antek Opublikowano 17 Lutego 2010 Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam Kolegów forumowiczów , chciałem przedstawić kilka zdjęć wykonanych podczas prac nad modelem Maule Orion M-5 o rozpiętości 1500mm, sercem modelu bedzie silnik OS MAX 40LA. Zainspirował mnie samolot który zobaczyłem po raz pierwszy bawiąc się Flight Simulatorem X. Kilka godzin spędziłem nad dokumentacją szukając w internecie, i natrafiłem na relację z budowy: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=871117
awot Opublikowano 17 Lutego 2010 Opublikowano 17 Lutego 2010 Miodzio! Pięknie wygląda ten szkielecik, czysta i estetyczna robota! Miło popatrzeć!
karlem Opublikowano 18 Lutego 2010 Opublikowano 18 Lutego 2010 ...zbiornik lepiej byłoby otulić miękko, bo na sztywno, jak na fotce, paliwo będzie się pienić, a silniki tego nie lubią...
Dj. Opublikowano 18 Lutego 2010 Opublikowano 18 Lutego 2010 No Paweł, super model sie zapowiada! Czy wznawiasz nawyki bo model taki ciut "spokojny" w kształtach, w locie pewnie jak trener...?
antek Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Opublikowano 18 Lutego 2010 Karlem dzięki za przypomnienie, może coś jescze da się z tym zrobić, myślę że cienka warstwa gąbki wystarczy. Model bedzie spokojny typu STOL, ale zobaczymy co potrafi !?
Gość slawekmod Opublikowano 18 Lutego 2010 Opublikowano 18 Lutego 2010 Cześć , myślałem że znowu Cię porwali do usa-landii
Miałczek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ładnie modelik nabiera kształtów świetna robota ;D A jakie są jego wymiary?
jędrek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Witam Jeśli dobrze widzę na zdjęciach, masz torsyjny napęd klap. Obawiam się, że rozwiązanie w Twoim wykonaniu niezda egzaminu (mała sztywność tego rozwiązania). W anglojęzycznym wątku, model ma każdą klapę napędzaną osobnym serwem. I chyba to jest właściwsze rozwiązanie. Jeśli nie masz jeszcze pokrytych skrzydeł, przemyśl to rozwiązanie.
antek Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam, bardzo dziękuję za poradę, istotnie Kolega Jędrek ma racje, napęd który zastosowałem jest mało sztywny i prawdopodobnie wychylenie klap przy dużej prędkości będzie problematyczne. Jeszcze raz bardzo dziękuję i zastanawiam się właśnie nad rozwiązaniem z serwani. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.