Skocz do zawartości

Sztuka latania - pierwsze loty:)

leszek_c

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello tutaj jest link do tematu:

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=295805#295805

Jak obiecałem, że od rana zacznę latać tak latałem. W drugim filmiku są wycinki kiedy to szybowałem samolotem, myślę że dobrze wytrymowałem niebieskiego ptaka. Czekam na komentarze, ale już w tym nowym temacie. Kraksy się już skończyły:)

P.S. Ładuję znowu pakiety na popołudniowy lot:)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam

Jak wypuszczasz model silnik powinien pracować na maksymalnych obrotach.

i na pełnym gazie - tak jak już Ci wcześniej radzono.

Za chwilę zostanę odżegnany od czci i wiary (za to co napisałem) ale napiszę.

Start AXN'em wyrzuconym z ręki na pełnym gazie = kret na 95% :ble:

Dlaczego? Bo takie są prawa aerodynamiki.

Silnik pchający umieszczony za środkiem ciężkości i powyżej niego ma tendencję pchania modelu w dół. A dlaczego tego efektu nie ma w czasie lotu? Bo model ma już odpowiednią prędkość a wraz z jej wzrostem wzrasta siła nośna na skrzydłach, która przeciwdziała sile pchającej nos samolotu w dół. Można ustawić model tak, że przy minimalnej sile wyrzutu z ręki i maksymalnych obrotach silnika będzie leciał poziomo lecz gdy zacznie nabierać prędkości będzie dla odmiany zadzierał nos do góry.

W tej sytuacji proponowałbym startować z 1/2 gazu a w miarę jak model się rozpędza dodawać mu gaz.

Skąd to wiem? Sam latam AXN'em i właśnie pierwszy lot był na max. gazie i trwał raptem 1,5 sek.

Gość Anonymous
Opublikowano

Prawda - ES na bezszczotce zachowuje się podobnie. Przy starcie trzeba mu pomóc SW albo wyrzucić niezgodnie ze sztuką czyli lekko w górę.

Opublikowano

Za chwilę zostanę odżegnany od czci i wiary (za to co napisałem) ale napiszę.

W żadnym wypadku - odszczekuję pełny gaz - a tak nawiasem mówiąc - czy to jest udana konstrukcja i dobra dla początkujących skoro ma taką przypadłość? Gdyby nie forum...
Opublikowano

Start z silnikiem zalezy jak ustawiony jest silnik. Jezeli ustawiony jest zle - efekt bedzie widoczny zawsze, jezeli ustawiony jest dobrze - wszystko jest cacy niezaleznie od startu z gazem czy bez gazu. A sprawdzic to mozna bardzo latwo. Model w gore, szybujemy bez silnika na bezpiecznej wysokosci i dajemy pelen gaz. Jezeli sklon silnika jest wlasciwy - model powinien rozpedzac sie i jednoczesnie zaczac sie wznosic. Jezeli pelen gaz powoduje nos w dol lub nos w gore - oczywiste jest ze trzeba skorygowac nachylenie silnika.

Opublikowano

Witam

czy to jest udana konstrukcja i dobra dla początkujących

Dla kogoś kto zaczyna przygodę z modelarstwem RC to doskonałym modelem jest Easy Glider Pro. Nie wiem dlaczego większość osób rezygnuje z niego najczęściej kierując się "grubością portfela". OK, jest to zasadny argument, ale... może lepiej odłożyć jeszcze na kilka tygodni, miesięcy lub do następnego sezonu swój debiut w lataniu RC, jak kupić coś na szybko i potem toczyć boje o przetrwanie w powietrzu lub się rozczarować, bo model zbyt szybko się znudził (co może się przydarzyć po zakupie Easy Star'a, co nie zmienia faktu, że jest on bardzo przyjemny do bardzo leniwego i relaksującego latania).

Jezeli pelen gaz powoduje nos w dol lub nos w gore - oczywiste jest ze trzeba skorygowac nachylenie silnika

I to tyz prowda, ino...

W modelach Easy Star, Focus, AXN masa modelu gotowego do lotu jest ok. 400-500g, powierzchnia skrzydeł dość duża, silnik ze śmigłem wytwarza ciąg prawie dwa razy większy jak masa modelu, co daje bardzo duże przyspieszenie, a to przekłada się na dość duże siły działające na model w momencie startu (nie do końca adekwatne do jego gabarytów, profilu i masy). AXN z takim wyposażeniem jakie ma w zestawie aby latać poprawnie na pełnym gazie musiałby mieć silnik wychylony, chyba, jakieś 35-40 stopni ku górze. Wystarczy zamontować słabszy silnik lub śmigło o mniejszym skoku albo latać na 1/2 gazu, tylko kto będzie się chciał wozić po niebie 5 min. zanim osiągnie słuszny pułap do lotu szybowcowego. Gaz na max., kontra wysokością i za 15sek. jesteśmy na 200m :lol: :wink:

Opublikowano

Hmmmmmmmm, a czy my ino nie przeginamy troche? Szybowiec to nie 3D i jak nazwa wskazuje zbudowany jest do szybowania a silnik jest rzecza pomocnicza. OK, silnik jaki jest taki jest, jezeli model staje deba gdy damy pelny gaz - i nie zgodze sie ze mozna latac na 1/2 gazu bo wczesniej czy pozniej ktos targnie te wajche do oporu z wiadomymi skutkami.

A wystrczy smigielko zalozyc o 2 numery mniejsze i co sie dzieje - ano aeroplan nagle zachowuje sie jak potulny baranek, wznosi sie ciagle szybko ale jak aeroplan (czyli jest w pelni kontrolowalny) a nie jak 3D i nagle okazuje sie ze bateria starcza na pol dnia latania.

Nie lepiej tak? Pomijam oczywiscie zapedy chetnych mocnych wrazen ale tu rosyjska ruletka jest ciekawsza.

Opublikowano

Witam

Hmmmmmmmm, a czy my ino nie przeginamy troche?

Leszku i tu jest sedno sprawy. Kwintesencja całych rozważań. Masz u mnie jasne, pełne z pianką.
Opublikowano

Tomislaw - nie wszyscy sie zachwycali. E-szybowce FAI nie maja problemu ze wznoszeniem w pionie - ale facet poczatkuje - wyczyn moze go w przyszlosci zaineteresuje, ale na pewno nie teraz. Wieku temu wyczyn to byla klasa motoszybowcow 1kg szybowca /1ccm silnika i bodaj 1 minuta (tu moge sie mylic) pracy tegoz.

Opublikowano

Witam

Przypomnę, że ostatnio zachwycaliśmy się szybowcem, który robi zawis

Tak jakby przeznaczeniem szybowca to było :crazy:

Idąc tym tropem za jakiś czas mamy się spodziewć modeli z biegiem wstecznym :?: :wink:

Opublikowano

Wojcio69 - :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jeszcze troche a wszystko co bedzie mialo mniej niz 5kW (8KM - co kto woli) na kilogram uwazane bedzie za zabawke. Tylko kto to powie tym biednym chlopcom z F3A i temu podobnym . . . .

Opublikowano

Przypomne tylko, ze w F5B wprowadzono juz jakis czas temu limiter zuzytej energii, dzieki ktoremu kazdy zawodnik ma mniej wiecej rowne szanse, ale przede wszystkim powoduje, ze piloci (nie wszyscy :? :wink: ) sa w stanie jeszcze sledzic wzrokiem swoj model, co bardzo przydaje sie w pilotazu :lol::P .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.