sionziom Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Tak jak w temacie nie mam żadnego pomysłu czym kleić większe powierzchnie depronu i może podrzucicie ciekawe pomysły a raczej kleje. Do sklejenia mam trochę depronu bo robię model w którym klei się do siebie kilka dość dużych kawałków depronu do siebie a potem trzeba rzeźbić . Z góry dziękuje.
Gość Anonymous Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 UhuPor do dużych powierzchni jest trochę za drogi. Lepiej kleić klejem polimerowym np Dragonem.
Janosik72 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 a po ilu odparuje spiryt z dragonu przy klejeniu duzych powierzchni? , bo uhu por masz sklejone po 5-min :wink:
sionziom Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Tak a może macie pomysł na jakiś klej który szybciej schnie niż polimerowy a uhu-por odpada (za drogi)?
Gość Anonymous Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 No właśnie uhu do dużych powierzchni nie bardzo (bynajmniej nie dla każdego) - jest drogawy. To jeszcze mi do głowy przychodzi dwustronna taśma klejąca, ale ją się będzie kiepsko obrabiało.
sionziom Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Tak myślę a może 5 minutowa epoxy ?
Gość Anonymous Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Chyba taniej będzie UHUPorem
Tomek Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dragon sklei w 3 sekundy . To aż tak strasznie długo???? :shock: Smarujesz dragonem powierzchnie (obie) bardzo cieniutką warstwą (np. kartą kredytową ojca)- zużytą i łączysz połówki . Rozdzielasz na 2-3 minuty i składasz ponownie . Sklejone niemal od ręki. Tylko uważaj drugiego podejścia nie będzie . :rotfl: Czyli dużo pustego równego miejsca + 5 minut zabawy + 6 zł na klej.
DarekRG Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgadzam się, dragon potrafi schnąć nawet tydzień a i tak spoina nie jest całkowicie zaschnięta. wszytko zależny jak dużą powierzchnie się klei. Przerobiłem temat robiąc katanę sylwetkową z depronu. Kiedyś widziałem klej UHU w spreju. Ciekawe czy to by się sprawdziło? Trzeba by przetestować czy materiału nie zeżre i klej jak znalazł. Gdzieś na internecie widziałem jak gość w ten sposób kleił depron czy jakąś tam piankę. Psiknął pierw jedną powierzchnie, potem drugą i po chwili złączył. Minus był taki tego że klej łapał jak CA, czyli brak zrobienia ewentualnych korekt. Jak już się elementy złapią to na amen.
Motylasty Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Uhu przy dużych powierzchniach raczej odpada ze względu na koszty i brak możliwosci manewru elementami klejonymi po "złapaniu", Polimer - może być, aczkolwiek sam polecałbym SOUDAL Ref. 66A - D4B4. Poczytaj o klejeniu w tym miejscu
sionziom Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 żywica Tu masz żywice 113,5g za 25zł a uhu por 40g za 8,50zł to 113,5g uhu poru kosztuje też ok 25 ale żywice masz w butelkach i zrobisz ile chcesz a uhu musisz wyciskać do ostatniej kropli i kilka tubek kupić. Albo kupić 220g żywicy za 40zł i w tedy dużo taniej niż uhu por.
jary14 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Żywica, to słaby pomysł... Ja nawet duże powierzchnie kleję CA, ewentualnie świetnie mi się przy depronie sprawdza "Technicoll" - Polecam
Tomek Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Skoro płyty mają być i tak rzeźbione to drobne niedopasowanie nie jest problemem. :wink:
sionziom Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 A może być klej polimer dorexu zamiast dragona ?
gregoorr Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Do dużych powierzchni używam kleju w spraju, np. boll. http://www.ekwasek.pl/image_func.php?img=gfx/b12297d1da289583272d4be55cef9d59.jpg&maxwidth=250&lang=pl
JarekF Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja do wiekszych powierzchni używam polimerowego do klejenia styropiwnu f-my "Śnieżka" gdy nie zależy mi na szybkości połączenia. Spoina bezbarwna, zapach kleju spirytusowy. To, że klej długo wiąże czasami jest zaletą - można sobie spokojnie wszystko ustawić, ułożyć jak trzeba zabezpieczyć przed przesunięciem i odstawić np. na dobę. Innym klejem do większych powierzchni jest poliuretanowy f-my "Soudal". Przy czym elementy klejone tym klejem należy nieco obciążyć, bo się spienia (spoina żółta) i może podnieść nieobciążone elementy modelu. Oba kleje do kupienia w hipermarketach budowlanych :Praktiker, Castorama, Leroy Merlin, Obi oraz w mniejszych lokalnych sklepach i hurtowniach malarsko-budowlanych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.