Rafal B. Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Coś bardziej oryginalnego będzie ale dużo później. Narazie trzeba skończyć kaczkę i studia a potem o ile oldgliders mnie nie ubiegnie to powstanie kolejny staroć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Po dość długiej przerwie prace ruszyły nieznacznie do przodu. Na warsztat poszedł centropłat. Dodałem dużą ilość wypełnień, trójkątów oraz zrobiłem noski. Wszystkie te wzmocnienia mają zapobiec wgniataniu się kesonu jak i jego zapadaniu. Potem wystarczyło tylko 8 dni żeby poprzyklejać kesony i spływy. Na końcu dokleiłem paski wzmacniające zebra. Keson jak i spływ wykonałem z balsy 1,5 mm oraz spływ wzmocniłem paskiem tkaniny szklanej. Ku swojej zgubie skleiłem również kadłub w całość: Nastała pora by zadać wam pytanie: jeśli bym chciał okleić kadłub paskami balsy to jaki one mają mieć kształt, szerokość itd? Domyślam się że pewnie zależy to od krzywizny wręg tzn tam gdzie dość duża to paski będą węższe a i pewnie w przekroju trapezu? Narazie najrozsądniej wydaje mi się okleić kadłub balsą podobnie jak robi się to w małym modelarzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Hej. Powinienes to zrobic tak jak to sie robi w takim przypadku czyli jak np tu http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=34201&start=30 Czyli waskimi klepeczkami.Wszystko zalezy od krzywizny ale obstawiam w Twoim przypadku 1,5mm i szerokosc klepek 8mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Oklejając deseczkami wzdłuż będziesz miał niezłą zabawę z dopasowywaniem kolejnych klepek, znam ten temat. Uzyskasz jednak bardziej opływowy kształt kadłuba. Często wymaga to docinania naprawdę wąskich paseczków które trudno idealnie dopasować. Syn robił tą metodą kadłub Swifta . Kleił poliuretanowym Soudalem który wypełnia szczeliny i ładnie się zeszlifowuje. Potem niestety szpachlowanie. Ja osobiście raczej oklejał bym balsą od wręgi do wręgi, myśle że oryginał był również kryty od wręgi do wręgi. Wymagało by to jednak pogrubienia wręg balsą aby powiększyć powierzchnię klejenia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Wymagało by to jednak pogrubienia wręg balsą aby powiększyć powierzchnię klejenia. Tomku, po tym co napisałeś o pokrywaniu paskami, pogrubienie wręg to będzie pikuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Spróbuj najpierw na sucho jakiej szerokości pas da się przykleić przez całą długość kadłuba przypinając np. karton szpilkami do wręg.Może da radę większą część pokryć szerokimi deskami a tylko "wykończyć " wąskimi klepkami tam gdzie pokrycie jest nierozwijalne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam Nie bój się metody słomkowej, ona tylko tak groźnie wygląda. Moja MUCHA jest tak zrobiona, balsa 3mm pocięta na 8mm paski, klejona na wikol miedzy sobą a CA do wręg . Na koniec zaklejone wszystkie dziury klinami z balsy i szlifować do kształtu . Na to tkanina 48g/m na żywice i szpachlować :lol2: Pamiętaj radę małego szkutnika ,słomki klej symetrycznie ( dwie z prawej ,dwie z lewej strony kadłuba) a nie zrobisz banana z kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Ciąg dalszy Ostatnim czasy zrobiłem jeden z stateczników pionowych a dziś wstępnie zrobiłem mu mocowanie do płata. Statecznik będzie nasuwany na dwa pręty szklane 5mm oraz dokręcany śruba nylonową M3. Na dziś dzień tak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Prace nad kaczką idą mi tak powoli, że chyba w tym roku jej nie skończę :/ Od ostatniej aktualizacji udało mi się dokończyć drugi statecznik pionowy wraz z mocowaniem: Popracowałem również nad końcówkami skrzydła. Zrobiłem wypełnienia między dźwigarowe, owinąłem nicią kevlarową dźwigar. Porobiłem noski i wypełnienia między żebrami przygotowując skrzydło do przyklejenia kesonu. Powstał również statecznik poziomy. Składa się z dwóch połówek, łączonych dwoma prętami węglowymi ?4 mm. Pokrycie balsa 1,5 mm. Obecnie zostało mi tylko wykonać i wkleić zawias steru wysokości z płytki szklanej 1,5mm. Stery będą napędzane 2 serwami zamontowanymi w stateczniku. cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Postępów póki co nie ma ale za to powoli dokańcza się dlg w sumie to dwa modele dlg. Kaczka stoi i czeka na wolną przestrzeń na biurku. W miedzy czasie postanowiłem skompletować wyposażenie do niej. Jako, że budżet mocno się ograniczył to będę chciał wykorzystać to co mam czyli: - wyczep - serwo graupnera standard - kierunek - 2x hs81 - wysokość - 2x hs81 - lotki - planuje kupić http://www.nastik.pl/gws-micro2bbmg-p-337.html albo mam dwa serwa standard graupnera ale są one słabsze od gwsa no i ważą 46 gram Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuban Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Rafał, te serwa GWSa są świetne. Miałem je w modelu 3D o masie koło 1700g i radziły sobie extra, świetnie centrują i są "miłe dla ucha" w trakcie pracy. Ze te pieniądze to rewelacyjny sprzęt, dorównujący innym renomowanym markom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Rafał, te serwa GWSa są świetne. Miałem je w modelu 3D o masie koło 1700g i radziły sobie extra, świetnie centrują i są "miłe dla ucha" w trakcie pracy. Ze te pieniądze to rewelacyjny sprzęt, dorównujący innym renomowanym markom. Potwierdzam, mam dwie sztuki i są świetne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.