Pablo_433 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Czym można zmyć klej pozostały na skrzydle po foli samoprzylepnej -po zdjętych napisach? EDITed by Paweł R: zmieniłem tytuł bo chyba się nie doczekamy i prosimy o uzupełnienie wieku w profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 coś chyba temat nie pykł ( niezgodny z regulaminem) ciepła woda z mydłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 czym mozna zmyć klej pozostały na skrzydle po foli samoprzylepnej -po zdjętych napisach -Normalnie, w modelarstwie próbujemy tym co tanie, albo tym co jest akurat pod ręką, nitrometanem daje radę zmyć chyba wszystko - takie kleje z folii na 100%. PS Fakt, tytuł do poprawy :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Zmień tytuł na zbieżny z treścią pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 a nitro rozpuszczalnik jak kupie to może dać rade zmyć ten klej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Aceton ja bym użył, ale czysty a nie taki z sklepu z farbami :wink: No i oczywiście przymusowa próba czy folia nie rozmywa się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 W sklepach dla artystów są specjalne spraje, które nie powodują skutków ubocznych - to tak gwoli ścisłości. Ja od lat używam BENZYNY EKSTRAKCYJNEJ czasem występującej pod nazwą ROZPUSZCZALNIK EKSTRAKCYJNY lub ROZCIEŃCZALNIK EKSTRAKCYJNY. Nie zauważyłem niepożądanego działania na foliach termokurczliwych ani samoprzylepnych. Dobrze rozpuszcza klej po wszelkiej maści foliach i nalepkach i natychmiast wysycha. Czasem powierzchnia po niej ma białawy nalot ale schodzi po przetarciu ściereczką. Trzeba tylko uważać ze styropianem bo potrafi go napocząć. Smrodek też do wytrzymania w odróżnieniu od nitro czy acetonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 dzieki za porady i uwagi dostosuje sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 W sklepie elektronicznym kupiłem takie cuś w sprayu. Specjalnie do usuwania starych nalepek, psikasz, czekasz minute-dwie, i wycierasz szmatką do sucha. Działa. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Klej, tłuszcz, olej itp - benzyna ekstrakcyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Wg moich dośwadczeń ( także zawodowych) najlepszym zmywaczem do kleju pozostałego po folii jest czysty metanol. Nie jest agresywwny tak jak nitro i o wiele lepiej zmywa klej niż benzyna. Trzeba nasączyć brudne miejsce metylakiem poczekać chwilę i po krótkim czasie klej można zmywać miękką szmatką. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Osobiście do takich rzeczy używam zwykłej wody po goleniu, nie rozpuszcza foli, z łatwością usuwa klej i co najważniejsze ładnie pachnie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 PRINTER jest "debest" czyści i odtłuszcza, zasadniczo do drukarek , w sklepach z zaopatrzeniem dla elektroników, serwisów ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.