smootny Opublikowano 25 Marca 2010 Opublikowano 25 Marca 2010 Witam. Czytałem kiedyś, że sporo ludzi używa żyro w szybowcach. Pytam więc was mających więcej do czynienia z tym sprzętem niz ja - jak one się sprawują - i o jakich dokładnie modelach mówimy. Sam zastanawiam się nad zamontowaniem żyro w swoim asw28 lecz nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. Pozdro.
Leszek_K Opublikowano 25 Marca 2010 Opublikowano 25 Marca 2010 Zainstalowalem Wing Gyro Ikarusa w Andromedzie 1.9 z ArtHobby a to dlatego ze przez glupote zmontowalem platy bez zadnego wzniosu. Model mily tylko lotkami trzeba mieszac z oczywistego powodu. Zyro pomoglo zdecydowanie. Warto je skonfigurowac tak by mozna bylo czulosc z ziemi regulowac.
smootny Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Opublikowano 25 Marca 2010 To żyro o którym wspomniałeś ma wejścia na dwa serwa - to znaczy, że można kontrolować dwie płaszczyzny ??
Gość Anonymous Opublikowano 25 Marca 2010 Opublikowano 25 Marca 2010 WingGyro to zyroskop który może sterować dwoma serwami w jednej płaszczyźnie. Czyli np. lotki modelu samolotu napędzane oddzielnymi serwami
DarekRG Opublikowano 25 Marca 2010 Opublikowano 25 Marca 2010 Kiedyś tez myślałem o takim bajerze w motoszybowcu, zwłaszcza jak się lata bardzo wysoko, lecz cena mnie zniechęciła.
wojtek-a Opublikowano 25 Marca 2010 Opublikowano 25 Marca 2010 Kiedyś tez myślałem o takim bajerze w motoszybowcu, zwłaszcza jak się lata bardzo wysoko, lecz cena mnie zniechęciła. Jezeli juz naprawde koniecznie trzeba wydac pieniadze , to raczej na variometr. Nie rozumiem tej fascynacji zyroskopami, szczegolnie w przypadku szybowcow. Ja wole czuc model w 100 procentach pod palcami (chociaz do ABS-u w samochodzie sie przyzwczailem - nie wiem czy pomaga ale nie przeszkadza :| ).
markuz Opublikowano 25 Marca 2010 Opublikowano 25 Marca 2010 witam ciekawy temat , ja mam pytanko do Leszka K . czy 401 futaby nada się do szybowca ? "Warto je skonfigurowac tak by mozna bylo czulosc z ziemi regulowac." to fakt nawet w programie szybowcowym jest opcja gyro gdzie możemy ustawiać czułość , w zależności od trybu lotu .
DarekRG Opublikowano 25 Marca 2010 Opublikowano 25 Marca 2010 I tu się z Tobą Wojtku zgodzę w 100% A że nie mam funduszy na oba ustrojstwa to problem jak by się sam rozwiązuje :wink:
Leszek_K Opublikowano 29 Marca 2010 Opublikowano 29 Marca 2010 Markuz - GY401 - czemu nie, mozna, gyro to gyro. Nie wiem tylko czy 401 mozna skonfigurowac by generowal ramke 20ms. O ile pamietam, standardowo, to zwierze generuje ramke 3.5 ms czy cos w tym stylu. Tu moze byc klopot chyba ze uzyjesz odpowiednich serw - ale ta zabawa robi sie bardzo droga. Sadze ze lepiej byloby zostawic je do helikoptera a uzyc cos w stylu:http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6755&Product_Name=Turnigy_TG-380_Aeroplane_Gyro_-_Channel_Controlled
markuz Opublikowano 29 Marca 2010 Opublikowano 29 Marca 2010 w 401 jest przełącznik analog i cyfrówka , ale z nie wielkiej praktyki wiem że gyro jest tyle warte jakie jest do niego podłączone serwo . Większość problemów w helikach z gyrem problem rozwiązuje wsadzenie dobrego serwa . ostatnio fundnąłem sobie takie serwa . I jak miałbym jakieś podłączać do gyra w szybowcu to na pewno coś podobnego . 12kg 0,09 s te serwka akurat do helika idą na tarcze
Gość wotoma Opublikowano 29 Marca 2010 Opublikowano 29 Marca 2010 Futaba GY401 nie współpracuje z cyfrowymi serwami JR. http://www.gpdealera.com/cgi-bin/wgainf100p.pgm?I=FUTM0807
markuz Opublikowano 29 Marca 2010 Opublikowano 29 Marca 2010 ty jakieś BLS by się wsadziło i też było by ok
Leszek_K Opublikowano 29 Marca 2010 Opublikowano 29 Marca 2010 Wotoma - wspolpracuje, wspolpracuje. Wylaczysz DS i wspolpracuje. Komercyjny bzdet.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.