Gość Anonymous Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Witam Posiadam nadajnik multiplex z modulatorem Zbig. Dziś pojawiał się problem. Przy lotach w temperaturze - 0,1 przy minimalnych opadach śniegu zaczęły się problemy z wyświetlaczem. najpierw znikła jedna linia wyświetlacza, następnie druga. jak myślicie jaki może być tego powód i co z tym robić?
madrian Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Może po prostu odkleja ci się gumka od wyświetlacza. Niska temperatura mogła osłabić klej.
Gość Anonymous Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Masz rację. Sprawdziłem gumki, przemyłem spirytusem i wszystko działa.
RomanJ4 Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Ile to jest-0,01, bo nie kumam? A w pokojowej temperaturze wszystko Ok? A aku w porządku, buzzer nie piszczy? Jeśli tak to wygląda na to, że w niskiej temperaturze kiedy materiały się kurczą coś najprawdopodobniej w wyświetlaczu nie łączy. Piny szklanej płytki wyświetlacza z polami płytki drukowanej elektroniki łączą paseczki gumy przewodzącej i być może któraś tak się kurczy, ze nie przewodzi sygnału na wyświetlacz. Miałem tak kiedyś w jednym urządzeniu, po naciśnięciu na wyświetlacz wszystko wracało do normy. Spróbuj kiedy takie zjawisko wystąpi leciutko naciskać (z czuciem!)na wyświetlacz w różnych miejscach, na ramkę. Inny powód może tkwić złączach kabli do zespołu wyświetlacza. To z takich mechanicznych, elektryczne trudniej zdiagnozować Edit. Widzę, że kolega Madrian mnie uprzedził..
Gość Anonymous Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Po wyczyszczeniu gumek wszystko działa. A czy jest jakiś klej co może to przymocować, gdy wystąpi ponownie taki problem? Pomyłka w temp. (już poprawiłem)
RomanJ4 Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Kleju do tego się nie używa, bo musiałby być przewodzący a ta gumka to nie monolit tylko jak się jej przyjrzeć pod szkłem to widać, że składa się z małych segmencików (przewodzących) rozdzielonych nieprzewodzącą warstwą. Użycie przewodzącego kleju (są takie) doprowadziło by do zwarcia sąsiednich segmentów i w rezultacie wszystkich pól stykowych. Taka gumka zastępuje połączenia przewodowe w miejscach gdzie jest b. duża gęstość styków http://www.mk85.republika.pl/repair.html Ponadto amortyzuje i dociska płytkę szklaną w obudowie zapewniając jednocześnie szczelność.
Gość Anonymous Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 OK dziękuje za pomoc ,ten link wszystko mi powiedział.;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.