wojcio69 Opublikowano 10 Lutego 2010 Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam Korzystam z aparatury RDS Sanwa 8000, odbiornika RX 841FS Sanwa i to zamontowane w elektroszybowcu Proxima II (patrz FILM 1 w podpisie) Aby lotki działały różnicowo jedną muszę odłączyć do kanalu 2 (lotki) a drugą do kanału 6 (klapy). No i tak mam podłączone i lotki chodzą różnicowo. Natomiast klapy mam podłączone do kanału 5 (podwozie) z ograniczeniem wychylenia. W tej konfiguracji klapy mają tylko dwie pozycje: wypuszczone (ok. 5-7°) albo schowane. Przełącznik od klap jest trzypozycyjny więc... mogę na nim ustawić tak wychylenie klap, że w pierwszym przełączeniu wychylają się do lotów w termice ok. 5-7° a drugim przełączeniu do lądowania ok. 60-65°. No i tutaj jest problem jak to zrobić aby mieć różnicowe lotki i klapy na przełkączniku trójpozycyjnym. Wymyśliłem coś takiego ale jak na to patrzę to robi mi się tak :rotfl: :crazy: :rotfl: Ma ktoś jakiś pomysł? Dzięki za wszystkie podpowiedzi, sugestie i propozycje.
marcin133 Opublikowano 10 Lutego 2010 Opublikowano 10 Lutego 2010 Tak jak narysowałeś nie może być ponieważ wraz z pracą lotki prawej będą wychylać Ci się klapy. Niestety nie mam instrukcji (szukam) do RDS 8000 -> należy poszukać czy jest w radiu opcja ustawienia rodzaju skrzydła a jeśli nie czy są wolne miksery. Gdzieś chyba znajdę instrukcję - moment. EDIT: Znalazłem po angielsku.... Możliwości ustawienia typu skrzydła nie widzę ale są dwa wolne miksery (C-MIX) Spróbowałbym zrobić tak: Wyłączyć mikser FLAPERON oraz różnicowe wychylenia lotek. Jedną lotkę podłączyłbym do kanału 2, drugą pod kanał 7, klapy pod 6. Używając wolnego miksera przeniósłbym kanał 2 na 7. Jeżeli radio umożliwia ustawienie reversu i EPA także dla kanału 7, ustawienie prawidłowego kierunku wychylenia (REVERS) jak i też różnicowych wychyleń (EPA) nie powinno stanowić kłopotu. Klapy normalnie na kanale 6 więc na trój-pozycyjnym przełączniku.
wojcio69 Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam Marcin dzięki za informacje. Jak dopadnę trochę wolnego to może w sobotę-niedzielę sprawdzę Twoją propozycję.
motyl Opublikowano 11 Lutego 2010 Opublikowano 11 Lutego 2010 wojcio69, gdybyś nie obsługiwał tej aparatury jedną ręką to problem dało by się rozwiązać inaczej Lotki podłączasz tak jak masz 2 i 6 regulator pod przełącznik i kanał 5 a klapy pod drążek gazu Wszak jest to motoszybowiec i silnik powinien służyć tylko do wyholowania modelu a nie latania na silniku :] A swoją drogą czy ta sanwa ma mikser butterfly ??
wojcio69 Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam Marcin butterfly'a nie ma zdefiniowanego ale prawdopodobnie można się z nim pobawić na kanale 7 i 8, które można miksować poprzez ustawienie kanału master i slave. Co by to sprawdzić to ani czasu ani warunków narazie nie mam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.