RobWan Posted April 4, 2010 Share Posted April 4, 2010 Witam. Wiem, że w serwie TG9 jest silnik bezszczotkowy/bezkomutatorowy. Ma zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. A jaki ma silnik tańsza wersja TG9e? Nie piszą w opisach. W przeciwieństwie do TG9 gdzie jest to zaznaczone. Wnioskować można, że jest z komutatorem. Ktoś ma takie serwo? Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Coreless to nie to samo co brushless :wink: Ja nie mam nic do serw TG9e, do małych, "tanich" modeli - różnicy praktycznej miedzy TG9 ja nie zauważyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobWan Posted April 5, 2010 Author Share Posted April 5, 2010 Coreless to nie to samo co brushlessPoczytałem właśnie i się podszkoliłem. To jakie się stosuje silniki w tych serwach? Jedne i drugie mają szczotki? Bo mi zależy na żywotności. A jednak szczotka się zużywa. Czy w serwach nie stosuje się bezszczotkowych? Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
krankor Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 A do czego Ci taka wiedza? Silnik pracuje tylko przecież jak serwo zmienia położenie. Masz zamiar robić z nich mikro-silniki napędowe ? Jak przydzwonisz w ziemię to i tak lepiej wyrzucić takie serwo. One są często podparte tylko na jednym łożysku i się wyginają osie wtedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Wydaje mi się że kolegi nie stać na porażkę w planowanym przez niego projekcie . Ale kupno 1000 serwomechanizmów za 2 $ i niezawodność to już dwa wykluczające się założenia Kupiłem te tanie serwa i do małych prostych modeli są ok ale jeśli to ma pracować w konstrukcji komercyjnej to już całkowite nieporozumienie . coś w stylu używania do pracy zarobkowej wiertarki za 30 pln z hipermarketu - chyba trafne porównanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobWan Posted April 5, 2010 Author Share Posted April 5, 2010 A do czego Ci taka wiedza?Też z ciekawości. Ale jak mam dać kilka zł więcej za bezszczotkowy to dam. Jak tam jest szczotkowy tylko z lżejszym rotorem to nie dam. Bo bezwładność aż tak w moim projekcie ważna nie jest.A potrzebuję do czegoś takiego. Tylko nie będzie wahliwych lusterek. Ale i tak siła jaką będzie musiało pokonać serwo będzie znikoma. Dlatego o przekładnię jestem spokojny. Jedynie potencjometr i silnik jeżeli ma szczotki. Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.