Piotrek2136 Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Witam, Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem... Mam silnik który działa bez najmniejszych problemów bez śmigła nawet jeśli oś ściskam palcami ale gdy założę śmigło silnik potrzęsie się, czasem zakręci odrobinę i staje... gdy znowu śmigło ściągam to on działa bez zarzutów... Wie koś z was o co mu chodzi??! :devil:
RomanJ4 Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Albo za duże śmigło do tego silnika, albo niewłaściwy timing regulatora. Zakładam, że pakiet naładowany?
zzradek Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Wygląda to na problemy z synchronizacją. Może być spowodowane kiepskim wykonaniem silnika (nierówna ilość zwojów na poszczególnych fazach lub przebicie). Może też być problem z regulatorem, chociaż to mniej prawdopodobne. Że silnik bez obciążenia rusza, to przypadek. Przy innym napięciu lub innym regulatorze mógłby nie ruszać. Albo zatrzymywać się nagle po osiągnięciu maksymalnych obrotów.
Piotrek2136 Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Opublikowano 6 Marca 2010 pakiet naładowany, regulator sprawny... postaram się wrzucić jutro filmik żeby pokazać o co dokładnie chodzi... Możliwe że coś jest śle polutowane na przewodach?
Gość Anonymous Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Możliwe jest też że jeden z przewodów jest słabo przylutowany(małą powierzchnią) że nie może aż tak dużego prądu przenosić do silnika, co powoduje nierównomierne obroty.
tomekr Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Sprawdź, czy nie obciera wirnik o uzwojenia, może ze śmigłem jest dociskany wirnik do uzwojenia.
Piotrek2136 Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Opublikowano 7 Marca 2010 Nie wiem co mu jest ale już działa :jupi: a nic nie zrobiłem :lol2: Wydaje mi się że to mógł być problem z przewodami...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Marca 2010 Opublikowano 7 Marca 2010 Lepiej przeanalizuj jeszcze raz wszystko. Nie wiadomo kiedy następny raz coś znów nie odpali.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.