myszorek1212 Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam! Przyszły ferie więc postanowiłem coś zrobić z nudów. Myślałem coś o depronie ale na razie go mi wystarczy, więc postanowiłem zamówić balsę. Chciałbym zaznaczyć, że jest to mój pierwszy model z balsy. Przyszła paczka, więc od razu do roboty. Wzorowałem się na zdjęciach z tego postu. Wszystko rysowałem ręcznie. Szkielet zrobiłem z balsy 2 mm, a poszycie z balsy 1,5 mm. Myślę, że jak na pierwszy raz to nawet fajnie mi wyszło. Maszt i żagiel jest tylko prowizorycznie zrobiony i na dniach będzie nowy. Zastanawiałem się nad modelem RC takiej żaglówki. Z tego co wyczytałem to wystarczy 2-kanałowa aparatura. Swoją sprzedałem i przydała by się nowa, więc jeżeli ma ktoś z was jakąś tanią bądź do oddania to prosiłbym napisać (może być 4-kanałowa jak ktoś chce się pozbyć :) ). I tutaj pytanie o kierowanie taką żaglówką. Jak to wygląda? Czytałem coś o jakiejś windzie lecz nic z tego nie rozumiem. Jeżeli moglibyście mi wytłumaczyć byłbym wdzięczny. Ten model jest do ozdoby i myślę, że pokryje go tylko lakierem. Hmm... chyba już wszystko, teraz tylko zdjęcia. Jeżeli macie jakieś pytania to piszcie, z chęcią odpowiem. Fotki:
ertman_176 Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Co to za materiał ta nuda :?: Trzeba było troche zmienić konstrukcje, wsadzić dwa serwa i pływać :wink: Kupujesz dwa serwa, powiedzmy 16 i 9g [4 i 2$], kupujesz nasze ulubione radyjko HK 6 [35$], dokupujesz pakiecik do modelu 5xAAA [+ wtyczka jak od serwa, polecam przedłużacze serw] + 8xAA do nadajnika. Na allegro kupujesz zasilacz 400-600mah jak ładowrke [6zł + wysyłka] http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13589 Tutaj obejrzyj także :wink: Ogółem zakłądasz na większe serwo orczyk ze sklejki [odpowiednio długi] i do niego mocujesz szot, orczyk musi być tak długi aby szot przesunął się odpowiednio dużo. Do szotu głównego mocujesz szot grota i foka. Tutaj masz filmik z windą, serwo działa tak samo tylko że zamiast bębna masz duże ramię.
myszorek1212 Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Opublikowano 25 Lutego 2010 A jak będę robił RC to czy maszt z parasolki będzie dobry czy lepiej z czegoś innego zrobić?
ertman_176 Opublikowano 25 Lutego 2010 Opublikowano 25 Lutego 2010 Maszt mozesz zrobić nawet z gałęzi, bardziej istotne jest jego SOLIDNE zamocowanie do kadłuba. Tak samo uchwyty do olinowania masztu muszą być solidnie zamocowane :wink: Musisz pamiętać o płetwie z balastem :wink:
madrian Opublikowano 25 Lutego 2010 Opublikowano 25 Lutego 2010 Wystarczy sam miecz. Po co zaraz w balasty się bawić :wink: Ertman ma natomiast rację co do mocowania masztu. Przydałoby się je wzmocnić. Maszt to bardzo duża dźwignia. Pomyśl o tym, co będzie jak obciążysz ją np. kilogramem siły na drugim końcu. Czy kropla kleju to wytrzyma? Podejrzyj mocowania na ma małych żaglówkach.
ertman_176 Opublikowano 25 Lutego 2010 Opublikowano 25 Lutego 2010 Myśle że pomysł z żaglówką RC to będzie kolejny model :wink: Jezeli tak, to wrega przy maszcie ze sklejki, a maszt na całej długości wregi na styk. "Okucia" do szotów muszą być z drutu mocniejszego [wystarczy spinacz]. Bom grota powinien na jakimś stalowym drucie mieć "zawias". Płetwa moze być bez balastu ale ja bym podwiesił kilka ciężarków wędkarskich i oprofilował :wink:
PD Opublikowano 15 Marca 2010 Opublikowano 15 Marca 2010 Witam, myszorek1212 - zrobiłeś bardzo przyzwoitą łódkę. Myślę, że najbliżej jej do jednostopowych żaglówek FOOTY (obok RC są tam też niesterowane). Więcej o nich znajdziesz na www.MODELmaniak.pl w działach FOOTY i Modele pływające - obejrzyj a potem pytaj. Pozdrawiam PD
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.