoferuję swoją pomoc. Do mnie masz chyba najbliżej (Warszawa-Wesoła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Dziękuję wszystkim za ocenę możliwości naprawy i chęć pomocy. Kolega z tego forum, który zajmuje się elektroniką profesjonalnie zreperował mi bezpłatnie tą płytkę. Jestem mu bardzo wdzięczny za pomoc. Jeszcze raz się przekonałem o życzliwości ludzi z naszego forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.