Callab Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Witam, Jakiś czas temu zacząłem budowę modelu Bristol Scout D wg czeskich planów RC Revue 016. Modelik ma być mały: Rozpiętość: 870mm Długość: 710mm Masa: 990g Napęd: silnik spalinowy 2cm3 Skrzydła bez lotek. Na planach jest napisane RC model dvouplosniku oraz Sportowni RC Polomaketa więc mam nadzieję, że właśnie tak będzie :-) Na początku kilka uwag co do planu: Niestety rysowany ręcznie więc nie wszystko do siebie pasuje. Wiele elementów musiałem narysować sam na podstawie tego planu. W przeciwnym razie nie byłyby symetryczne, albo nie całkiem by pasowały do reszty. W kilku miejscach sprawdza się powiedzenie, że papier wszystko przyjmie. Albo ja nie mogę czegoś zrozumieć, albo projektanta poniosła wyobraźnia. Jeden z zaznaczonych na planie elementów został tam umieszczony chyba przez pomyłkę. Nie ma go na żadnym rzucie ani przekroju, poza jednym. Jak ktoś ma te plany to może wyjaśni mi jak ma wyglądać i jaka ma być funkcja elementu T26? Spędziłem kilka miesięcy studiując te rysunki, zanim zdecydowałem się na rozpoczęcie budowy. Widać, że autor się napracował i pomimo, mimo wszystko, drobnych niedociągnięć, model wydaje się dobrze zaprojektowany. Projekt jest dosyć złożony, ale może w przypadku "polomakety" to cecha pożądana. W każdym razie na dzisiaj wydaje mi się, że się uda doprowadzić przedsięwzięcie do końca. Nie przedłużając przedstawiam kilka zdjęć z dotychczasowych działań (można na nie klikać): Mam już też zrobione stateczniki. Zdjęcia jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Kolejne zdjęcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeventhSon Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 8) Kawał dobrej modelarskiej roboty! Po prostu tylko podziwiać i przyklasnąć! 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 konkurencja nie śpi. W maju latamy dwupłatami! Wiedziałem, że jak wystartujesz z budową to nie będę miał już wiele czasu na kończenie Albatrosa. Piekna i jak zawsze czysta robota Wskoczyłeś do działu pół-makiet a to zobowiązuje - trzymam kciuki za dalsze prace, zwłaszcza za to cieniutkie skrzydło i łączone w kilku miejscach żeberka :wink: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Ładne. Ale mimo wszystko wstawiłbym lotki, ale to Twój model i Ty tu rządzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Wojtek jesli możesz dokumentować fotkami postepy (zwlaszcza detale) to będę wdzięczny. Śilniczek tej wielkości mam, wielkość modelu idealna do rozmiarów mojej modelarni, a dwupłaty cale żecie mnie kręciły Piękna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Postaram się dokumentować, ale w ferworze walki czasem zapominam zrobić zdjęcie. Zwłaszcza, że aktualnie mam aparat sprawny inaczej ... Do końca tygodnia pewnie nic nie wystrugam nowego. Na razie zająłem się rozrysowaniem żeber. Ze względu na ich mnogość (16 typów żeber! :shock: ) postanowiłem, że dam je do wycięcia laserem. I tak musiałem je narysować od nowa, bo te z planu nie trzymały wymiarów. A skoro już narysowałem to czemu nie skorzystać z nowoczesnej techniki? Tak je ułożyłem na deskach: Nad lotkami myślałem długo, zmieniając co jakiś czas zdanie. Ostatecznie stwierdziłem, że mi niepotrzebne. To ma być mały modelik do rekreacyjnego, spokojnego latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Nad lotkami myślałem długo, zmieniając co jakiś czas zdanie Skoro to półmakieta to trzymaj się oryginałums Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Trzymam się oryginału ale tylko połowicznie ;-) Dzisiaj udał mi się wyciąć ze sklejki 3mm takie oto elementy: Wkrótce staną się bazą owiewki silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Idziesz ostro do przodu z budową .... skracasz dystans :wink: Trzymam się oryginału ale tylko połowiczniemiało być dokładnie a nie tylko ładnie :lol2: ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Czym Wojtku wyciąłeś te wręgi pod omaskowanie silnika? Widzę podkładkę OLFY, ale chyba tej 3 mm sklejki ich nożykiem nie ciąłeś? :wink: A jeśli "laubzegą" to całkiem, całkiem... No i dlaczego ten modelik taki mały? Nie dało się go robić chociażby w 1:6, jak ten mój, u sufitu dyndający? Wiem chyba co powiesz: małe jest piękne... Ale większe jeszcze bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Marku, odkąd kupiłem sobie stołową wyrzynarkę włośnicową, wszystko na niej wycinam. A potem standardowo czyli papier ścierny. A czemu mały? Nie dlatego, że małe jest piękne, ale małe łatwiej wchodzi do bagażnika i łatwiej z małym wyskoczyć na lotnisko w Czyżynach, które mam prawie pod nosem, i tam latać. Właśnie takiego małego dwupłata mi brakuje. Ale spokojnie, w szufladzie mam plany innego dwupłata w skali 1:5, którego mam zamiar zacząć strugać najbliższej jesieni. Ten mały to ma być taka wprawka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Owiewka już gotowa. No prawie gotowa, bo jeszcze trzeba powycinać w niej otwory i podszlifować tu i ówdzie od środka, żeby zmieścił się pod nią silnik. Zrobię to jak cały szkielet modelu będzie już gotowy. Wewnętrzne rozpórki były tylko technologicznymi dodatkami. Ale chyba nie będę ich usuwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Piekna "stolarska" .... modelarska robota. Tak wypieściłeś tą owiewkę silnika, że nie zdziwię się jak bedzię Ci żal nim latać i model zostanie ozdobą pokoju :lol2: Wewnętrzne rozpórki były tylko technologicznymi dodatkami. Ale chyba nie będę ich usuwał. Ja bym jesze dołożył dwie lub trzy rozpórki.Z jakiej grubości balsy zrobiłeś pierścień? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Z jakiej grubości balsy zrobiłeś pierścień? A ja jeszcze zapytam na czym. Tylko nie mów, że ręcznie to szlifowałeś bo zwątpię. Wojtek misztrzostwo. :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Mirku spokojnie, model ma być do latania. A że przy okazji będzie ładnie wyglądał to mi nie przeszkadza zbytnio ;-) Pierścień jest z balsy 15mm. Szlifowany ręcznie - dobrze, że żony nie było w domu :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Zmontowałeś ogon i osłonę silnika ..... może lepiej umyj okna albo zajmij się sprzątaniem na święta bo ja nie nadążam za Tobą :rotfl: Pięknie to wygląda w całości - gratuluję ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Wbrew pozorom jeszcze dużo pracy mnie czeka przy modelu. Za skrzydła zabiorę się dopiero po świętach więc masz szansę nadgonić z Albatrosem. Chociaż wydaje mi się, że Twój model jest w dużo bardziej zaawansowanej fazie. Umówmy się, że 1-go maja uruchamiamy nasze maszyny. Jest szansa zdążyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Umówmy się, że 1-go maja uruchamiamy nasze maszyny. Jest szansa zdążyć. Oczywiście, że jest szansa. tylko wklejaj więcej takich motywujących zdjęć :lol2: Wczoraj wieczorem jak zobaczyłem ile już masz zrobione to zamiast o 23 iśc spać, wystrugałem lotki :-) Jak zabraknie czasu to biorę z pracy urlop na koniec miesiąca i będę gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Do końca kwietnia czasu mało. Zaczynam wątpić czy zdążę, bo ostatnio się trochę obijam. Mały postęp jednak jest: "kolega laser" wyciął żeberka, a ja narysowałem plan montażowy skrzydła: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.