antek Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam Kolegów forumowiczów , chciałem przedstawić kilka zdjęć wykonanych podczas prac nad modelem Maule Orion M-5 o rozpiętości 1500mm, sercem modelu bedzie silnik OS MAX 40LA. Zainspirował mnie samolot który zobaczyłem po raz pierwszy bawiąc się Flight Simulatorem X. Kilka godzin spędziłem nad dokumentacją szukając w internecie, i natrafiłem na relację z budowy: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=871117 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Miodzio! Pięknie wygląda ten szkielecik, czysta i estetyczna robota! Miło popatrzeć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 ...zbiornik lepiej byłoby otulić miękko, bo na sztywno, jak na fotce, paliwo będzie się pienić, a silniki tego nie lubią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 No Paweł, super model sie zapowiada! Czy wznawiasz nawyki bo model taki ciut "spokojny" w kształtach, w locie pewnie jak trener...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Karlem dzięki za przypomnienie, może coś jescze da się z tym zrobić, myślę że cienka warstwa gąbki wystarczy. Model bedzie spokojny typu STOL, ale zobaczymy co potrafi !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Cześć , myślałem że znowu Cię porwali do usa-landii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałczek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ładnie modelik nabiera kształtów świetna robota ;D A jakie są jego wymiary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Do złudzenia przypomina JAK 12A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 JAK 12 Maule Orion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Witam Jeśli dobrze widzę na zdjęciach, masz torsyjny napęd klap. Obawiam się, że rozwiązanie w Twoim wykonaniu niezda egzaminu (mała sztywność tego rozwiązania). W anglojęzycznym wątku, model ma każdą klapę napędzaną osobnym serwem. I chyba to jest właściwsze rozwiązanie. Jeśli nie masz jeszcze pokrytych skrzydeł, przemyśl to rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam, bardzo dziękuję za poradę, istotnie Kolega Jędrek ma racje, napęd który zastosowałem jest mało sztywny i prawdopodobnie wychylenie klap przy dużej prędkości będzie problematyczne. Jeszcze raz bardzo dziękuję i zastanawiam się właśnie nad rozwiązaniem z serwani. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.