Konrad_P Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam. Bardzo proszę o rade dotyczącą podłączenia 7 serw do odbiornika. Odbiornik to Futaba R6008HS Serwa to: 1. Futaba S9153 Digital 1 szt. 2. Futaba S3151 Digital Sport BB 1 szt. 3. Hitec HS-7950TH Digital 1. szt. 4. Blue Bird HigSpeed BMS-706 MG 4 szt. Te Blue Bird-y to na lotki (na razie, bo innych nie mam) podłączone na kabelek Y do odbiornika. Model to dwupłat SuperSterman 1850 mm z silnikiem DLE55. Przewidywana waga do lotu bez paliwa (na razie na sucho wychodzi mi około 8013g) Do zasilania wszystkich serw zamierzam zastosować 2xA123 6,6V podłączone do Jeti MAX BEC 2 a wszystkie serwa dać na 6V No i teraz mam wątpliwości czy jak wszystko wepnę w odbiornik to czy on wytrzyma. Czy raczej zrobić oddzielne zasilanie dla odbiornika i dla serw. Gdzieś czytałem, że odbiorniki Futaby mogą przepuścić przez siebie nawet 20A, ale w opisie mojego odbiornika nigdzie nie znalazłem informacji jaki prąd można przez niego przepuścić. Panowie bardzo proszę o rade, bo szkoda by było usmażyć (nie tak tani) odbiornik. Może ktoś z szanownych kolegów już stosował taką ilość serw w takim lub podobnym odbiorniku i mógłby się ze mną podzielić opinią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam Strona FAQ odbiorników, Futaby: http://www.futaba-rc.com/faq/faq-receivers.html Cytat: "I need to know the amp draw on your (blank) receiver as I am using a large number of servos on my plane. On all Futaba receivers the amp draw will be 8 amps continuous and 10 amps peak." 8A prąd ciągły, 10A prąd krótkotrwały. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 OK. Dzięki. Ale jak sprawdzić ile amper pobierają poszczególne serwa. :oops: :oops: Może jest to gdzieś podane. Ja niestety nie mogłem znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 W ten sposób (stawiając jakiś opór na orczyk) http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3725 Już poprawione. Bardzo przepraszam za pomyłkę :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 ale plus musi isc przez amperomierz bo tak jak narysowalem nic nie da.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 W ten sposób (stawiając jakiś opór na orczyk) Och Kuba zobacz na ten swój obrazek i przemyśl jeszcze raz. Jak tak masz pomagać to lepiej nic już nie pisz.!!! EDIT Cóż każdemu może się przydarzyć. No i żeby to mi było przedostatni raz. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Pomijając sam schemat, to realistyczny pomiar prądu serwa nie jest taki łatwy, ponieważ prąd zmienia się w zależności od stanu serwa i nawet przy normalnej pracy te zmiany są dosyć szybkie - trwają tyle co ruch serwa z jednego położenia w drugie. Nie pamiętam dla jakiej wielkości serwa, ale widziałem dane dotyczące poboru prądu i wygląda to mniej więcej tak: w stanie spoczynku - kilkanaście mA w stanie ruchu swobodnego - 150-200 mA w stanie zablokowania (stall) - 4A Przy czym zmiany są na tyle szybkie , że amperomierz ich dokładnie nie zmierzy. Pozostaje raczej oszacowanie, lub użycie przyrządu np. takiego jak ten: http://www.webx.dk/rc/servo-signal-monitor/servo_signal.htm PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 lub amperomierz elektroniczny z funkcją Auto Hold najwyższy pomiar zapisuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 lub amperomierz elektroniczny z funkcją Auto Hold najwyższy pomiar zapisuje...Brawo młodzierz Warto tylko sprawdzić stałą czasową pomiaru takiego amperomierza. Czy nie będzie rejestrował impulsów prądowych (szpilek) wynikłych ze stanu nieustalonego , bo taki pomiar będzie mało miarodajny. Najlepiej gdyby funkcja "auto hold" rejestrowała uśrednioną wartość prądu w przedziale ułamków sekund. Warto sprawdzić w instrukcji. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Pozostaje raczej oszacowanie, lub użycie przyrządu np. takiego jak ten:No fajnie jak ja humanista miałbym sobie coś takiego zrobić.Hm rakieta w kosmos czy to ustrojstwo to dla mnie tak samo skomplikowane :oops: No cóż zostaje mi jedynie metoda empiryczna. Najwyżej będę o jeden odbiornik bardziej doświadczony. :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Na humanistę też znajdzie się sposób Zmontuj cały układ na stole, a zasilanie odbiornika podłącz przez bezpiecznik samochodowy 6A i obciążając serwa zrób próbę. Metoda nie do końca zgodna z teorią, ale zapewne lepsza od przypalenia odbiornika. Co do zasilania serw Futaby z 6V, to przypomniał mi się taki wątek. Cytat: All Futaba systems are designed to operate on either 4.8 volts (NiCD 4 cells) or 6 volts (Alkaline 4 cells OR NiCD 5 cells), except certain servos which are specifically labeled for use at one voltage or the other only. Some manufacturer's systems are not designed for and do not operate well on 6 volt, but most Futaba equipment handles the increased power input and provides increased performance, speed and torque. Czyli, jeżeli w danych technicznych serwa nie zaznaczają, że może być zasilane zarówno z 4.8 jak i z 6V, to stanowczo odradzają 6V. Dane serw są na stronie Futaba USA. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 No widzisz to jest faktycznie jakiś pomysł z tym bezpiecznikiem. Jutro rozglądnę się za sklepem z bezpiecznikami. A co do serw to wybierałem świadomie tylko takie, które mogą pracować na 6V. Poza tym Jeti MAX BEC 2 działa od 5V do 6V i na początek zamieżam spróbować na 5,7V Jutro wieczorem zmontuje wszystko na stole i na sucho zobaczymy. Drążę ten temat, ponieważ pierwszy raz stosuje serwa cyfrowe z którymi jeszcze nie miałem do czynienia a doczytałem się, że są prondożerne. No i stąd moje obawy. A ten bezpiecznik wsadzić na "+" czy na "-" ? czy bez różnicy. :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Na humanistę też znajdzie się sposób Zmontuj cały układ na stole, a zasilanie odbiornika podłącz przez bezpiecznik samochodowy 6A i obciążając serwa zrób próbę. Metoda nie do końca zgodna z teorią, ale zapewne lepsza od przypalenia odbiornika. Na stole bez obciążenia - napór wiatru - to na pewno wezmą sporo mniej. Pod obciążeniem serwa biorą nawet kilka razy więcej niż "na stole". ps. przećwiczone - z BECem - na stole - spoko - w locie - dym i po modelu :twisted: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 No to wychodzi na to, że będzie trzeba zmontować układ do osobnego zasilania serw i odbiornika bo gdybym stracił odbiornik i model no to bym był mało zadowolony :evil: :evil: Czy taki układ będzie dobry.? Rys. jednego z naszych kolegów z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Bezpiecznik - bez różnicy. Uwaga Buwi777, jak najbardziej słuszna, tyle że tak właśnie napisałem. Tu zachowam się mało skromnie i zacytuję samego siebie - "obciążając serwa". Sprężynką, gumką, ciężarkiem na sznurku - tak aby moment mniej więcej wypadał taki jaki maksymalny dla danego serwa. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Czy taki układ będzie dobry.? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Bardzo dziękuję za pomoc. Wniosek jest taki, że na początek spróbuje obciążyć serwa gumkami i zobaczyć co z tego będzie (zadymi czy nie zadymi odbiornik). Ale i tak prawdopodobnie nie obędzie się bez dodatkowego układu rozdzielającego napięcie. Myslę ze dla swojego spokoju to będzie najlepsze rozwiązanie. No i na koniec mam jeszcze przedostatnie pytanie. Jaki patent zastosować na szpilkę z sygnałem do odbiornika, tak żeby się nie wypięła. Jeszcze raz dzięki za wszelkie podpowiedzi i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?p=productsMore&iProduct=1608&sName=serwokonektor-futaba-zenski- ew. HC -> krótki ( 15 cm ) przedłużacz -> ciach męski ( to wlutowujesz ) ps. masy łącz maksymalnie dużo - tzn wykorzystujesz 2 przewody z 3 ( trzech ) - pomarańcz i czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 masy łącz maksymalnie dużo - tzn wykorzystujesz 2 przewody z 3 ( trzech ) :?: :oops: Please - tak dla humanisty. (Co to znaczy "masy łącz maksymalnie dużo") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Please - tak dla humanisty. (Co to znaczy "masy łącz maksymalnie dużo") Na rysunku w Twoim poście z 22.31 dnia wczorajszego tych "czarnych" linii do odbiornika może iść więcej - praktycznie z każdym kanałem, a z jednym kanałem łączysz zasilanie - no chyba że ten odbiornik ma osobne złącze "zasilające" i tam + zasilania. Jakby dalej niejasności to dzwoń wieczorami na skypa :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.