HANS Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 witam czy ktos moze podzielić sie spostrzeżeniami na temat tego radia ? ergonomia i dostęp do przełączników? jaka ogolna jakość wykonania? ponoć jakość plastików średnia i sie szybko rysuje.. 12FG mnie np nie zachwyciła jeśli chodzi o jakość wykoniania.. tak to radio i jedne i drugie jest super.. może ktoś bedzie mógł wrzucić fotki używanego radia.. dzieki i pozdrawiam
kszczech Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Używam tego radia od kilku lat. Przed dwoma laty zamieniłem moduł 35 Mhz na Assana 2,4 GHz. Wyrzuciłem starą antene i w jej miejsce włożyłem to .Wszystko działa bez żadnych zastrzeżeń. Obudowa moim zdaniem bardziej solidna niż robione teraz przeważnie w dalekiej Azji Futaby 9, 10 itp. o wyglądzie plastikowych zabawek. Od niedawna wymieniłem zasilanie na LiPo - stąd. Super rozwiązanie i tanio, polecam. Jak koniecznie chcesz zdjęcia to daj znać na pw. Mogę Ci przesłać ale w przyszłym tygodniu bo teraz sezon na nartyyyyyyyy. Hej
HANS Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Opublikowano 4 Lutego 2010 dzieki ale nie o to radio chodziło... T8FG jest produkowana od jesieni zeszłego roku... moze jest ktos jednak kto używa tego radia czy wszyscy łyknęli AUrore pozdr 8FG
sebarc Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Używam tego radia od kilku lat. Przed dwoma laty zamieniłem moduł 35 Mhz na Assana 2,4 GHz. Wyrzuciłem starą antene i w jej miejsce włożyłem to .Wszystko działa bez żadnych zastrzeżeń. Obudowa moim zdaniem bardziej solidna niż robione teraz przeważnie w dalekiej Azji Futaby 9, 10 itp. o wyglądzie plastikowych zabawek. Od niedawna wymieniłem zasilanie na LiPo - stąd. Super rozwiązanie i tanio, polecam. Jak koniecznie chcesz zdjęcia to daj znać na pw. Mogę Ci przesłać ale w przyszłym tygodniu bo teraz sezon na nartyyyyyyyy. Hej Z tego co wiem, to te radio jest nowością na naszym rynku, więc raczej pomyliłeś model radia z innym. Edit: Widzę, że dodaliśmy posty w tym samym czasie Jak już napisałem w tym temacie, to może jeszcze dokoncze. Kiedyś również byłem zainteresowany zakupem tego radia, myslalem albo nad t8fg albo t10cg, i otrzymałem kiedyś maila od RCskorpiona następującej tresci: Witamy, Wyświetlacz posiada 128x64 punkty, podświetlany jak w T10C, czyli więcej niż 7C a mniej niż 10C, osobiści mi się nie podoba kształt obudowy, ale to kwestia gustu, bądź przyzwyczajenia, ogólnie jest to radio pomiędzy 7 a 10, podsiada zmienioną konstrukcję wewnątrz, jest bardziej zintegrowane, mniej kabli, całkowicie nowa konstrukcja drążków i potencjometrów, oraz zmieniony sposób prowadzenia kabli do drążków tzn. tak że się prawie nie ruszają, i całkiem inne nowe potencjometry, mają być „nie do zajechania”. Nie jest to 12Z (a takiej używam) i ciężko jest mi wydać opinię bo praktycznie każdy nadajnik z automatu porównuję do 12Z lub 14MZ. Faktem jest że radio te wypełnia lukę pomiędzy 7C a 10C, i oprogramowaniem nawiązuje do 10C (graficzny wyświetlacz, konstrukcja oprogramowania itp.). Dużym atutem jest karta pamięci, oraz 24-miesiące gwarancji na FUTABĘ w Polsce i Europie (to ostatnie już parę osób bardzo doceniło, a raczej brak gwarancji). Decyzja jednak należy do Pana Może ta informacja pomoże w podjęciu decyzji. I radzę się jednak nie sugerować opinią na temat tego radia od osoby na tym forum z ilością postów = 1 Pozdrawiam
Gość slawekmod Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 http://www.futaba-rc.com/discontinued/futj81.jpg pewnie o to radio chodziło.
HANS Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Opublikowano 4 Lutego 2010 generalnie uzywam DSX9 i radio wykonane jest super dobrze leży w łąpach itd....obudowa metalizowana gumy po bokach itp, wykonane jak najwyzsza połka futaby.. osatnio coś mnie naszło żeby jednak zmienić.. no i tak wziałbym 12Z ale 1300$ to niemało tymbardziej ze po wejsciu AURORY i tej 8FG nieźle sie namiesza na rynku radyjek niebawem.. 12Z to juz nie najnowsza konstrukcja i pewnie pojawi sie cos nowego.. tak wiec wymyśliłem sobie zmiane.. AURORA? zbyt nowe do tego multiplex/hitec wiec trza poczekać aż wyeliminiują błedy wieku dziecięcego.. nie ma digital cyclic ring i do tego nie wiem czy jest w miare szybkie ,jeszcze nikt nie opublikował testów.. a radio na module niby w pelni cyfrowe ale na RCgroups pisza ze cyfrowego sygnalu sie nie doszukali w pinach modułu tylko zwykłe PPM.. aha no i ponoć HEADTRACKERA nie da sie podłączyć do tej Aurory.. zaletą jest oczywiscie telemetria ktorej jeszcze nie ma:D no i chyba nie najgorsza jakość-plastikowość.. 8FG? troche skomplikowane menu jesłi przechodzi sie z JR, ale szybkie i powinno dobrze własnie leżeć w rekach..troche plastik-mydelniczka.. dziś miałem okazję 12FG dzierżyć i jednak spory klocek i dostęp do przęłączników średni.. 8FG to byłoby takie przejsciowe radio gdyby cos nowego sie pojawilo.. troche brakuje ModelMatch z JR - juz zdarzyło mi się włączyć model X na modelu Y kiedyś w starej aparaturze.. wyświetlacz moze być taki jaki jest.. 10CG nie biore po uwagę z rożnych względów.. z CAMPACKIEM to troche przegieli np technologia jak z ATARI rocznik 79 no nic czekam co mi napiszecie.. czekam też na relacje z targów modelarskich w Norymberdze
alchemique Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 Futaby nie macalem, dzis w sklepie z ciekawosci ogladalem Aurore 9 i powiem ze bardzo mi to radio przypadlo do gustu. Wczesniej uzywalem Fjutaby 7 obecnie DSX9, wydaje mi sie ze Hitec bierze z tych dwoch produktow to co najlepsze, wyswietlacz jest super, skakanie po menu bardzo proste i przejrzyste. Duzo funkcji, raczej nie zauwazylem jakis brakow (przynajmneij jesli chodzi o samoloty), fajne przelaczniki. Tak srednio podoba mi sie jakosc plastikow ale w futabie jest pewnie podobna. Ciekawe jest ze bedzie mozna dokupic modul przesylajacy do nadajnika rozne informacje z pokaldu modelu jak np. stan napiecia aku, jakos polaczenia , obroty silnika itd. PS. Po co zmnieniac DSX9, przeciez to fajne radyjko.
HANS Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Opublikowano 5 Lutego 2010 w Aurorze do pomiaru napięcia akusa odbiornika tez trzeba caly moduł telemetri czy juz odbiornik sam nadaje w kierunku aparatury? no i czy wiecie może czy do aurory bedą mniejsze odbiorniki od optimy 6? aaa czy w 8FG 9 i 10 kanał jest jakoś sterowany? mozna ustawic na nich EPA np? osiołkowi w żłoby dano :rotfl:
alchemique Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 w Aurorze do pomiaru napięcia akusa odbiornika tez trzeba caly moduł telemetri czy juz odbiornik sam nadaje w kierunku aparatury? no i czy wiecie może czy do aurory bedą mniejsze odbiorniki od optimy 6? Nie wiem, musisz pytac u sprzedawcow.
Norman Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 w Aurorze do pomiaru napięcia akusa odbiornika tez trzeba caly moduł telemetri czy juz odbiornik sam nadaje w kierunku aparatury? nie potrzeba modułu , napięcie odbiornika i nadajnika jest od razu pokazywane na wyświetlaczu . Po zakupie modułu możesz dodatkowo podpiąć czujniki temperatury , obrotów , poziomu paliwa i GPS Już zamówiłem więc niedługo dowiem się na ile jest to przydatne
HANS Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Opublikowano 27 Lutego 2010 no i wybrałem .. juz po lilku lotach.. koncepcja menu całkiem inna niz w JR i jest duuuużo bardziej rozbudowane.. odbiornik to 6008HS jest w zestawie , to ten 8ms.. (Aurora okazała sie wolna mimo deklaracji Hitec ze jest super szybka i cyfrowa okazjuje sie ze A9 ma 52ms opoznienia.. czyli chyba konweruje sygnal PPM na 2.4) radio jest jakies 170g (820g )lżejsze od DSX9 fajnie leży w łapach i mam wrażenie że zasięg palców mam wiekszy przy ruchach drążkami w tym 8FG. jest idealnie wywazone fabrycznie.. łożyskowane drążki chadzą jak masełko (10C nie ma łożysk) . ma 2 slidery, 2 pokrętłą i 8 switchów z czego 6 3-pozycyjnych.. wszystko z tego co widziałem dowolnie programowalne.. ma 10 kanałów.. 8 propo i 2 on/off.. mozna uzyc HEADTRACKERa w FPV (pono nie dziala z JR i AURORA) start timerów od dowolnej pozycji drążka swash ring i tysiące innyvh funkcji, wdziałem jakieś swashplate optimization, ogolnie wypas jakość plastików taka jak w 12FG czyli średnio, lubi sie rysować, no ale to radio przecież i liczy sie to co ma w środku u mnie raczej to radio przechodnie poki co ,FUTABA ma na jesien wypuscic nowe radia z telemetria i zintegrowanym 2.4. wg mnie fajnie wygląda i w końcu odbiega od oklepanych obudów z lat 80.. radio ma slot kart SD z tego slotu aktualizuje sie również soft panel dotykowy działa bardzo fajnie, mozna sie sprawnie nim posługiwać jak rolką w JR do tego nie ma żadych cudacznych joysticków jak w 12 , ma opcje blokady.. troche bedzie brakować ModelMatch.. trza sie bedzie pilnować z wyborem modelu tu wiecej http://www.rcheliresource.com/hands-on-futaba-8fg-8-channel-24ghz-trasmitter/ http://www.rcmania.hk/index.php?c=article&d=views&id=275
Swift Opublikowano 28 Lutego 2010 Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam Robbe-Futaba, wypuściła ostatnio pulpitową FX-20. Porównując według tego co jest dostępne na stronie, to wygląda na 8FG , tylko w obudowie pulpitowej. Cena wyższa o 100 EUR. Ktoś wie więcej ? FUTABA FX-20 PP
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.