smootny Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Witam. Czytałem kiedyś, że sporo ludzi używa żyro w szybowcach. Pytam więc was mających więcej do czynienia z tym sprzętem niz ja - jak one się sprawują - i o jakich dokładnie modelach mówimy. Sam zastanawiam się nad zamontowaniem żyro w swoim asw28 lecz nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Zainstalowalem Wing Gyro Ikarusa w Andromedzie 1.9 z ArtHobby a to dlatego ze przez glupote zmontowalem platy bez zadnego wzniosu. Model mily tylko lotkami trzeba mieszac z oczywistego powodu. Zyro pomoglo zdecydowanie. Warto je skonfigurowac tak by mozna bylo czulosc z ziemi regulowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 To żyro o którym wspomniałeś ma wejścia na dwa serwa - to znaczy, że można kontrolować dwie płaszczyzny ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 WingGyro to zyroskop który może sterować dwoma serwami w jednej płaszczyźnie. Czyli np. lotki modelu samolotu napędzane oddzielnymi serwami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Kiedyś tez myślałem o takim bajerze w motoszybowcu, zwłaszcza jak się lata bardzo wysoko, lecz cena mnie zniechęciła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Kiedyś tez myślałem o takim bajerze w motoszybowcu, zwłaszcza jak się lata bardzo wysoko, lecz cena mnie zniechęciła. Jezeli juz naprawde koniecznie trzeba wydac pieniadze , to raczej na variometr. Nie rozumiem tej fascynacji zyroskopami, szczegolnie w przypadku szybowcow. Ja wole czuc model w 100 procentach pod palcami (chociaz do ABS-u w samochodzie sie przyzwczailem - nie wiem czy pomaga ale nie przeszkadza :| ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuz Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 witam ciekawy temat , ja mam pytanko do Leszka K . czy 401 futaby nada się do szybowca ? "Warto je skonfigurowac tak by mozna bylo czulosc z ziemi regulowac." to fakt nawet w programie szybowcowym jest opcja gyro gdzie możemy ustawiać czułość , w zależności od trybu lotu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 I tu się z Tobą Wojtku zgodzę w 100% A że nie mam funduszy na oba ustrojstwa to problem jak by się sam rozwiązuje :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Markuz - GY401 - czemu nie, mozna, gyro to gyro. Nie wiem tylko czy 401 mozna skonfigurowac by generowal ramke 20ms. O ile pamietam, standardowo, to zwierze generuje ramke 3.5 ms czy cos w tym stylu. Tu moze byc klopot chyba ze uzyjesz odpowiednich serw - ale ta zabawa robi sie bardzo droga. Sadze ze lepiej byloby zostawic je do helikoptera a uzyc cos w stylu:http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6755&Product_Name=Turnigy_TG-380_Aeroplane_Gyro_-_Channel_Controlled Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuz Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 w 401 jest przełącznik analog i cyfrówka , ale z nie wielkiej praktyki wiem że gyro jest tyle warte jakie jest do niego podłączone serwo . Większość problemów w helikach z gyrem problem rozwiązuje wsadzenie dobrego serwa . ostatnio fundnąłem sobie takie serwa . I jak miałbym jakieś podłączać do gyra w szybowcu to na pewno coś podobnego . 12kg 0,09 s te serwka akurat do helika idą na tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Futaba GY401 nie współpracuje z cyfrowymi serwami JR. http://www.gpdealera.com/cgi-bin/wgainf100p.pgm?I=FUTM0807 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuz Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 ty jakieś BLS by się wsadziło i też było by ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Wotoma - wspolpracuje, wspolpracuje. Wylaczysz DS i wspolpracuje. Komercyjny bzdet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.