Skocz do zawartości

prosze o recenzje

michcio88

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Odpuść sobie zestawy RTR za mniej niż 700zł ...

Nadajnik 200

Odbiornik 100-200

model 100

serwa 100

regiel i silnik 100

akku 50-100

ładowarka 50-300

Szybowca zrobisz taniej bo hol kosztuje ~ 50 zł i odpada ci ładowarka, akku, regiel i silnik ...

Opublikowano

no na poczatku duzo osob sie na niego skarzy ale sa takie ktore sa zadowolone :] mysle nad lekkim tuningiem etgo modelu czyli dokupieniu silnika 480 tylko normalnego :] i wzmocneiniu kadluba kilkoma listwkami sosnowymi albo kupieniu samego kadluba i skrzydel i zamontowaniu bezszczotki :]

Opublikowano
czyli dokupieniu silnika 480 tylko normalnego

A to w zestawie jest nienormalny ?

a to moze mogliby Panowie cos polecic jakis zestawik 600 - 700 zl gornoplat ( dwuplat ) sterowanie lotki gaz i wysokosc z calym wyposarzeniem i silnikiem ?

Ja się jeszcze z takim nie spotkałem.

Zgadzam się z przedmówcami. Kup sobie jakiś nadajnik, zrób/kup szybowiec oraz hol i lataj ;)

Opublikowano

Cześć, oba "modele" to są zabawki - jednorazówki, co gorsza trudne w pilotażu (małe, lekkie, wszystko się ledwo trzyma kupy), zupełnie nie rozumiem jak mogą to sprzedawać osobom nie potrafiącym latać modelami - jako modele do nauki.

Ostatnio widziałem scenkę: idę sobie na lotnisko, i widzę ojca z synem. Wyciągają z samochodu narzędzia, skrzynki, i w końcu model - taki 90 cm rozpiętości, elektryk, montaż w 10 minut. Synek podskakuje z radości, tata poważnym tonem instruuje małego, jak ma latać. Postawili model w trawie, mały wziął nadajnik, dał pełną moc i śmigło wryło się w trawę. Za chwile widzę model w ręce ojca gotowy do prawie pionowego rzutu :))) Mały gaz na full i model poleciał jak wahadłowiec 5 metrów w górę a potem w dół. Ogon połamany. Za chwilę szybkie grzebanie przy skrzynkach i model znów w powietrze. Mały znów gaz na full i tym razem model już leci na 20-30 metrach. Mały zrobił zawrót, pomylił stery i gleba totalna, widziałem kawałki depronu jak wesoło podskakują w trawie. Cała akcja działa się tak dynamicznie, że nawet nie zdążyłem zagadnąć oblatywaczy, że pomogę, doradzę czy coś. Poszła w ruch reklamówka :) skrzynki do auta, mały w płacz, i do domu. Myslę, że tak kończy zdecydowana większość tych biednych modeli.

Kiedyś były czasy - zaczynało się od jaskółek, gumówek, książki Schiera. A teraz 400 złotych, na lotnisko, 5 minut rozwalania, i prawdopodobnie mały już nigdy nie polata.

Opublikowano

Tak.Tom_tom to prawda.To takie smutne.ta Twoja relacja,to prawie tak jak ze mna.

Ale mi z koleji podpowiedzieli EASY GLIDER :!: :!: :!:

Od tego czasu minelo ok 9 miesiecy,dzis latam ptakami ponad 4 m,ale latam.

michcio88 ,wyciagnij wnioski z relacji tom_toma,kup EASY GLIDERA,a za miesiac napiszesz

DZIEKUJE .

Masz na to gwarancje.

Tom_tom napisal Ci,zaczynalo sie od Jaskolek.

Dzisiaj jest prawie niezniszczalny Easy Glider,konstrukcyjnie doskonalszy.

Zapytaj kogokolwiek-potwierdzi moje slowa.Ja nie umiem latac,ale jako tako nauczylem sie na Easy Glider.

Na innych modelach,szanse masz masz naprawde niewielkie.

Nie zmierzaj do takiego konca jak opisal to tom_tom,wybierajac inna droge,masz na to DUZE szanse.

On ma racje,ze zaczynac sie powinno od prostych modeli.

Opublikowano

a ja zaryzykuje jak nie pojdzie to zmienie silnik na bszczotke i jakis lekki pakiecik ;] taki maly tuning :] i troche wzmocnie kadlub bo ludzie sie skarza ze peka w jednym miejkscu ;] ale i tka dizekuje za rady

Opublikowano

Mlody Kolego zwracasz sie na Forum z pytaniem co i jak robic,dostajesz dokladne odpowiedzi,A w koncu upierasz sie przy swoim ,to po co te pytania jesli podjoles juz decyzje zreszta zla?Twoje pieniadze Twoja sprawa !!!!!

Opublikowano

Po Nicku widze ze masz tyle lat co ja a wiec posłuchaj jak mówie do ciebie :

Wiesz dlaczego poleciłbym ci szybowca ??

Ponieważ do obsługi szybowca używasz tylko 2 k z 4 możliwych {zapomnij o zakupie nadajnika 2k ponieważ każdy powie że dzisiaj jest to nie ekonomiczne - na forum "uzgodniliśmy" że nadajnik Futaba EX4 + odbiornik rex 5 to najlepszy zestaw dla poczatkującego. Jezeli chodzi o radio}

Sterowanie modelem samolotu to nie jazda modelem samochodu czy pływanie łodką

Dużo jesteśmy w stanie wyjaśnić ale najlepiej gdy robi to jedna osoba z nas { jezeli mnie ktos prosi o pomoc to pomagam mu samemu jednak nie zapominam o konsultacji z kolegami np. na gg lub poprzez forum}

Na poczatek polecam:

Komplet easy stara z wszystkimi akcesoriami typunadajnik, odb, serwa, akku, ładowarka etc kupisz juz za 700-800 zł w standardzie silnika 400 + akku ni-mh ale powtarzam to sprzet modelarski a nie zabawka ...

Opublikowano
Twoje pieniadze Twoja sprawa !!!!!

To ja napisze jak to ze mna bylo.Moze spalina nie jest dobrym przykladem,ale u Ciebie bedzie podobnie (choc pewnie nie napiszesz o tym nigdy)

Ja , duzy cfaniak,a jakze-polaczek.Ja nie dam rady?!! mysle sobie,kupie spaline.A,jakze,EG juz znudzil mnie.

Lot (start na full gazu-pionowy) . w sumie 10 sekund.

Z modelu zostal tylko kawalek :] belki ogonowej.

Angole maja na to okreslenie (szkoda ,to publiczne forum)

Dobrze ze nikogo nie zabilem,predkosc i sily sa niewyobrazalne (dla kogos kto nie latal spalina)

Siadlem,wzialem glowe do reki,posluchalem,poczytalem.

Z wyboru,do dzis latam spokojnym trenerkiem,i bede jeszcze dluuuugo tak latal,az dojrzeje,i bede mial swiadomosc-co umiem.

A Ty masz juz taka???

Opublikowano

dlaczego zlego akurat tutaj opinie sa zle ale czytalem wiele pozytywnych recenzji i nawet od doswiadczonych modelarzy jezeli ktos bierze sie za model i nie ma pojecia o lataniu nim i nie trenowal na symulatorze to wiadomo ze go rozbije model nie jest czyms wspanialym ale lata :] ja chce dolozyc do niego silnik http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=27_54&products_id=1560 nie wiem czy regulator bedzie dobry czy sie cos nie spali ale nie powinno :] mam nadzieje !! i takei smigielko http://modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=31_38_106&products_id=892 licze ze to doda mu troche mocy jezeli nie pomoze to kupie jakas bezszczotke a wyposarzenie z tego modelu przeloze do innego :] oraz wzmocnie kadlub listwa weglawa w miescu styku skrzydel i kadluba bo duzo osob mowi ze w tym miejscu model jest salby wg mnie powinno latac po wypakowaniu z pudelka tylko dobrze wywarzyc i najpierw troche polatac bez silnika jak nie to delikatny tuning ( jak pisalem wyzej ) :] a jezeli nie pomoze to kupie do niego kadlub i skrzydla i zamontuje bezszczotke :] jeszcze prosilbym o ocene tego silnika bo podobno zamontowany w modelu nie jest kalsy 480 !! i jest slaby a moze jakas przekladnia ?

Opublikowano

Uparciuch z ciebie. Każdy ci odradza taki zestaw , a ty brniesz w to.

Ja też ci odradzam i popieram Ertmana - kup aparaturę i szybowca naucz się latać i zamontuj mu silnik.

Będziesz ten zestaw tak ulepszał że wkaujesz w niego 500zł a i tak bedziesz miał gówno.

Pamiętaj; gówno kupisz gówno masz

Nadajnik 4 kanały , odbironik 4 kanały i 2 mini serwa do tego aku zlutuj se sam 4xaaa i masz wyposarzenie rc. Model do tego to już pryszcz (bo na upartego przerobisz se jaskółkę -30zł na rc i nauczysz się latać , możesz zrobić tez deprońca w tej kasie).

Na 1 model dobry szybowiec graffit z SAU czy Multi - elektroszybowiec za 120zł. Miałem graffita i lata b.poprawnie i ciężko go rozbić , wiec wiem co pisze.

Potem wsadzisz mu silnik bezszczotkowy i będziesz miał elektoszybowca którym wylądujesz na skrawku 10m na 10m lub będziesz go łapał do ręki.

Inwestycja w silnik 480 szczotkowy w dobie dobrych i tanich bezszczotek (u Skalenia za 33zł - super silniczki są 3f) jest nieopłacalna i wydaje się wręcz dla mnie śmieszna.

Posłuchaj lepiej co Ci brdziej doświadczeni radzą bo skończysz z zestawem w śmietniku tracąc kase i sporo nerwów.

Podstawa to pożądne radio i odbiornik !!! Z czasem modele będziesz robił sobie sam i będą lepsze niż zestaw który proponujesz.

Opublikowano

Witam!

Już gdzies pisałem, że młody adept modelarstwa lotniczego chciałby juz , teraz i zaraz. Aparatura, model no i chęci to za mało. To droga na skróty. Wydawałoby się, że sklejenie listewki sosnowej jest takie proste, ale wielu z Was przyzna mi rację że tak nie jest.

Tak więc stara i poczciwa Jaskółka była dla wielu modelarzy "przepuską" do wysokich lotów

Artur

Opublikowano

jaskoleczka juz sie robi znaczy sie czekam na cellon i okleje i ebdzie jaskoleczka :D fajmy model :] taki wprowadzajacy jeszcz mam zamiar zrobic kowalka a pozniej moze piperka :D ale wczesniej polatam modelikiem z mojego postu :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.