mati1988k Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 No to mamy już skrzydła do naszego capa Rozpiętość: 2.60m Silnik: 2x25 ccm (boxer) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Model jest robiony wedlug jakiegos planu?? bo nie wiem czy 2,6m rozpietosci, przy dlugosci kadluba szacuje ok 1,7m nie mija sie troche z proporcjami, w sensie czy rozpietosc nie jest przesadzona wzgledem kadluba?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Czy rdzenie skrzydla ze styro sa robione w jednym kawalku czy z 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Na CAPa to ten kadłub z żadnej strony nie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 bo to może jest jakis Cap 10 czy jakis inny bo napewno nie 232;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Balsę na poszycie tego rdzenia powinno się inaczej przygotować ale teraz to już musztarda po obiedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 21 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 My skrzydeł nie robiliśmy tylko jakiś facet który się tym zajmuje. Rdzeń jest wydaje mi się że z jednego kawałka. A co do rozmiarów to jest robione z planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 a może to motoszybowiec??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Według mnie twój model ma jakies zbyt długie te skrzydła przez to mdoel wygląda jakoś dziwnie dla porównania cap 232 z Top Fly CAP 232 mit 2,60 m Spannweite für ZDZ 80RV und ZDZ 80 B2RV zdjęcie z http://www.top-fly.de/Top-Fly_Modelle_der_Extraklass/Top-Fly__CAP_232_2_6m/top-fly__cap_232_2_6m.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 No tak ale na zdjęciu ma już łoże silnika i ster kierunku co trochę go wydłuża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Ok już wszystkiego się dowiedziałem Jednak skrzydła są powiększone o 20cm każde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Ok już wszystkiego się dowiedziałem Jednak skrzydła są powiększone o 20cm każde W jakim celu? A poza tym te skrzydla nawet jak na ten kadlub sa sporo za duze. Ciezko mi wierzyc ze do modelu o dlugosci ok 1,7 dal ktos skrzydla 2,2, a przerabianie ich na 2,6 to juz kosmos... Pozdrawiam i zycze szczescia w oblocie...;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Ja też nie wiem dzisiaj się dowiedziałem że są powiększone Ale jednym z pomysłodawców jest modelarz który siedzi w tym od kilku ładnych lat, jest to jego zawód i naprawde jest w tym dobry więc myśle że nie będzie źle Zobaczymy. W końcu modelarstwo to tylko modele i w razie co nikt nie zginie a mamy jeszcze jeden taki kadłub więc najwyżej zrobimy drugi taki model z mniejszymi skrzydłami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Ciezko mi wierzyc ze do modelu o dlugosci ok 1,7 dal ktos skrzydla 2,2, A dlaczego nie?? Matti czy Ty wiesz co to jest za model? Porównujecie go wszyscy do Cap`a 232?? A co jeśli to najzwyklejszy... Cap-21? (No jedynie z nieco przedłużonymi skrzydłami ) Stosunek rozpiętości do długości w tym samolocie wynosi 1.25:1 Całkiem wam szło celowanie 2,2m rozpiętości to troszkę ponad 1,7m długości Kształt kadłuba i skrzydeł też mocno pasuje. Dziwi mnie fakt że autor tematu nie wiedział co to za model i nie potrafi się wybronić. Chodź ja też mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Akrobaty z reguly sa w miare 'kwadratowe' a przynajmniej tak zauwazam gdy ogladam rozne modele... 0,5 metra robi duuuza roznice... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Akrobaty z reguly sa w miare 'kwadratowe' a przynajmniej tak zauwazam gdy ogladam rozne modele...0,5 metra robi duuuza roznice... No to jesteś w błędzie Zobacz wyżej uzupełniłem wpis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 A co do tego jaki to model, to dokładnie nie wiem. Wiem tylko że cap. Nie jest on mój tylko mojego taty i ma ponad 10 lat (sam kadłub) Zobacze na planach niedługo bo teraz w modelarni one są i wam powiem No tak samo powiedziałem pomysłodawcy no ale zobaczymy ja to będzie może będzie z niego motoszybowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Na szybko znalezione w necie plany capa-21: Jak widac stosunek 2,2:1,7 jest mozliwy. (BTW, 2,2 do 17 to 1,29:P) A 2,6 do 1,7 = 1,53:o Jednak piszac ze akrobaty sa zazwyczaj kwadratowe podpieralem sie danymi modeli dobrych firm modelarskich i oto krotka analiza: (rozpietosc skrzydel : dlugosc kadluba) 1) EF Yak 54 -88' (88:86 - w calach) 2) Funtana 140 od SebArta (198:199) 3) Yak od composite-arf (330:295) - stosunek to 1,18 4) Cap 232 GP (200:195) Mozna tak wymieniac jeszcze wiele modeli. Ja swoja teorie o tym ze skrzydla za dlugie opieram nie tyle na wiedzy technicznej (bo takowej nie posiadam) lecz na porownaniu dobrych modeli dostepnych na rynku. Zatem Twoja teoria Marcinie moze byc sluszna, jednak dla mnie to wciaz za dlugie , chyba ze rzeczywiscie mowimy o Capie 21.:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Masz racje że większość akrobatów to kwadraty (lub bardzo temu zbliżone) Ja odpisałem na Twój wpis tyczący się Twego zdziwienia (2,2m rozp. 1,7m dł.) Widać są samoloty gdzie by to pasowało. No mi to mocno przypomina Capa 21 zobaczymy co odpisze Matti. P.S. Ja obliczałem stosunek rozpiętości do długości na podstawie rozmiarów rzeczywistego Cap-21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Już wiem to jest CAP 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.