BATERION Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam, mam problem z budową amfibi zdalnie sterowanej, mianowicie w przekładniach "silnik --- wał napędowy" rozwaliła się jedna zębatka {9T na wałku 3,14} i jest ona o tyle nietypowa że ciężko taką dostać w sklepie.... czy ktos słyszał o jakiejś możliwości -.......-- dorabiania zębatek--..........- albo czymś podobnym ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 poszukaj tokarza w swojej okolicy możne ci wytoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Dopasować? Rozwiercić? Zmienić przełożenie? http://www.helipad.pl/index.php?prod_name=z%C4%99batka&search=ok Komercyjne dorobienie może być droższe niż nowy zespół napędowy. :cry: poszukaj tokarza w swojej okolicy możne ci wytoczy :rotfl: Zębatki się dłutuje, frezuje (a nawet odlewa, odkuwa lub wtryskuje). Ale nie toczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Są jeszcze przeciągacze tarczowe do kół zębatych stożkowych z zębami prostymi .... Sorry , wiem że nic nie wnosi ale nie mogłem się powstrzymać :wink: Edit: Kiedyś można było zamówić precyzyjne kółko zębate u zegarmistrza. Nie u każdego oczywiście no i za nieboszczki komuny to było. Ostatni "salon zegarmistrzowski" z warsztatem widziałem w Galerii Ursynów 2 lata temu ... Zadzwoń tam. Ja bym tak zrobił, tak myślę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Dopasować? Rozwiercić? Zmienić przełożenie? http://www.helipad.pl/index.php?prod_name=z%C4%99batka&search=ok Komercyjne dorobienie może być droższe niż nowy zespół napędowy. :cry: poszukaj tokarza w swojej okolicy możne ci wytoczy :rotfl: Zębatki się dłutuje, frezuje (a nawet odlewa, odkuwa lub wtryskuje). Ale nie toczy. Aha, miałem też napisać że się frezuje a nie byłem pewien :? i wyszło na to że dobre wiedziałem a złe napisałem ale to moja wina że tak napisałem bo kiedyś na rc auto koleś opisywał swój przypadek jak poszedł do tokarza żeby wytoczył mu zębatkę do savage ss i wytoczł mu ale źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Koła zębate! Zębatka to listwa;) Dziękuję, przepraszam już mnie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Oczywiście masz rację, ale tym razem nomenklatura jest dostosowana do opisów sklepów internetowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgaw Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Sprawdź w ofercie wobit'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 "Zębatki się dłutuje, frezuje (a nawet odlewa, odkuwa lub wtryskuje). Ale nie toczy" Jeszcze sie wycina na elektrodrążarce drutowej (tzw druciarce ) można również szlifować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Koła zębate, powinno się frezować na frezarce obwiedniowej, mozna je dłutowac na Fellowsie, szlifowanie to obróbka zazwyczaj stosowana po obróbce cieplno chemicznej. Proste koła zebate mozna frezować na frezarce z osią obrotową frezem modułowym, jednak ta metoda daje tylko prymitywne koła np takie jak w serwomechanizmach. Miniaturowe koła robi się na maszynach Lambert, szukaj zakładu ,który ma Lamberty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 BATERION, wałek jeśli już to 3,17 (a dokładniej to 3,175 bo 1/8 cala) standard w silniczkach elektrycznych... Mam takie kółka z 12 i 16 ząbkami jeśli je chcesz to zaprasam na PW.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 szlifowanie to obróbka zazwyczaj stosowana po obróbce cieplno chemicznej Taaa, wyraźnie nie wiesz gdzie pracuje Szczepan Wracam do pytania - ile kosztuje dorobienie jednego koła zębatego? IMO pozostaje dobrać z elementów jak w moim linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Ale ja nic o Szczepanie nie mówiłem. Istonie nie wiem gdzie pracuje bo i niby skąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Większość wie :lol2: pozdrowionka dla wiedzących Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_G Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Zadzwoń do firmy TeMaFot Kilka lat temu rozmawiałem na targach z właścicielem i twierdził, że są w stanie dorobić praktycznie każde koło zębate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 I niby to jest śmieszne, że większość wie a ja nie wiem? To dość żałosne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Nie, śmieszne jest że komentowałeś wypowiedź Szczepana o szlifowaniu :-). A zawsze śmieszne jest jak ktoś nowy umie "dopasować" odpowiedź do osoby. Ale lubimy jak na forum jest wesoła atmosfera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Może nie tyle skomentowalem co napisalem od siebie. Skąd mogłem wiedzieć , że Pan Szczepan pracuje akurat w tej branży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 He he, Jak bys wiedział to bys sie nie wypowiadał? :rotfl: :rotfl: :rotfl: Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Wypowiadał bym się, ponieważ wiem o obróbce skrawaniem na tyle dużo aby podjąć w tym temacie dyskusje. Widze, że odbieracie moją wypowiedż jako wymądrzanie się, wiec to ostatni post mój., pozdrawiam i życze wyników na modelarskiej arenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.