Skocz do zawartości

Trudny wybór w zakupie motoszybowca 3m - termika

Rafcio321

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Na serwo kierunku jest dość miejsca, ma być pod skrzydłem lub w kabinie, więc i standardowe się zmieści, chociaż jak zobaczyłem ten bowden to od razu wywaliłem... Serwo kierunku i wysokości wsadziłem do statecznika pionowego. Spokojnie wejdą i 13mm serwa. Z nadmiarem wystarczą MKS (Turnigi) 480 - mają po 10mm. Nie wybrałeś źle ale moim zdaniem trochę minimalistycznie. Silnik też dałbym mocniejszy, w rodzaju Turnigi 4260/800 do zasilania 4s lub 4260/500 do zasilania 6s. Aktualnie będę robił drugą hybrydę na bazie Fantazy (Thermic Dream) i już kupiłem na ebuy-u silnik 3732 (jns.). Trochę obawiam się czy nie za słaby. Latam również Megą 22/30/3E ale w modelu 1,7kg i na nadmiar mocy nie narzekam. Przez analogię, do Twojego (gdybym miał kasę) to zaproponowałbym Megę 22/45/3E lub MVVS-5,6. Przytniesz trochę noska, na kołpak 45mm i wejdą Ci silniki 42mm. Z 36mm silników możesz jeszcze rozważyć E-maxa 2836 ale to moc zbliżona do Axi 2826. Latałem na Axi 2820, 2826 też....Po minucie przy prądach rzędu 40A są gorące, MVVS 4,6 na 4 celkach (46A) - letni. Ten MVVS jest w Dionie modelpiotrka - zapytaj Go, czy ma nadmiar mocy.. Piotrek ma również 3kg Jantara z Phasorem 45 na śmigle 14x7 lub 14x10 i chyba na nadmiar mocy też się nie skarży. Twój model z Axi będzie na pułap wchodził ponad minutę - to już nie jest moc krótkotrwała !

Z dobrych regulatorów pojawiły się u Horejsi-ego Castle ICE HV w nie najgorszych cenach. Masz kasę to kup Jeti, nie masz - to kup SS 60-70A, nic im nie brakuje, też na nich latam i coraz częściej nachodzi mnie myśl, żeby skorzystać z 5A BEC-a przy zasilaniu 4 cel. Przed laty nawalił mi BEC na 3 celach i skasowałem model ! W listopadzie w locie zgubiłem 4 cele LiFe na 380m i pomyśleć gdybym miał BEC-a ? Rozpiętość cenowa jest tak znaczna, że ciężko coś jednoznacznie doradzić bo kupujemy jednak pod zasobność portfela a potem dorabiamy do tego teorie i filozofie... Mądrych wyborów życzę

- Jurek

Dołączona grafika

Przyciąłem na kołpak 50mm....

Dołączona grafika

A tak zmieściłem serwa wysokości i kierunku..

Ale zacząłem od tego -

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

jeśli już się będziesz upierał to w Modele MAX są w dobrej cenie

ale te są plastikowe, jak już to tak jak pisałem, tylko MG. Miałem w zboczowym modelu (taki prawie F3F :P) 2.5m i plastikowe kółka poszły mi z 5 razy, wtedy na wymianę były po 15 zł, więc średnio się opłaca. W modelu Acacia II, typowy F3F, miałem Hs-81MG i nigdy mi się nic nie stało.
Opublikowano

sam szukam jakiegoś większego szybowca i trafiłem a coś takiego. http://www.modellhobby.de/Modelle/Flugmodelle/Elektro-Segelflugzeuge/Last-Down-3XL-V3-mit-Motor-60A-Regler-Aluspinner-Luftschraube.htm?shop=k_staufenb&SessionId=&a=article&ProdNr=0318017C&t=130&c=31&p=31 Wszystko w komplecie silnik regiel kołpak śmigło cena 299 euro jak na model tej wielkosci wydaje się być przystępna

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Zauważyłeś, że to żeberkowa konstrukcja ? Zdjęcie - ładne, ale to robią szpece od fotografii reklamowej. To wyposażenie: jakieś 200-250 zł na e-buyu czy w Hobby City. Ot tak, pod rozwagę....

- Jurek

Opublikowano

sam szukam jakiegoś większego szybowca i trafiłem a coś takiego. http://www.modellhobby.de/Modelle/Flugmodelle/Elektro-Segelflugzeuge/Last-Down-3XL-V3-mit-Motor-60A-Regler-Aluspinner-Luftschraube.htm?shop=k_staufenb&SessionId=&a=article&ProdNr=0318017C&t=130&c=31&p=31 Wszystko w komplecie silnik regiel kołpak śmigło cena 299 euro jak na model tej wielkosci wydaje się być przystępna

W listopadowym FMT jest opis, pod rozwagę jak Jurek napisał...

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.