RobWan Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam. Wiem, że w serwie TG9 jest silnik bezszczotkowy/bezkomutatorowy. Ma zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. A jaki ma silnik tańsza wersja TG9e? Nie piszą w opisach. W przeciwieństwie do TG9 gdzie jest to zaznaczone. Wnioskować można, że jest z komutatorem. Ktoś ma takie serwo? Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Coreless to nie to samo co brushless :wink: Ja nie mam nic do serw TG9e, do małych, "tanich" modeli - różnicy praktycznej miedzy TG9 ja nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobWan Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Coreless to nie to samo co brushlessPoczytałem właśnie i się podszkoliłem. To jakie się stosuje silniki w tych serwach? Jedne i drugie mają szczotki? Bo mi zależy na żywotności. A jednak szczotka się zużywa. Czy w serwach nie stosuje się bezszczotkowych? Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 A do czego Ci taka wiedza? Silnik pracuje tylko przecież jak serwo zmienia położenie. Masz zamiar robić z nich mikro-silniki napędowe ? Jak przydzwonisz w ziemię to i tak lepiej wyrzucić takie serwo. One są często podparte tylko na jednym łożysku i się wyginają osie wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Wydaje mi się że kolegi nie stać na porażkę w planowanym przez niego projekcie . Ale kupno 1000 serwomechanizmów za 2 $ i niezawodność to już dwa wykluczające się założenia Kupiłem te tanie serwa i do małych prostych modeli są ok ale jeśli to ma pracować w konstrukcji komercyjnej to już całkowite nieporozumienie . coś w stylu używania do pracy zarobkowej wiertarki za 30 pln z hipermarketu - chyba trafne porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobWan Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 A do czego Ci taka wiedza?Też z ciekawości. Ale jak mam dać kilka zł więcej za bezszczotkowy to dam. Jak tam jest szczotkowy tylko z lżejszym rotorem to nie dam. Bo bezwładność aż tak w moim projekcie ważna nie jest.A potrzebuję do czegoś takiego. Tylko nie będzie wahliwych lusterek. Ale i tak siła jaką będzie musiało pokonać serwo będzie znikoma. Dlatego o przekładnię jestem spokojny. Jedynie potencjometr i silnik jeżeli ma szczotki. Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.