Skocz do zawartości

Pojemność i ładowanie NICD

ToMarkov

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam w aparaturze HITEC Eclipse 7 pakiet 1300mAh NICDM. Pakiet wytrzymuje mi bardzo krótko, około godziny pracy na symulatorze i niecałe 30min podczas sterowania modelem. Udało mi się zrobić przejscówkę aby ładować pakiet z ładowarki a nie przez aparaturę. Teraz moje pytanie: jak poprawnie rozładować i naładować ten pakiet poprzez ładowarkę Turnigy Accucell 6 - jak po naładowaniu sprawdzić dokładną pojemność oraz napięcie pakietu. Wczesniej, gdy ładowałem przez nadajnik po 18h (tak pisze w instrukcji) włączam radio a wyświetlacz pokazywał 11.1V czy takie ma być napięcie i to jest pełny pakiet czy jednak jest coś nie tak ?

Opublikowano

Włóż w ładowarkę pakiet, sama odczytuje ilość celi (przynajmniej mój accucel) :

Ustaw program ni-cd.

Pakiet rozładuj.

Naładuj na max-a

I ponownie rozładuj, sprawdzając ile można z niego "wyciągnąć" :D

Napięcie po naładowaniu powinno sięgać 12v i szybko spadać 8)

Przynajmniej ja tak miałem zawsze :roll:

Opublikowano

Pakiet 1300 i godzina lotu to porazająco za mało :rotfl: W Optic 6 miałem 600 i wystarczyło 3 godz. lotu. Przeprowadź cyklowanie czyli rozładuj naładuj. Pobaw się prądem większym niż 10godz. czyli np 200mA.

Opublikowano
Fokker, zgadzam się. Jest zdecydowanie za mało. Teraz rozładowuję prądem 0.1A i takim tez prądem naładuję pakiet. Zobaczymy jak będzie po takim zabiegu.
Opublikowano

Weszlo 639mAh. Padnięte cele ?

Po 40 minutach pracy radia. Tzn, włączyłem nadajnik i położyłem sobie spokojnie na półce, jego napięcie w tej chwili wynosi 9,8V ... zaraz po naładowaniu wskazywał 10,4V.

Pakiet do wymiany ?

EDIT:

No i pakiet wytrzymał tylko 96min. Jest to zdecydowanie za mało, a myślę że podczas ciągłej jego pracy ( czyli podczas sterowania modelem ) wytrzyma jeszcze krócej.

Czy ktoś może mi powiedzieć jak zrobić do niego zasilanie, albo gdzie kupię najtaniej. W krakowskim sklepie modelarskim życzą sobie 150zł za taki pakiet.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zrób jeszcze cyklowanie pakietu np z 3 - 4 razy to może przywrócić go do życia. Trwa długo ale przecież i tak długo oglądasz kazdą złotówkę zanim wydasz ją :rotfl:

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Odłóż tą komputerową ładowarkę na kilka dni... i naładuj zwykłą, stałoprądową. Prąd w okolicach 130 mA (100 -150) przez 20 -12 godz. Potem rozładuj i powtórz ze 2 razy jeszcze. Możesz rozładowywać komputerową do napięcia 6,4V ale prądem w granicach 100 mA. Jeśli masz możliwość to przemierz poszczególne cele, może być któraś "padnięta". Daj znać jaki efekt.

Pozdrawiam - Jurek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.