Diakon Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Wczorak dostałem aku z Batimexu do przyszłej (takową mam nadzieję) Aluli i dzis sobie je skończyłem. 3 ogniwka miały napięcie ok. 1,25V a jedno ok. 1,15V. Wszystko zlutowane, zataśmowane no i robię złączkę. Wlutowałem jeden kabelek na golda (zaznaczam, one są ze sobą połączone, trzeba je odciąc, ale chciałem to zrobic później), i przylutowywyję drugi. Poczułem ciepło na aku... O co chodzi? Czy z lutownicą coś jest nie tak? I nagle do mnie doszło, co ja zrobiłem :oops: ... Szybko rozcinam goldy: napiecie 3,7V. Nieco później 3,8V... Chyba aku to przeżyło . I małe pytanko (tylko dla pewności): ile godzin najlepiej teraz ładowac aku (zasilacz ma 60mAh, std. Hiteczna "ładowarka")? Z 8 godz.? 10? ***************** Edycja: aku doszedł do sobie: 4,7V. Jeszcze nie ładowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Jeśli to pierwsze ładowanie to naładuj je prądem 1/10c czyli kilka godzin ładowania. Potem już możesz w zależności od ogniw ładować nawet do 2,5C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Ja i tak mam tylko jeden zasilacz! Przynajmniej na te 5V. Aku ma 300mAh, więc bedzie to 0,2C. 8-10 godzin niech się ładuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 jakie to jest dokładnie AKU ?? Nak KAN to spoko nic im nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Zwykły Batimex . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Diakon, prosze cie :/ chociaz byś linka zapodał do konkretnego aku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 ...Chyba aku to przeżyło ...Edycja: aku doszedł do sobie: 4,7V. To, że aku przeżył takie traktowanie o niczym nie świadczy ! Zwarcie żadnemu akumulatorowi nie wychodzi na dobre. A swoją drogą to zastanawiam się jak można być tak bezmyślnym aby świadomie zlutować kable robiąc zwarcie :shock: Dobrze, że nie zrobiłeś tego przy Lipolach !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 A swoją drogą to zastanawiam się jak można być tak bezmyślnym aby świadomie zlutować kable robiąc zwarcie :shock: Nie zlutowałem ze sobą kabli, tylko wlutowałem je na złote wtyki, które są ze sobą połączone. A czemu to zrobiłem? Nie wiem. Jakiś rozkojarzony musiałem byc . PS. Aku jest naładowane i (póki co) jest gitarka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Ale ten Diakon tajemniczy ,nie poda co to za świetne aku. ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 czasem się zdarza .... też się rozkojarzyłem (browar) i zabrałem za lutowanie wtyczek do lipoli. Bez chwili zastanowienia wziąłem nóż i ... ciach - oba przewody na raz. W nożu dziura a gorący pakiet szybko rzuciłem w trawę. Na szczęście do dziś ma się dobrze. Gorzej z nożem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Kacper.... kotlet roku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.