Pablolotnik Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Oto co udało mi sie ostatnio wykabinować : [/img] Jest to mikro inrunner przerobiony z silniczka od serwa e-sky. Sprzawdzałem go na duzym regulatorze (12A,mniejszego nie mam )Ma bardzo duże obroty mniej wiecej takie jak wiertlo u dentysty :twisted: .Chciałem sprawdzic czy daje jakis ciąg,ale nie mam do niego az tak małego śmigiełka.Nie wiecie z czego moznabu je zrobic zeby sie nie rozleciało przy tak wysokich obrotach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 z balsy o srednicy 20mm wklej na CA i nadaj ksztalt bedziesz mial fajny mikro wiatrak :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 smigielko ogonowe od jakiegos micro heli. a swoja droga to moze opisz jak to zrobiles albo daj lepsze fotki. JAkos trudno mi sobie wyobrazic inrunera ze szczotkowego silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Oto jak to zrobiłem :Najpierw zdjąłem tylną pokrywkę silniczka przy ktorej znajdowały si e szczotki.Potem wyciągnąłem wirnik z obudowy(Nadają się tylko wirniki które maja komutator podzielony na trzy)odgiąłem blaszki komutatora na zewnątrz i przylutowałem przewody.Wybiłem magnes z obudowy i nałozyłem na oske oryginalnego wirnika.zablokowałem zeby podczas pracy magnes sie nie zsunął z wałka. [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Zrób foto w Macro bo tak to niewiele widać :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 jeszcze troszkę pracy i będzie taki jak te http://www.ferret.com.au/c/ERNTEC/Miniature-Drive-Solutions-from-Erntec-p20532 http://www.ferret.com.au/c/ERNTEC/World-s-smallest-2-phase-stepper-motor-n702576 http://www.ferret.com.au/c/ERNTEC/Miniature-Motor-Drives-from-Erntec-p20536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 No własnie robie w macro ale niestety mam aparat do luftu http://www.photographyblog.com/reviews_concord_eyeq_5062af.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Macro się robi z bliska. Nie dziw się, że nie złapał ostrości. Każdym aparatem da się zrobić dobre zdjęcie tylko trzeba umieć :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 sory ale nie bardzo rozumiem ten opis. Dla mnie to nie jest typowy inrunner albo czegos nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Tak wygląda przekroju: [/img] Jest on na tyle nietypowy że nie ma obudowy i jako takiego wyprowadzenia do zamocowania śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 OK, a jak sa srobione uzwojenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Uzwojenie jest jednocześnie statorem ,to jest taka jakby plecionka z bardzo cienkiego drutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 inaczej...z po co te blaszki komutatora wogole...Skoro uzwojenia sa na zewnatrz to po jakie licho wogole one tam sa potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 No tak szczerze mówiąc to możnaby było się ich pozbyć o tym nie pomyślałem :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 To jest 3 faz czy normalny szczotkowiec z opisem bez spacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 To jest szczotkowiec przerobiony na trójfaze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Przydało by się zrobić test ciągu i wywalić te blaszki (lżej będzie). Masz oryginalny link do strony na której to znalazłeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zastanawiam sie jak to jest zrobione. Skoro szczotkowiec to konstrukcja srednio nadaje sie do przerobki, aby nie rzec ze wcale. Chetnie bym to zobaczyl na zdjeciach gdzie cokolwiek widac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 ] Zastanawiam sie jak to jest zrobione,ee,tam,jak się kręci to już jest "c..óś" :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Szczerze mówiac to ja juz wymiekam :? Nie wiem za bardzo jak wam to wytłumaczyc . Nie jest to przeróbka z silniczka typu 180,400 itp.to jest przeróbka mikro silniczka z tego mikro serwa http://www.modelarski.com/produkt-Serwo_cyfrowe_8g,4324.html ma tylko 6mm srednicy i jest zbudowany inaczej niz inne szczotkowce.Jest to chyba silnik kubkowy czy jakoś tak ,nie wiem jak to sie fachowo nazywa.Nie przerabialem go według zadnej stronki.Poprostu lezał mi na biurku i go rozebrałem ,troche pomyślałem i jest. Niestety fotek nie moge dac bo mam stary aparat (6 letni)i fotki z bliska nie wychodza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.