HubertFab Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam. Zabrałem się za budowę skrzydła do mojego modelu. Wydrukowałem plan skrzydła od samolotu ToTo. Wyciąłem szablony ze sklejki i nie wiem czy jest to dobrze wykonane, ponieważ szablony nie dostają do końca skrzydła, a przy natarciu wystają. Proszę zerknąć na fotki, powinno to wszystko wyjaśnić. Pozdrawiam Hubert.
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam nie pasuje...Czy aby na pewno w dobrym miejscu zrobiłeś miejsce na dźwigar?
tytan12 Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Nieraz,drukarki oszukują :twisted: ,ale to można poprawić
HubertFab Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 Czyli co mam zrobić? - Nie uzyskałem odpowiedzi.
filip Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Dla mnie to ono jest ewidentnie za długie :!:
Irek M Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 To, że w/g planu żebra wyszły trochę za długie z jednej strony nie ma aż takiego znaczenia. Najwazniejsze, że wszystkie są tego samego kształtu i rozmiaru. Możesz np przyciać na spływie i dodac listwę spływu. Ale wycięcie pod dźwigar powinno być raczej w 1/3 cięciwy. Tak jak tewraz masz to też jeszcze nie tragedia, możesz np dodać mniejszych rozm. Dźwigar między natarcie , a ten główny.
HubertFab Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 Budowę płata rozpoczynamy od wycięcia ze sklejki 1-2 mm szablonów żeberek. Naklejamy na sklejkę wydruk wzorców żeberek, wycinamy zgrubnie w odległości ok. 1-2 mm poza obrysem, następnie skręcamy je razem i szlifujemy dokładnie do kształtu profilu. Tak zrobiłem, a wyszło coś nie tak. Tu jest opisana budowa skrzydła. PS: Na razie mam czas, bowiem wytnę sobie kadłub a skrzydło poczeka, ale chciał bym się pozbyć niejasności. Pozdrawiam.
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Spróbuj jeszcze raz wydrukować profil i kawałek skrzydła. Jak będzie już dobrze to OK. Może zmieniałeś wielkość planu? Może w poziomie dałeś szerzej lub w pionie. W ostateczności ściągnij nowy plan z innego źródła.
HubertFab Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 Tam na planie jest wzorzec 100mm i zgadza się w realu- ma 10cm. http://www.tbm.lasowice.net/toto000b.html Na 12 zdjęciu z góry widać, że autorowi pasuje co do mm. Proszę przeglądnąć tę stronę co dałem link.
tytan12 Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Właśnie wydrukowałem z ciekawości żeberko i kawałek skrzydła i kicha.Żeczywiście przesunięte są nacięcia w żeberkach o szer.dżwigara 5mm do tyłu :twisted: Ale myślę że to nie problem :jupi:.Złóż konstrukcje skrzydła a potem dopasuj pokrycie :jupi:
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 problem zgłosiłem autorowi planów.
HubertFab Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 problem zgłosiłem autorowi planów.Zrobiłem to na samym początku. Złóż konstrukcje skrzydła a potem dopasuj pokrycie. Czyli mam nakleić na depron 3mm te wszystkie żebra według planu a potem dopasować długość depronu i odciąć niepotrzebny kawałek i "zamknąć płat" ? Proszę mi to dokładnie opisać. :roll: Przepraszam za takie pytania ale to moje pierwsze skrzydło złożone z żeber. :ble:
HubertFab Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 Jak zdobędę depron to zrobię to skrzydło i pokażę w tym temacie. Na razie to tak: tytan12 2x POMÓGŁ Fokker 1x POMÓGŁ filip 1x POMÓGŁ (2 wypowiedź, 1 nic nie wnosi :oops: ) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. edit:// Ej! Gdzie jest drugi post użytkownika "filip" ?? był 1 minutę temu!
filip Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Czyli mam nakleić na depron 3mm te wszystkie żebra według planu a potem dopasować długość depronu i odciąć niepotrzebny kawałek i "zamknąć płat" ? Proszę mi to dokładnie opisać. Dokładnie tak, nic dodać...nic ująć :wink: Musiałem to przemyśleć :mrgreen: Dostanę pomógł :?: :rotfl:
HubertFab Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 Dałem pomógł. Czy aby nie napisałeś tego w celu osiągnięcia korzyści w postaci klika w Pomógł ?
filip Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Musiałem przemyśleć to co wcześniej edytował przede mną Dzialeczka, widzę, że on zasugerował się moją wypowiedzią ja jego i się trochę poplątało :shock: . To czy dostanę, czy nie POMÓGŁ zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Nie mniej jednak cieszę się, że pomogłem :mrgreen:
kojot Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Polecam lekturę: http://strony.aster.pl/robertg/ Zwłaszcza opis aŻurka jest prawie podręcznikiem robienia modeli w technice klasycznej.
JarekF Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Hubert rzeczywiście ma rację. Budowałem ostatnio ten model i wdług planu na szablonach są dźwigary przesunięte do tyłu. Masz już żebra wycięte więc najłatwiej jest nanieść sobie na planie płata przesunięty dźwigar tak jak na gotowych żebrach. I jedziesz dalej według planu i relacji Tomka.
Motylasty Opublikowano 16 Lutego 2010 Opublikowano 16 Lutego 2010 Dzięki za info, muszę spojrzeć raz jeszcze na plany i je zweryfikować. EDIT Chylę czoło przed tymi, którzy to zauważyli, na planach faktycznie profil błędnie został przeze mnie narysowany. Plan zostanie poprawiony, ewentualnie dołącze erratę z prawidłowym wzornikiem profilu. O czym oczywiście powiadomię w temacie traktującym o ToTo-0 jak i na swojej stronie. Prosze o odrobinę cierpliwości i wyrozumiałosci. EDIT2 Plany modelu zostały poprawione, raz jeszcze przepraszam za błąd. NOWY POPRAWIONY PLAN TOTO-0
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.