Jump to content

Aparatura przestała działać po podłączeniu wtyczki do PC


leszek-bart

Recommended Posts

Witam . Po podłączeniu wtyczki od interfejsu symulatora do nadajnika aparatura całkowicie przestała działać . Co się mogło zepsuć ? Wtyczka pierwszy raz instalowana i od razu problem .Aparatura z wbudowanym modułem 2,4 . (czerwona dioda na module 2,4 się świeci , to jedyny widoczny objaw życia aparatury)

Pomocy .

Link to comment
Share on other sites

w jaki sposób podłączałeś ten interface najpierw radio a później komp czy najpierw komp a póżniej radio ?

 

w gniazdu USB jest napięcie +5V i może ten interface jest popsuty i puścił napięcie na gniazdo trenerka i być może spalił się tylko jakiś bezpiecznik w Tx ?

 

Jak posiadasz miernik to zmierz napiecia może wtyczce interface'u.

 

napisz jeszcze jaki to nadajnik i jaki interface ?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź . Nadajnik nie ma bezpiecznika , rozkręciłem wszystko w jego poszukiwaniu . Nadajnik to SpringRC TG661 2,4 GHz 6 kanałów . Interfejs działał z radiem Walkera , jednak w nadajniku zużyły się potencjometry no i chciałem podłączyć do Springa i zonk . :cry:

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli padł procek w modulatorze to jedyny ratunek dla tej aparatury to stworzenie nowego modulatora (tutaj proponuję projekt Pana Zbigniewa Bigaja) Jest prosty w budowie i jeżeli ma się choć odrobinę wyobraźni można go "wystrugać" samemu, lub poprosić kogoś po prostu, żeby go zrobił. Ja prawdopodobnie będę musiał coś takiego uczynić z Futabą FC-18... usnęła chyba na zawsze (chociaż wujo miał ją w wawie do serwisu podrzucić) no i nie wiem co będzie...

Link to comment
Share on other sites

Nadajnik nie ma bezpiecznika

Jesteś tego pewny ? Rolę bezpiecznika pełnią rezystory węglowe - jeśli masz pojęcie i multimetr to można szybko prześledzić czy wszystkie układy są zasilane . Mikrobezpieczniki mają teraz wiele kształtów i nie zawsze są to klasyczne szklane rurki

Link to comment
Share on other sites

utopia dobrze prawi... na sam początek sprawdź najpierw czy za stabilizatorem napięcia (czarna kosteczka z 3 nóżkami) jest 5V (jeżeli więcej jest już duże prawdopodobieństwo, że poszedł procek jeżeli nie był jeszcze inaczej zabezpieczony) jeżeli jest mniej niż 5V lub nie ma w ogóle napięcia trzeba wymienić stabilizator i sprawdzać dalej linię zasilającą...

Link to comment
Share on other sites

jeżeli jest mniej niż 5V lub nie ma w ogóle napięcia trzeba wymienić stabilizator i sprawdzać dalej linię zasilającą...

a może coś robi "zwarcie" za stabilizatorem ! i nie koniecznie trzeba wymieniać stabilizator.

Link to comment
Share on other sites

w sumie też prawda... no ale nie ma co trzeba wszystko posprawdzac... a najgorszy scenariusz to taki, gdzie polecialo za wysokie napiecie na procka.... jak ten się spalił to umarł w butach...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.