Skocz do zawartości

TZAGI MAXI SWIFT Gdzie kupić ?

kefir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcale nie jest to takie drogie.

Patrząc na cene EPP, cięcia i malowania.

By wyciąć to potrzebne jest grube EPP, około 7cm.

Cena płyty 800 x 500 x 70 mm to 80zł. A ta płyta jest zdecydowanie za mała. By z nich "na część" wyciąć ten model potrzebujemy 5 sztuk takich płyt, co daje nam 400zł + cięcie CNC i farby. Na winglety depron, wzmocnienia z węgla.

Razem koło 500zł.

(cena epp z modele.sklep )

Opublikowano

Ze styropianu to chyba trochę słabe co ? tym bardziej że ma służyć do lotów FPV

mógłbym wyciąć sam ale delikatność styropianu mnie przeraża :)

Opublikowano

Barlu - z jednej płyty wyjdzie model, na upartego dwa :wink:

Ja bym robił styro, pare złotych a mozesz nawet 1,8m zrobic :wink: Co do FPV nie wiem, samą kamere woziło chyba 1m skrzydełko Cobry.

Opublikowano

A jagby wyciąć ze styroduru?? Było by stosunkowo lekkie przy swojej niezniszczalności :D

Opublikowano

Ja bym robił styro i laminował VB a styrodur wcale nie jest niezniszczalny solo :wink: Można też styrodur VB ale czy przy takim modelu jest sens :?: Musisz ustalić czy kupujesz czy budujesz, potem rozmiar a potem będziemy się zastanawiać co i jak :wink:

Opublikowano

Budujemy :?:

:) attyla (Łukasz ciągle mnie namawia do tego abym sam zrobił TZAGI może faktycznie wytnę ze styropianu choć wolałbym z EPP

ertman_176 A ty wycinasz z EPP ?

Opublikowano

Cena płyty 800 x 500 x 70 mm to 80zł. A ta płyta jest zdecydowanie za mała. By z nich "na część" wyciąć ten model potrzebujemy 5 sztuk takich płyt, co daje nam 400zł + cięcie CNC i farby. Na winglety depron, wzmocnienia z węgla.

Razem koło 500zł.

Przesadziłeś i to bardzo ;)

Płyta 70x50x7 kosztuje 55zł. Żeby wyciąć taki model potrzeba aż 2 płyty... do tego 4 pręty 2mm i model niezniszczalny :D

Opublikowano

Ja kurde nie wiem jak wy liczycie, skoro skrzydełko z cięciwą ~40cm ma grubość około 3cm ... Płyta ma 800mm a wiec na jedną płyte wychodzą 4 skrzydełka "proste" z cięciwami 350->120, obcinam skos po pare cm i mi sie przedłużają cięciwy, a skrzydło robi się krótsze. Ugięcie wychodzi wedle matematyki, skrzydełko ma 1,4-1,5m w zależności od skosu ...I do tego z jednej płytki 2 modele ...

Ja bym złapał styro 5cm, wyciął skrzydełko 1,5m i oblaminował. To jest trudno zabić, nie bardzo ciężkie to jest a i nie trudne do wykonania.

Ja swoje cnc sprzedałem ale jak wspominałem zaczynam od odczuwać jego braki ...

Opublikowano

Barlu - z jednej płyty wyjdzie model, na upartego dwa :wink:

Ja bym robił styro, pare złotych a mozesz nawet 1,8m zrobic :wink: Co do FPV nie wiem, samą kamere woziło chyba 1m skrzydełko Cobry.

Ale nie tych wymiarów 1400x800 :devil:

Opublikowano

Ja kurde nie wiem jak wy liczycie, skoro skrzydełko z cięciwą ~40cm ma grubość około 3cm ... Płyta ma 800mm a wiec na jedną płyte wychodzą 4 skrzydełka "proste" z cięciwami 350->120, obcinam skos po pare cm i mi sie przedłużają cięciwy, a skrzydło robi się krótsze. Ugięcie wychodzi wedle matematyki, skrzydełko ma 1,4-1,5m w zależności od skosu ...I do tego z jednej płytki 2 modele ...

Cięciwa 37->17, i spróbuj wyciąć to z 1 płyty :)

Poza tym gdzie chcesz kupić płytę 80cm ? Znalazłem tylko 70... :x

Opublikowano

Nie rozumiem was nadal ...

Dołączona grafika

Płytka ma 500x800, liczone na 35mm płyty jak nic wychodzi mi dwa modele ...

Skrzydełko ma 148cm rozpiętości i cięciwy 300->150

A wygląda tak

Dołączona grafika

Winglety dałbym bardziej na płacie niż na końcach, dlatego też scięte są końcówki

Edit: 370mm uzyskać można dobierajac odpowiednie proporcje, na pewno ugiecie też było by większe ... Ale to już szczegół ...

Opublikowano

Skrzydełko takie jak chce Kefir cięte z trapezu prostokątnego musiało by mieć cięciwy 32->14,3 i długość EPP 90cm. Wtedy po odpowiednim docięciu uzyskało by się Tzagi 1,4m.

Opublikowano

Na tym etapie bardziej istotne jest czy chce robić, jeżeli tak to z jakiego materiału i jakiej konstrukcji :wink:

Nie wiem jak to liczysz ale moje ma 148cm i jest cięte z trapezu. Pomiedzy jest 15mm przerwa, tak jak od poczatku 15mm, mozna te 2cm cięciwy dołożyc bez problemu większego ...

Styro ma 500x1000mm a więc całkiem inne założenia będą ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.