Drako_27 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Witam Nie wiem czy w odpowiednim miejscu zamieszczam moję pytanie jak by co to z gory przepraszam Chodzi mi o to że posiadam makiete ZLINA 50LS i mam w nim śmigło 13x7 a chciałem zamienić na trzyłopatowe tak żeby odzwierciedlić orginal jak się dobiera takie smigła żeby mieć odpowiedni ciąg? Silnik do ASP 10cm 4-takt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Była mowa o tym już wielokrotnie. Ja stosuję przelicznik 0,78 x średnica 2łopatowego. Skok +1cal. W Twoim przypadku to byłoby 13 x0,78 = 10 x 8 dla 3łopatowego. Inni twierdzą, że wystarczy by śmigło 3łopatowe miało średnicę o 1cal mniejsza ale w/g mnie to błędna teoria. Mam ten sam silnik i super latało mi się ze śmigłem APC 13x6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOBAS Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 moim zdaniem skuteczność śmigła trzyłopatowego jest owiele mniejsza niż dwułopatowego, po drugie jak się kręci to i tak nie widać czy to trzy czy dwu łopatowe, a po trzecie jak tak bardzo chcesz redukcyjnie to jak stoi na ziemi to sobie takowe zakładaj 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 moim zdaniem skuteczność śmigła trzyłopatowego jest owiele mniejsza niż dwułopatowego Nie tylko Twoim zdaniem :wink:. 3łopatowe zawsze mniej sprawne niż 2łopatowe. Względy wizualne zostawmy autorowi w końcu pytał tylko o zasady zamiany. Akurat rozumiem jego celowośc bo w jednym z moich modeli też śmigło 3łopatowe prezentuje sie lepiej od 2łopatowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOBAS Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 :roll: tak samo jak w moim modelu zresztą jak w większości samolotów angielskich były lewe śmigła i takowe zakładam do oceny ale latam na zwykłym 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.