darek.3333 Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 Objaw jest taki , że wychylając ster kierunku (4 kanał) w lewo i wracając do neutrum wszystko działa poprawnie ale wychylając w prawo serwo zaczyna szarpać i drgać. Myślałem , że to wina serwa ale po przyłączeniu tego serwa do innego kanału serwo zaczęło działać poprawnie. To skłoniło mnie do dalszych poszukiwań. Wziąłem inny model z innym odbiornikiem i innymi serwami (odbiornik zbindowany do tego samego nadajnika) i wadliwe działanie steru kierunku w prawo powtórzyło się. Jaka może być przyczyna? Może nie działa poprawnie przekazywanie sygnału wychylenia dźwigienki steru kierunku. Czy można to jakoś samemu naprawić przemywając jakieś styki? A jak nie to czy w okolicach Warszawy ktoś zna jakiś serwis Futaby? A może jest jakiś punkt w Polsce do którego można wysłać taki nadanik? Ostatnio rozbiłem model z powodu wychylonego steru kierunku maksymalnie w prawo. Myślałem , że zawiniło tylko serwo ale teraz wiem , że nadajnik męczył je drganiami i szarpnięciami i dlatego padło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swift Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 Mocno podejrzany jest potencjometr drążka. Jeżeli da się rozebrać, to pod warunkiem, że ścieżka nie jest pęknięta, doraźnie pomoże przemycie naftą. Najlepiej wymienić na nowy. Kiedyś powszechnie w aparaturach były potencjometry 5k om. Jak jest w tej Futabie nie wiem. PP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.