Skocz do zawartości

Opis regulacji silnika SuperTigre G-51 Ring

Karol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktoś ma może opis regulacji tego silnika po polsku ? Od początku, krok po kroku. Silnik jest używany i troszkę rozregulowany. Zapali ale przy dodaniu gazu się dusi i gaśnie. Nie wiem jak ustawić do rozpoczęcia regulacji śrubkę ustalającą skład mieszanki ?

Gość slawekmod
Opublikowano

www.wimarex.toya.net.pl/silniki/supertigre.htm

Opublikowano

Silnik bedzie pracował lepiej jeśli uszczelnisz pod igłą niskich obrotów gumową podkładką nieszczelność skąd silnik bierze "lewe"paliwo.

(Dotyczy dotartego silnika !!!)

Silnik regulujesz jak większość silników spalinowych 2-taktów.

Z tego co pamiętam to odkręcasz 2,5 obrotu i odpalasz silnik ,potem przesuwasz dalej o 2 ząbki ,aż osiągniesz właściwe obroty.

Potem stawiasz model w pion i robisz test dla pozycji pionowej, pawdopodobnie będziesz musiał jeszcze kilka oczek dokręcić.

Tak z grubsza.

Opublikowano
Silnik bedzie pracował lepiej jeśli uszczelnisz pod igłą niskich obrotów gumową podkładką nieszczelność skąd silnik bierze "lewe"paliwo.

O jaką uszczelkę Ci chodzi Tomek? O tą która jest pomiędzy gaźnikiem a karterem? Tam akurat zasysa lewe powietrze. Reszta gaźnika jest oryginalnie skręcona i ja nigdy w swoich silnikach nie potrzebowałem dokonywać dodatkowych przeróbek ale może warto się czegoś dowiedzieć :)

Potem stawiasz model w pion i robisz test dla pozycji pionowej, pawdopodobnie będziesz musiał jeszcze kilka oczek dokręcić.

.. Tutaj akurat odkręcić :P

Opublikowano

Odkręcić /dokręcić co za różnica - przeregulować :wink:

A uszczelka pod igłą obrotów (tą od regulacji) .

Trzeba ją wykręcić i założyć kawałek wężyka paliwowego 3-4mm(ciężko wchodzi) i wkręcić z powrotem.

Oryginalnie chyba jest tam papierowa uszczelka ,ale nie jestem pewien .

No i dotyczy to tylko silników produkcji ze wschodu :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.