piotr Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Kilka tygodni temu kolega podpowiedział, abym spróbował zaprojektować model, ale własnej konstrukcji. Podchwyciłem temat, bo w sumie już mi się przejadły wszystkie sylwetki, co poniektórych akrobatów. Dla potrzeb mojej głowy, przwertowałem trochę makulatury modelarskiej, i o dziwo :shock: wyłonił się kandydat do przerobienia : oczywiście nie obeszło się bez poprawek i konkretnych zmian, w wyniku czego powstało mniej więcej coś takiego: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=4077 teraz pytanie: co sądzicie o takowym nowym projekcie? może jakiś wspólny temat?? , jaką metodą go wykonać, pod laser, a może formę laminatową??. Mnie osobiście podoba się jego sylwetka i mam ochotę go zrobić pod silnik 50cm? oraz pod 80-120cm?, czekam na propozycje, może jakieś zmiany co do sylwetki??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jak już tak całkiem możesz poszaleć to może kabinkę do przodu bardziej przesuń, lekko "wyszczupl" kadłub, może zerowy skos skrzydła i ciut dłuższy kadłub między skrzydłami a sekcją ogonowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Też uważam, ze troszkę dłuższa kabinka była by ładniejsza. Ja bym się pisał na wersję ~180cm po 26cmm ale chyba nie będzie dużo chętnych na taki rozmiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Dłuższa niekoniecznie, ale początek kabinki tak zaraz za krawędzią natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 może zerowy skos skrzydłaJest mniej wiecej zerowy. A kabine rzeczywiscie przesun do przodu, ale nie az tak do krawedzi natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Już mi kiedyś, Bugi, tłumaczyłeś skosy i ten nie jest zerowy, a ja właśnie taki zaproponowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam.Interesuje mnie pochodzenie,przeznaczenie tego projektu.Prosze o więcej info.Zarysy zdradzają Polską konstrukcję powojenną ,ale może się myle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 No to widac pawelku, ze nic sie nie nauczyles, bo po szybkim rozrysowaniu w autocadzie wyglada na w zasadzie zerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Prawie robi różnicę. A Twoje posty w tym temacie, jak narazie, nie robią nic dla tematu, więc jesli nic ciekawszego nie masz do powiedzenia, michałku, czy jak ci tam w metrykę wpisali, zachowaj swoje "cenne" uwagi dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Wprowadzasz ludzi w blad piszac, ze nie ma zerowego skosu, wiec tylko to prostuje. I to, ze ktos wyprowadza cie z bledu, a nie uwazasz ze jego uwagi sa cenne- to twoja sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 z tą kabinką pokombinuję jutro i zobaczę jak to będzie wyglądać ,oczywiście fotka będzie dla porównania, a jeśli chodzi o kąt zerowy to w moim projekcie jest kąt zerowy, na rysunku pierwowzoru skrzydło ma wznios, ale tym proszę sięnie sugerować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jeśli ja mogę się jeszcze dorzucić to proponuje coś takiego tz. poszerzenie przodu, powiększenie skrzydełka i "przypłaszczenie" kabinki (red lines :mrgreen: ) Przeróbka robiona w pincie więc przepraszam za jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Przenieś kabine tak aby zaczynała się w 1/3 cięcywy płata, kadłub mniej baniasty patrząc z boku wg mnie trzeba go odchudzić .Ster wysokosci większy kosztem mniejszego statecznika, ster kierunku też trzeba powiekszyć. Jest takie powiedzenie co lubią oczy lubi aerodynamika, a to narazie nie wygląda za dobrze podchodzi pod Gee Bee. Postaraj sie przerobić to co sugeruje i zobaczymy jak to wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Zróbcie Yak-a 55M i będzie git. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Zróbcie Yak-a 55M i będzie git. :wink: Święte słowa 55M jest prawie doskonały moje sugestie własnie pod kątem 55M http://krill-model.com/eu/en/index.php?id=designdetail&model=132&design=57 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 po kilku chwilach powstało coś takiego: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=4102 no i jeszcze jeden fot: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=4103 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Myślę, ze z kabinką z przodu jest lepiej, i jak mówił Radek, powiększ troszkę SW bo te patyczki po bokach trochę głupio wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 , powiększ troszkę SW bo te patyczki po bokach trochę głupio wyglądają. nie wiem czy nie dowidzisz, czy nie doczytujesz, ale SW miał zostać powiększony względem statecznika poziomego, co też uczyniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Ster wysokosci większy kosztem mniejszego statecznika, ster kierunku też trzeba powiekszyć. Z tego wywnioskowałem, że Radek miał na myśli aby powiększyć SW a zmniejszyć statecznik poziomy. Jeśli źle zrozumiałem to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Widac, ze najwiecej maja do napisania osoby najmniej zwiazane z tematem... Na ostatniej fotce zaczyna przypominac Yaka 55SP, wiec moze od razu zrob Yaczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.