rapier Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Witam Kilka dni temu dzieki uprzejmości Mirka ( Leda_g ) otrzymalem do testów ze sklepu rcabc mikrokamerke o dosc obiecujacych parametrach. Paczuszka przyszla jak to zawsze w przypadku tego sklepu idealnie zapakowana i zabezpieczona. Co tylko wzmoglo napiecie przed jej otwarciem, bo akuratnie w poblizu nie mialem nic co pomogloby w jej odpakowaniu. Ufff W koncu sie dogrzebalem i moim oczom ukazal sie milusi widok. http://newimages.fotopic.net/?iid=12jezv&outx=800&quality=70 Niby nic bo to tylko opakowanie, ot zwykle pudelko, ale wlasnie takie rzeczy juz zaczynaja cieszyc. Jeszcze nie otwarte a juz mamy wrazenie ze mamy do czynienia z produktem gdzie spodziewac sie mozemy wyzszej jakosci. Mysle ze producent mial tego swiadomosc. http://newimages.fotopic.net/?iid=12jezp&outx=800&quality=70 Uchylamy wieczka i ....O rany jakie to małe.. Zaskoczeniem jest to ze nie tylko male ale i cienkie no i jakosc plastikow ...Nie mam zastrzezen. Tak wiec apetyt rosnie coraz bardziej. http://newimages.fotopic.net/?iid=12jezo&outx=800&quality=70 Jeszcze jedno ujecie aby ocenic jak to wyglada. http://newimages.fotopic.net/?iid=12jezq&outx=800&quality=70 Kamera to jedno ale co z reszta...Ano pod spodem spodziewamy sie kabelka USB a tu zaskoczenie. Sporo tego a nawetr wiecej niz mozna sie spodziewac. Wyciagamy wiec wszystko i ukladamy i mamy taki oto zestaw: http://newimages.fotopic.net/?iid=12jezr&outx=800&quality=70 W sklad jego wchodzi: - kamerka - Kabelek USB do przenoszenia naszych wypocin - Drugi kabelek USB sluzacy do ladowania - Mala plytke CD z instrukcja i sterownikami - Mala smycz - No i.....No wlasnie tu zaskoczenie...Ladowarke na jedna baterie AA - Calkiem mily dodatek tym bardziej ze wykonany nad wyraz estetycznie. http://newimages.fotopic.net/?iid=12jezt&outx=800&quality=70 Calosc wykonana z aluminium, ladnie obrobione, bez zadziorow . Smycz mozna podpiac zarowno do kamerki jak i do ladowarki. http://images.fotopic.net/?id=64777962&noresize=1 A tutaj mamy porownanie aby lepiej wyrobic sobie opinie co do wielkosci tego gadgetu. Teraz troche danych technicznych Aparat cyfrowy i kamera Wymiary: 4,3 x 2,8 x 15 cm Waga: 17g Obiektyw: Pinhole Rozdzielczość obrazu: 2048 x 1536 pikseli Rozdzielczość filmu: 1280 x 960 pikseli FPS: 29 klatek na sekundę Format plików zdjęć: JPEG Format plików wideo: AVI (MJPG) Zasilanie: Akumulator litowo-jonowy Karta pamięci: Micro SD / SDHC / TF Card Plug-and-Play - nie wymaga dodatkowych sterowników Tak wiec poki co koniec czesci pierwszej testu. Aby pokazac jej mozliwosci poczekam do weekendy w nadzieji na ladna, lotna pogode aby w pelni ocenic mozliwosci tego malenstwa. Ogolne wrazenie bardzo dobre a nawet lepiej. Nie mozna nic zarzucic narazie i do niczego sie przyczepic. Ogolne wrazenia pozwalaja miec nadzieje ze w drugiej czesci testu kamerka wypadnie rownie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Witam Nooo zapowiada się ciekawie, choćby z samych parametrów przebija popularne FCO2. Ciekaw jestem obrazu jaki rejestruje :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Co do jakosci obrazu te jeszcze chwilke cierpliwosci. Co zas ceny to nie jest tajemnica i na stronie sklepu jest bo i kamerka w sprzedazy jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubi120 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Z niecierpliwością czekam na filmik z tej kamerki - koniecznie zamieść jak najszybciej Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Szału raczej nie będzie,jedynie cena może być atrakcyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Witam Marcin cena jest taka jak FCO2 a już gabarytami i wagą jest lepsza, jak jeszcze okaże się, że robi lepsze fotki i filmy, to już jest powód aby amiast FCO2 kupić właśnie tą kamerkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Nie możesz dać najpierw filmiku naziemnego ? wtedy będziemy mieli jakieś już odniesienie co do jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Marcin cena jest taka jak FCO2 a już gabarytami i wagą jest lepsza W modelarstwie na pewno,ale jeżeli chodzi o samo zarejestrowanie obrazu,to nie idzie to w parze z jakością.Jak na razie optyka to taka mało podatna dziedzina na miniaturyzację,ale kiedyś myślano też,że ziemia wygląda zgoła inaczej niż dzisiaj,więc jest nadzieja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Tak to wyglada kiedy jest szaro, buro i ponuro [vimeo] [/vimeo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traperxx Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 według mnie wygląda całkiem nieźle Będę musiał sobie sprezentować taką kamerkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 trzeba jeszcze wziac poprawke na to ze jakosc pogorszona przez konwersje na portal vimeo a nadtoo wyjatkowo paskudny i pochmurny dzien...JAk tylko bedzie troche slonca to nakrece cos z powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Koniecznie skieruj ją troche w dół podczas oblotu. Jakosc troche lepsza od gumcama. Czy moglbys sprawdzic jaki kąt obiektywu ma ta kamerka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Dzis pomomo porwistego wiatru udalo mi sie dzieki pomocy Slawka przetestowac kamerke w bardziej slonecznej scenerii. Jak to wyglada pozostawiam ocenie kazdego z osobna. Niestety kamerka byla montowana na modelu 3D a i wiatr niemilosiernie szarpal , na tyle ze pilot zdecydowal o szybszym ladowaniu. Przy odtwarzaniu zmiencie na 720p na dolnym pasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Próbowałem kilka razy ale niestety nie mogę znaleźć w którym momencie jest ta jakość HD Kolory a'la gumcam i jakość odrobinę lepsza ale koło HD to niestety nie leżało. Wziąłem już nawet poprawkę na kompresję YT i dalej marnie. HD, HD... Mamy niestety tylko większy plik wynikowy ale niestety zaszumiony przez zdublowanie punktów z mniejszej matrycy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Próbowałem kilka razy ale niestety nie mogę znaleźć w którym momencie jest ta jakość HD Kolory a'la gumcam i jakość odrobinę lepsza ale koło HD to niestety nie leżało. Wziąłem już nawet poprawkę na kompresję YT i dalej marnie. Mialem gumcam-a i jakosc tej kamerki jest znacznie lepsza, no ale rozumiem Twoje rozgoryczenie. wojtass_nt A ja się zastanawiam czy żeby dostać coś do testów to trzeba być kolegą Mirka? Bo mam czarne przeczucie że próba załapania się na testy i dobre chęci z góry są przesądzone. Jeszcze jeden test w lespsza pogode i kamerka wraca do Mirka. Wojtasss-nt dla twojej wiadomosci to racze zauwazyc ze okres kiedy sklep sie promowal i sprzedawal towar za przyslowiowy grosz w zamian za opis i testy juz dawno minol i chyba w naiwnosci swej nie sadziles ze tak bedzie zawsze. Ja po prostu nosze sie z zamiarem zakupu malej kamerki o lepszych parametrach i Mirek zaproponowal mi wypozyczenie jej i przetestowanie i tylko tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Na pierwsze pytanie już dawno dostałem odpowiedź więc nie wiem po co to napisałeś :roll: Też mam 2 gumcamy i nie widzę wielkiego skoku jakości. Zobaczymy na słońcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Oh te parametry to jedno wielkie naciąganie.... niestety jest to obraz 640x480 przeskalowany dwukrotnie, w wyniku czego obraz jest dodatkowo rozmyty, przez co jakośc jest słabsza niż FlyCam One. Tylko popatrzcie na ten timestamp...on nie jest rozmyty przez kodeki vimeo, tyko jest taki oryginalnie Ten sam hardware i software co w prezentowanej kamerze jest użyty w całej masie podobnych zabawek dostepnych na Allego i ostatnio za 14$ w HK. Odradzam zakup. Na HK przynajmniej przyznali się do manipulacji, ale większoś sprzedawców wciska że to HD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 całej masie podobnych zabawek dostepnych na Allego i ostatnio za 14$ w HK. Odradzam zakup. Na HK przynajmniej przyznali się do manipulacji,Mozesz podac link? Chetnie zobacze ta kamerke i ten tekst. Warto byloby porownac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.