markac Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 Panowie. Właśnie zabrałem się za składanie szybowca i wyszła taka sytuacja, jak przedstawiam na zdjęciu poniżej. Na górze widok poglądowy z góry (nie istotny), a na dole widok poziomy na ruchome lotki w stateczniku poziomym. Na czerwono zaznaczyłem zniekształcenie tej lotki. Czy jest sposób, żeby przywrócić jej poprzedni stan? ;/ Przecież to nie będzie leciało... Model jest z EPP. Zdjęcia niestety nie mogę umieścić, ponieważ zapomniałem kabelka... Przejechałem 140 km żeby polatać i wiecie co, zapomniałem też modelu w którym miałem całą potrzebną elektronikę... Ja się chyba już starzeję... Jutro rano robię kurs powrotny i mam do przejechania w sumie 300km ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
markac Posted April 2, 2010 Author Share Posted April 2, 2010 Użyłam twardej okładki po zeszycie (nie miałem listewek) i przyłożyłem do tej krzywej lotki szczepiając ją trzema spinaczami. Zobaczymy czy do rana się naprostuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krecik13 Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 Proponowałbym odciąć całkowicie lotkę i wkleić ją na zawiasy wykonane z dyskietk (trzymają bardzo dobrze). Zastosowałem to w swiom Easy Glider, gdy straciłem lotke po twardym lądowaniu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted April 4, 2010 Share Posted April 4, 2010 Tak jak pisał Krecik13, zawias dać w najwyższym miejscu zniekształcenia steru(lotki są w skrzydle, na statecznikach mamy stery). Można też z depronu wystrugać nową. Jeżeli kształt będzie odpowiednio zachowany to nie pogorszy to właściwości lotnych . Edit. Do tego co napisałeś ze spinaczami. Same spinacze nic nie dadzą. Podgrzej to suszarką do włosów i będzie gites. Zajmie to max 10 min:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
markac Posted July 19, 2010 Author Share Posted July 19, 2010 Motoszybowiec oblatany w ten weekend (wcześniej miałem aparaturę w serwisie) Jak się okazało, nie miało to żadnego wpływu na charakterystykę lotną i niepotrzebnie się tym w ogóle przejmowałem. Model lata cudnie, a już się bałem, po opiniach o nim na tym forum. Bajecznie się prezentuje w powietrzu. Jednak rozmiar ma znaczenie hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.