kefir Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Jak w temacie panowie gdzie najtaniej kupić ten model bo jak na razie znalazłem tutaj http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=39_193&products_id=4518 ale to dosyć drogo Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Na zamówienie w cyberfly ci wytną. Ew. kolega na forum 1m modele w styro wycina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Może zamiast epp wyciać je ze styro za tę kasę zrobisz kilka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barlu Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Wcale nie jest to takie drogie. Patrząc na cene EPP, cięcia i malowania. By wyciąć to potrzebne jest grube EPP, około 7cm. Cena płyty 800 x 500 x 70 mm to 80zł. A ta płyta jest zdecydowanie za mała. By z nich "na część" wyciąć ten model potrzebujemy 5 sztuk takich płyt, co daje nam 400zł + cięcie CNC i farby. Na winglety depron, wzmocnienia z węgla. Razem koło 500zł. (cena epp z modele.sklep ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kefir Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 Ze styropianu to chyba trochę słabe co ? tym bardziej że ma służyć do lotów FPV mógłbym wyciąć sam ale delikatność styropianu mnie przeraża Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Barlu - z jednej płyty wyjdzie model, na upartego dwa :wink: Ja bym robił styro, pare złotych a mozesz nawet 1,8m zrobic :wink: Co do FPV nie wiem, samą kamere woziło chyba 1m skrzydełko Cobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczmarsky Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 A może takie coś Cię interesuje? http://www.potensky.cz/potensky-english-jinn.htm Mam na zbyciu za 220 zeta. Do złożenia. Wykonany z białego EPP, znaczy do malowania. Posiada podwozie z przednią golenią sterowaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kuba.K Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 A jagby wyciąć ze styroduru?? Było by stosunkowo lekkie przy swojej niezniszczalności Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Ja bym robił styro i laminował VB a styrodur wcale nie jest niezniszczalny solo :wink: Można też styrodur VB ale czy przy takim modelu jest sens :?: Musisz ustalić czy kupujesz czy budujesz, potem rozmiar a potem będziemy się zastanawiać co i jak :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kefir Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 A może takie coś Cię interesuje? http://www.potensky.cz/potensky-english-jinn.htm Mam na zbyciu za 220 zeta. Do złożenia. Wykonany z białego EPP, znaczy do malowania. Posiada podwozie z przednią golenią sterowaną. Dziękuję ale do FPV to nie bardzo mieć śmigło przed kamerą Styrodur przy tej wielkości to raczej wage będzie miał co ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Budujemy :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kefir Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 Budujemy :?: attyla (Łukasz ciągle mnie namawia do tego abym sam zrobił TZAGI może faktycznie wytnę ze styropianu choć wolałbym z EPP ertman_176 A ty wycinasz z EPP ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Cena płyty 800 x 500 x 70 mm to 80zł. A ta płyta jest zdecydowanie za mała. By z nich "na część" wyciąć ten model potrzebujemy 5 sztuk takich płyt, co daje nam 400zł + cięcie CNC i farby. Na winglety depron, wzmocnienia z węgla. Razem koło 500zł. Przesadziłeś i to bardzo Płyta 70x50x7 kosztuje 55zł. Żeby wyciąć taki model potrzeba aż 2 płyty... do tego 4 pręty 2mm i model niezniszczalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Ja kurde nie wiem jak wy liczycie, skoro skrzydełko z cięciwą ~40cm ma grubość około 3cm ... Płyta ma 800mm a wiec na jedną płyte wychodzą 4 skrzydełka "proste" z cięciwami 350->120, obcinam skos po pare cm i mi sie przedłużają cięciwy, a skrzydło robi się krótsze. Ugięcie wychodzi wedle matematyki, skrzydełko ma 1,4-1,5m w zależności od skosu ...I do tego z jednej płytki 2 modele ... Ja bym złapał styro 5cm, wyciął skrzydełko 1,5m i oblaminował. To jest trudno zabić, nie bardzo ciężkie to jest a i nie trudne do wykonania. Ja swoje cnc sprzedałem ale jak wspominałem zaczynam od odczuwać jego braki ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barlu Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Barlu - z jednej płyty wyjdzie model, na upartego dwa :wink: Ja bym robił styro, pare złotych a mozesz nawet 1,8m zrobic :wink: Co do FPV nie wiem, samą kamere woziło chyba 1m skrzydełko Cobry. Ale nie tych wymiarów 1400x800 :devil: Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Ja kurde nie wiem jak wy liczycie, skoro skrzydełko z cięciwą ~40cm ma grubość około 3cm ... Płyta ma 800mm a wiec na jedną płyte wychodzą 4 skrzydełka "proste" z cięciwami 350->120, obcinam skos po pare cm i mi sie przedłużają cięciwy, a skrzydło robi się krótsze. Ugięcie wychodzi wedle matematyki, skrzydełko ma 1,4-1,5m w zależności od skosu ...I do tego z jednej płytki 2 modele ...Cięciwa 37->17, i spróbuj wyciąć to z 1 płyty Poza tym gdzie chcesz kupić płytę 80cm ? Znalazłem tylko 70... :x Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Nie rozumiem was nadal ... Płytka ma 500x800, liczone na 35mm płyty jak nic wychodzi mi dwa modele ... Skrzydełko ma 148cm rozpiętości i cięciwy 300->150 A wygląda tak Winglety dałbym bardziej na płacie niż na końcach, dlatego też scięte są końcówki Edit: 370mm uzyskać można dobierajac odpowiednie proporcje, na pewno ugiecie też było by większe ... Ale to już szczegół ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Skrzydełko takie jak chce Kefir cięte z trapezu prostokątnego musiało by mieć cięciwy 32->14,3 i długość EPP 90cm. Wtedy po odpowiednim docięciu uzyskało by się Tzagi 1,4m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Na tym etapie bardziej istotne jest czy chce robić, jeżeli tak to z jakiego materiału i jakiej konstrukcji :wink: Nie wiem jak to liczysz ale moje ma 148cm i jest cięte z trapezu. Pomiedzy jest 15mm przerwa, tak jak od poczatku 15mm, mozna te 2cm cięciwy dołożyc bez problemu większego ... Styro ma 500x1000mm a więc całkiem inne założenia będą ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Przeskalowałem Tzagiego i poobliczałem cięciwy jakby ktoś chciał ciąć z trapezu prostokątnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.